Antenniverkon lähetystekniikka muuttuu – näin vältät maksukanavien pimenemisen

Maksukanavia tilaavat antennitaloudet voivat välttää vaivalloisen antenni- tai laitepäivityksen siirtymällä nykyaikaiseen internet-televisioon.

Teksti: Matti Lintulahti

Television antenniverkossa siirrytään keväällä 2020 kokonaan teräväpiirtolähetykset mahdollistavaan lähetystekniikkaan (DVB-T2). Maksukanavat siirtyvät DVB-T2-lähetyksiin jo ensi toukokuussa (17.5.2017). Muutoksen myötä maksukanavat saattavat pimentyä osalla antenniverkon kautta televisiota katsovista.

Jos maksukanavia haluaa katsoa jatkossakin antennin kautta, on huolehdittava, että televisio tai erillinen digiboksi on ajan tasalla eli laite tukee on tai päivitetty tukemaan uutta lähetystekniikkaa. Toinen vaihtoehto on liittää olemassa olevaan kiinteään tai mobiiliin internet-liittymään ns. IPTV-palvelu, jossa maksukanavat toimivat internetin kautta. Esimerkki IPTV-palvelusta on Elisa Viihde, jota voi käyttää minkä tahansa operaattorin internet-yhteydellä.

Lätkän MM-kisat katsotaan teräväpiirtona

Uuteen lähetystekniikkaan siirtyminen koskettaa erityisesti urheilusta nauttivia maksu-tv-asiakkaita. Mm. jääkiekon MM-kisat, Formula 1 -kausi ja Yleisurheilun Timanttiliiga kun nähdään maksukanavilta. Kisojen katsomiseen kannattaa varautua pistämällä kodin television tekniikkapuoli kuntoon ajoissa, sillä maksukanavien teräväpiirtolähetyksiä ei enää vanhalla tekniikalla näe toukokuun puolivälistä antennikodeissa. Edessä voi siis olla pahimmillaan maksukanavien pimeneminen kesken tärkeiden kisojen.  

Viestintäviraston tutkimuksen mukaan teräväpiirtolähetyksiä mahdollistava televisio tai digiboksi oli vuoden 2016 lopussa vasta 39 prosentissa antennitalouksista. Maksukanavien mahdollinen pimeneminen toukokuussa voi siis tulla monelle ikävänä yllätyksenä.

Katso vinkkimme, miten pääset vaivattomasti nauttimaan maksukanavista myös jatkossa:

 

Millaisen television ja digiboksin tarvitsen teräväpiirtolähetyksille?

Kaikki Full HD tai HD-ready -merkinnällä varustetut televisiot pystyvät näyttämään teräväpiirtolähetyksiä, mutta lisäksi tarvitset lähetysten vastaanottoon joko Antenna Ready HD -vastaanottimen tai nykyaikaisen IPTV-palvelun digiboksin. 

Aivan uusimmat televisiot on varustettu merkinnöillä Antenna Ready HD, mikä tarkoittaa, että sillä voi antenniverkossa katsoa televisiolähetyksiä DVB-T2-siirtymän jälkeenkin ilman uuden digiboksin hankkimista. IPTV-palvelun kautta saat kuitenkin teräväpiirtolähetykset näkymään millä tahansa HD-merkinnällä varustetulla televisiolla.

Millainen antenniremontti minulla saattaa olla edessä?

Jotta antennitaloudessa voi katsoa HD-maksukanavia 17.5.2017 jälkeen, on antenniremonttiin syytä varautua. Jotta kaikki antenniverkon maksukanavat olisivat katsottavissa, kotiin pitää asentaa UHF-antennin rinnalle myös HD-lähetyksiä vastaanottava VHF-taajuusalueiden antenni ja tämä puolestaan edellyttää usein koko antennijärjestelmän päivitystä.

HDTV-oppaan mukaan paras kuva saadaan käyttämällä erillisiä VHF- ja UHF-antenneja, jotka on suunnattu oikein. Jos antennimuutostöitä on tarpeen tehdä, saat lisätietoja tästä osoitteesta.

Kuinka vältän mahdolliset antenni- ja laitepäivitykset?

Helppo tapa nauttia maksukanavista on katsoa näitä kiinteän tai mobiilin internet-yhteyden IPTV-palvelun avulla. Esimerkki tällaisesta IPTV-palvelusta on Elisa Viihde, jonka avulla katsot televisiota internetin kautta – mm. noin 150 maksukanavaa, tallenteet, HBO Nordic ja Netflix.

Televisiota katsotaan neljän verkon kautta

Antenniverkko: Antenni on perinteinen tapa katsoa televisiota. Suomessa on kaksi valtakunnallista antenniverkkoa, jotka toimivat eri taajuusalueilla: VHF ja UHF.

Internet-verkko: Internet-liittymän kautta katsottava laajakaistatelevisio eli IPTV on nykyaikainen tapa katsoa televisiota. Laajakaistatelevisiota varten tarvitset normaalin televisiovastaanottimen, vähintään 8 Mbit/s kiinteän tai mobiililaajakaistaliittymän ja IPTV-palvelun. 

Kaapeliverkko: Kaapeliverkon kautta voit katsoa televisiota kaapeliverkkoalueilla. Yleinen vaihtoehto antenniverkolle varsinkin keskisuurissa ja suurissa kaupungeissa.

Satelliittiverkko: Satelliitin kautta television katsomiseen tarvitaan oikein suunnattu satelliittilautanen ja satelliittivastaanotin.