Miten estän kiinteän laajakaistani väärinkäytön?

Kysymys: Sain teleoperaattoriltani ilmoituksen, että liittymääni väärinkäytetään palvelunestohyökkäyksiin. Olen tarkastanut tietokoneeni ja asentanut sen uudelleen, mutta liittymääni käytetään edelleen verkkohyökkäyksiin. Mitä minun pitäisi tehdä? Miten estää kiinteän laajakaistan väärinkäyttö?

Vastaus: Vaikuttaa siltä, että koneesi on kunnossa, mutta liittymäsi laajakaistamodeemi tai reititin saattaa olla saastunut haittaohjelmasta. Niin voi käydä, jos reitittimen oletushallintatunnuksia ei ole muutettu. Osassa erilaisia modeemeja ja reitittimiä oletushallintatunnus ja salasana on ”admin” (sama molemmissa), jolloin haittaohjelmat pääsevät sisään laitteeseen ja voivat väärinkäyttää sitä.

Mutta miten estää kiinteän laajakaistan väärinkäyttö? Laite kannattaa resetoida tehdasasetuksille ja sen jälkeen muuttaa sen hallintatunnuksen salasana. Jos laitteelle on saatavissa ohjelmistopäivitys, se kannattaa tehdä. Päivitykset yleensä parantavat laitteen toimintaa ja sulkevat löydettyjä tietoturva-aukkoja.

Jos käytössäsi oleva laite on vanhempi, jonka langaton verkko ei ole valmiiksi suojattu, muista ottaa käyttöön langattoman verkon salaus. Näin estät asiattomilta käyttäjiltä pääsyn kotiverkkoosi ja mahdollisuuden käyttää sitä ilman lupaa.

Jos tarvitset apua asetusmuutoksia, langattoman verkon salauksia tai ohjelmistopäivityksiä varten, ota yhteyttä asiantuntijaan.

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen

www.omaguru.fi

Lue myös:

Onko kahdeksan vuotta vanha tietokoneeni jo liian vanha?

Miten suojaan laitteeni ukkoselta?