Miten haittaohjelmat eroavat toisistaan?

Haittaohjelmia on lukuisia erilaisia. Elisa Omaguru -asiantuntija esittelee yleisimmät haittaohjelmat ja niiden vaarat sekä antaa vinkit niiltä suojautumiseen.

Malware on yleisnimitys kaikille haitallisille ohjelmille, joilla pyritään häiritsemään tietokoneiden tai mobiililaitteiden normaalia toimintaa.
Osa ohjelmista keskittyy pelkästään toiminnan häiritsemiseen, toiset pyrkivät keräämään käyttäjätunnuksia, salasanoja yms. luottamuksellisia tietoja käyttäjästä. Lisäksi on ohjelmistoja, jotka tarjoavat ei-toivottua mainontaa avaamalla ponnahdusikkunoita, tai ohjaavat selaimen tietylle sivustolle.

Ransomwarella tarkoitetaan haitallista kiristysohjelmaa, jonka tarkoituksena on estää osittain tai kokonaan tietokoneella olevien tiedostojen käyttö kryptaamalla ne. Tyypillisesti ohjelma vaatii maksua, jotta käyttäjä saisi tietokoneensa ja tiedostonsa takaisin hallintaansa.

Tietokonevirukset toimivat yleensä kaksivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa ne pyrkivät levittämään itsestään mahdollisimman paljon kopioita. Tämä tapahtuu tietokoneeseen liitettyjen massamuistilaitteiden (USB-tikut, ulkoiset massamuistiasemat) kautta.

Toisessa vaiheessa virus aktivoituu. Virukset, jotka keskittyvät vain levittäytymiseen, saattavat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia ja toimintojen hidastumista. Yleinen virusten aiheuttama haitta on tiedostojen katoaminen tai kovalevylle kirjoitettava ”roskakoodi”, jonka tuhot saattavat olla huomattavia, sillä mahdolliset varmuuskopiotkin voivat olla saastuneita.

”Botti” on haittaohjelma, jolla hakkerit saavat hallintaansa valtaamansa laitteen (tietokone, reititin, älytelevisio yms.). Bottiverkkoon voi kuulua sadoista jopa satoihin tuhansiin laitetta. Bottiverkkoa voidaan käyttää useisiin eri tarkoituksiin kuten roskapostin lähettämiseen, tietojen varastamiseen ja palvelunestohyökkäyksiin. Usein laitteiden käyttäjät eivät edes tiedä, että laite on saastunut. Mahdollisia bottien aiheuttamia oireita voivat olla laitteen toiminnan hidastuminen tai oudot viestit näytöllä.

Kuinka suojaudun haittaohjelmilta?

1. Varmista, että tietokoneella on ajan tasalla oleva laadukas tietoturvaohjelmisto, joka päivittyy automaattisesti.
2. Huolehdi, että laitteelle on asennettu viimeisimmät järjestelmäpäivitykset ja että myös ne päivittyvät automaattisesti.uh
3. Älä avaa liitetiedostoja, joiden alkuperä on epäilyttävä.
4. Vaihda modeemien ym. laitteiden hallintaan kirjautumistunnukset.

Tarvittaessa on hyvä olla yhteydessä asiantuntijaan, jonka avustuksella voit varmistaa kodin tietoteknisten laitteiden turvallisen käytön.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Marko Härkönen

 

Tutustu Elisan Omaguruun