Näin 5G mullistaa arkemme

5G-verkkoja on jo Suomen suurimmissa kaupungeissa. Uusilla päätelaitteilla pääsee pian nauttimaan verkon mahdollistamista palveluista. Viidennen sukupolven mobiili laajakaistaverkko kykenee ennennäkemättömän suureen ja nopeaan tiedonsiirtoon.

Teksti: Hanna Kangasniemi

5G:n mahdollisuudet erilaisten päätelaitteiden käyttäjille toteutuvat sitä mukaan, kun uusia palveluja syntyy. Osa 5G:n hyödyistä toteutuu jo nyt. Kurkista, miten 5G:n tuomat mahdollisuudet voisivat näkyä kuvitteellisen rakennusalan yrittäjäperheen arjessa vuonna 2022.

Pilvessä sijaitsevia pelejä pelataan langattomasti VR-lasit päässä

Kuvitteellisen perheemme teinipoika viettää kotipäivää ja päättää heti aamusta pelata kavereidensa kanssa. VR-pelit vaativat aiemmin todella tehokkaan tietokoneen ja langalliset VR-lasit, 5G muutti kokemuksen. Nyt pilvessä olevaa 4K- ja 360-kuvaa tarjoava ja grafiikaltaan vaativa seikkailumaailma avautuu langattomista VR-laseista 5G-reitittimen pelivalikosta napauttamalla. Mennyttä on viiveestä johtuva huonovointisuus ja pätkivä kuva. Virtuaalitodellisuus tuntuu oikeasti todelta. Se innostaa myös opinnoissa, kun fysiikan tehtäviä tehdessä voi käydä tutkimassa virtuaalimaailmassa vaikkapa moottorin toimintaa 3D-kuvana ja lisätyn todellisuuden avustamana.

5G virtuaalitodellisuus elisa

Kokouksissa kohdataan virtuaalitodellisuudessa

Myös kokoukset on tulevaisuudessa miellyttävä hoitaa virtuaalitodellisuudessa 360-kuvaa käyttäen. Samaan tapaan yritysesittelytkin voidaan toteuttaa virtuaalitodellisuudessa. Powerpointeille sanotaan hyvästit, kun esityksiä tarkastellaankin niiden “sisällä”. Tämän ansiosta asiat konkretisoituvat paremmin. Virtuaalitodellisuuteen pystyy tuomaan suuren määrän erilaisia elementtejä aina videoista lisättyyn todellisuuteen asti.

Kuvitteellisen perheemme rakennusfirmakin voi esitellä aiempia töitään kuljettamalla asiakkaitaan kohteissa virtuaalisesti. 5G-verkon entistä suuremman kapasiteetin ansiosta samalla alueella on mahdollista olla entistä enemmän tietoliikennettä entistä suuremmalle joukolle ilman, että verkko kuormittuu ja kaatuu.

Visrtuaalitodellisuus 5g mobiililaajakaista ElisaNopea laajakaistayhteys helposti ja edullisesti

Etätyötä tekevän esimerkkiperheen vapaa-ajan asunto on alueella, jossa valokuitua ei ole mutta 5G-verkko toimii. Nopea laajakaistayhteys on helppo ja edullinen toteuttaa. Reititin asennetaan helposti talon kylkeen ja sisälle luodaan langaton yhteys kaikkiin huoneisiin.

Suurikokoiset tiedostot siirtyvät sekunneissa

Esimerkkiperheemme rakennusinsinööri-äiti lähettää tulevan varastorakennuksen 3D-mallinnuksen asiakkaalle. Tiedosto on 10 GB kokoinen, mutta se siirtyy kymmenessä sekunnissa vastaanottajalle. 4G-yhteydessä siirtoon olisi mennyt 10 minuuttia. Kahvitauolla hän lataa kännykälle työmatkalle viihdettä. 4K-video latautuu niin ikään alle puolessa minuutissa odottamaan katselua.

Verkosta voi varata viipaleen vaativille toiminnoille

Kun verkon  kautta hyödynnettävistä palveluista osa vaatii taattua tiedonsiirtokapasitteettia ja toimintavarmuutta, voidaan 5G-verkosta varata osa vaativiin tiedostosiirtoihin.

Kuvitteellisen perheen 5G-verkko voidaan viipaloida niin, että rakennusyrityksen käyttämälle liittymälle on varattu verkosta riittävän datanopeuden omaava kerrosviipale. Myös alhaista viivettä vaativalla VR -pelaamisella voi olla privaattiverkossa oma erillinen viipaleensa.

5G tarjoaa myös hyvän tietoturvan, paremman kuin niin ikään tietoturvallinen 4G-yhteys.

Vapaa parkkipaikka löytyy hetkessä sovelluksesta

Työpalaveriin kaupungin keskustaan saapuvalle yrittäjälle aika on kallista. Älypuhelimessa oleva parkkisovellus näyttää reaaliaikaisesti, missä on vapaa parkkipaikka ja ohjaa perille. Vielä 2019 vapaita parkkipaikkoja etsivät sovellukset käyttävät todennäköisyyslaskentaa. Tulevaisuudessa apuna on sensorit ja 5G.

Asiantuntijoina liiketoimintajohtajat Petteri Svensson (yritysasiakkaiden liittymät ja palvelut) ja Ville Valkama (kuluttaja-asiakkaiden liittymät ja palvelut)  Elisalta.

5G-puhelimet Elisalta

5G-puhelimet ja muut laitteet saat ostettua Elisalta.

Laitteista saa kaiken hyödyn irti, kun on 5G-verkon peittoalueella ja on hankkinut 5G-liittymän.

Lue lisää: Nämä asiat 5G mahdollistaa