Miten suojaan laitteeni ukkoselta?

Kysymys: Täytyykö tietokoneen virtapistoke irrottaa pistorasiasta ukkosen aikana? Jos täytyy, päteekö tämä myös kaupungissa ja kerrostalossa? Jos tietokoneen ja pistorasian välissä on virtakytkimellä varustettu jatkojohto, riittääkö, että sulkee virran jatkojohdon pistorasioiden virtakytkimestä?

Vastaus: Kesällä yksi suurimmista uhista sähkölaitteille ja näin ollen myös tietokoneille ja modeemeille on ukkonen. Tietokoneen ja verkkolaitteiden rikkoutumisriski on suurempi omakotitalossa, mutta kohdalle osuva ukkonen saattaa rikkoa laitteita myös kerrostalossa.

Tietokoneen suojaamiseen ukkoselta on vain yksi varma keino. Koneen sähköjohto pitää ottaa irti seinäpistorasiasta ja koneeseen johdolla kytketyt verkkolaitteet pitää myös irrottaa kaikista pistorasioista. Pelkkä modeemin sähköjohdon irrottaminen ei riitä vaan myös puhelinpistorasiaan (ADSL, VDSL) ja antennipistorasiaan (kaapelimodeemi) kytketty johto pitää irrottaa.

Modeemit vaarassa

Helteisellä tai muuten ukkosherkällä säällä johdot pitäisi olla irrotettuna aina silloin kun ollaan poissa. Jos ukkonen nousee äkisti, sulje heti tietokone ja vedä johdot irti.

Etenkin haja-asutusalueella salaman vaikutukset leviävät usein puhelinverkon johtoja pitkin ja silloin ovat vaarassa kaikki puhelinverkkoon kytketyt laitteet kuten ADSL-modeemit. Myös kaikki modeemiin kiinnitetyt laitteet ovat vaarassa.

Sähköjatkojohdot, joissa on erillinen virtakatkaisija, sekä erikseen myytävät ylijännitesuojat eivät auta ukkosta vastaan. Niihin kytketyt laitteet ovat edelleen fyysisessä yhteydessä salaman aiheuttaman jännitepiikin sisääntulokohtaan.

 

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen.

 

Lisää tietoa osoitteessa: www.omaguru.fi