Miten voin välttää roskapostin?

Roskapostien kaksi tärkeintä kategoriaa ovat mainosposti ja tietojenkalasteluviestit. Lue, miten tunnistaa ja välttää ne.

Mainosposti voi tukkia postin

Mainospostia lähettävät erilaiset yritykset. On hyvä muistaa, että mainosposti ei ole välttämättä varsinaista roskapostia. Niiden postituslistalle päädyt hyväksymällä kyseisen yrityksen pyynnön saada lähettää uutiskirjeitä tai antamalla luvan mainonnalle jonkin kolmannen osapuolen kautta. Näin voi tapahtua esimerkiksi, jos osallistut nettikilpailuun.

Mainospostit eivät yleensä aiheuta vaaraa sähköpostin käyttäjälle. Jos mainoskirjeitä tulee kuitenkin suuri määrä, ne voivat tukkia sähköpostilaatikon hyvinkin nopeasti. Mainospostien alareunasta pitäisi kuitenkin aina löytyä mahdollisuus poistua postituslistalta, jos kyseisen yrityksen mainosviestit tai uutiskirjeet eivät enää kiinnosta.

Tietojenkalasteluviestit ovat roskapostin vaarallisempi muoto

Tietojenkalastelu (phishing) tapahtuu usein sähköpostiviesteillä ja niiden lähettäjä yrittää tavalla tai toisella huijata viestinsaajaa antamaan tärkeitä tunnuksiaan, salasanojaan tai henkilötietojaan kyselijän käyttöön. Tietojenkalasteluviestien uhrien tietoja voidaan käyttää myös uusien huijausviestien lähettämiseen muille sähköpostien käyttäjille.

Jotkut huijausviestejä lähettävät pyrkivät myös hyötymään rahallisesti kiristämällä huijausviestiin lankeavaa tai pyytämällä tältä rahaa jonkun tekaistun tarinan avulla. Viime aikoina ovat yleistyneet myös niin kutsutut kuittausviestit, joilla tarkistetaan, että viestin vastaanottanut sähköpostiosoite on aktiivisesti käytössä. Kuittausviestin hyväksymisen jälkeen alkaa roskapostia ja tietojenkalasteluviestejä tulvia sähköpostilaatikkoon.

Kuinka välttää roskaposti?

Useimmat sähköpostipalveluntarjoajat tarjoavat yksinkertaisen roskapostinsuodatuksen lisämaksusta tai jopa veloituksetta. Aina sekään ei riitä estämään kaikkea roskapostia.
Mainosposti sen sijaan pitää tunnistaa itse. Useimpien yritysten lähettämien mainospostien alalaidassa on kohta, jossa voi valita haluaako jatkossa olla mukana postituslistalla. Kuittaamalla, ettet halua enää uutiskirjettä, pääset eroon turhista kirjeistä.

Jos haluat estää helposti roskapostit ja huijausviestit, jätä avaamatta ja poista kaikki epäilyttävät sähköpostit. Useimmissa nykyaikaisissa sähköpostiohjelmissa on mahdollisuus tehdä sääntöjä, joilla rajoitetaan roskapostin saapumista.

Jos tarvitset apua roskapostinestoon, voit kysyä neuvoa asiantuntijalta.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Tuomas Lautanen.

Lue myös:

Kuka seuraa sinua verkossa? Tällaisia jälkiä jätät itsestäsi

Miten estän kiinteän laajakaistani väärinkäytön