Nämä asiat 5G mahdollistaa

Matkapuhelinverkkojen viides sukupolvi, 5G, mahdollistaa asioita, joita emme osaa vielä edes kuvitella.

Teksti: Matti Lintulahti

 

Mobiilien tiedonsiirtojärjestelmien seuraava sukupolvi, 5G, on niin iso harppaus eteenpäin, että iso osa 5G:n mahdollistamista asioista ei ole vielä olemassa. Astutaan siis pienelle aikamatkalle, mitä kaikkea 5G voi mahdollistaa ja miksi.

Mobiililaajakaistan nopeus kymmenkertaistuu

Mobiilin tiedonsiirron nopeus on kehittynyt huomaamatta. Vuonna 2000 mobiilidatan nopeus oli vielä 9,6 kbit/s, kun nykyisellään nopeus on parhaimmillaan lähellä 1 Gbit/s:ssa. 5G tuo tähän vielä yhden loikan. Mobiililaajakaistan tiedonsiirron nopeudet kymmenkertaistuvat nykyisestä 5G-verkon ansiosta. Siten esimerkiksi tulevaisuudessa 500Mbit/s:n nopeudet ovat normaalia arkea ja huippunopeudet lähestyvät 10 Gbit/s:n tasoa. 5G mahdollistaa siis ultranopean mobiililaajakaistan, jossa nopeus riittää käytännössä kaikkeen.

Teräväpiirtoiset mobiilivideot

Nopeutta tärkeämpää on kuitenkin se, että 5G kymmenkertaistaa myös mobiiliverkon tiedonsiirron kapasiteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä useampia käyttäjiä esimerkiksi 4K-videoiden ja 360-videoiden katselemisessa. Kuluttajien onkin tulevaisuudessa yhä helpompi ja miellyttävämpi katsella todella hyvätasoista tv-ohjelmaa ja videoita mobiililaitteella 5G-verkossa.

Amorphisin 360-konsertti virtuaalisesti koettuna on esimerkki VR-viihteestä, joka yleistyy 5G-verkon ansiosta.

Esineiden internet

5G ja siihen liittyvät standardit mahdollistavat esineiden internetin (IoT) arkipäiväistymisen. Yhä useammat laitteet tulevat olemaan verkossa ja esimerkiksi jääkaapin sisällön ja täydennystarpeet voi tarkistaa vaikkapa kännykstä kauppareissulla. Tulevaisuuden verkkoon mahtuu 10–100 kertaa enemmän IoT-laitteita kuin aikaisemmin. IoT-laitteiden sensoreista saadaan edullisia muutaman euron hintaisia sekä huoltovapaita, kun niiden akku saadaan kestämään jopa 10 vuotta. Tämä johtuu muun muassa siitä, että laitteet ovat yhteydessä 5G-verkkoon vain tarvittaessa (nyt IoT-laitteiden on keskusteltava mobiiliverkon kanssa useammin ja pitempään).

Esimerkiksi jokaisessa parkkipaikassa voi tulevaisuudessa olla edullinen IoT-laite, joka kertoo mobiilisovellukselle kaikki vapaat ja varatut parkkipaikat. Tai jokaisessa polkupyörässä voi olla IoT-siru, joka kertoo polkupyörän sijainnin reaaliajassa.

Tämän hetken arvion mukaan esineiden internetissä ensimmäisenä yleistyvät sovellukset, jotka tehostavat yritysten toimintaa. Kuluttajien elämää helpottavat sovellukset alkavat yleistyä tämän jälkeen.

Lähes viiveetön etäohjaus

Lupaavin ja myös vaikeimmin toteutettavissa on 5G:n mahdollistama lyhyt viive eli vasteaika. Enää ei tarvitsisi aprikoida, reagoiko drone ajoissa havaitsemaansa esteeseen tai näemmekö VR-kuvan reaaliajassa. 5G:n tavoiteviive on niinkin alhainen kuin 1ms. Tämä tarkoittaa niin lyhyttä aikaa, että esimerkiksi 100 kilometriä tunnissa kulkeva auto etenisi kolme senttimetriä siinä ajassa. Viive on niin lyhyt, että se mahdollistaa mullistavalla tavalla lyhyttä vasteaikaa vaativan pelaamisen ja virtuaalisten maailmojen mahdollisuudet. Elisan tekemä kuulapeli näyttää konkreettisesti mikä ero on 4G-verkon ja 5G-verkon viiveellä.

Hyötysovelluksissa lyhyt viive mahdollistaa tehokkaan ja tarkan etäohjauksen 5G-verkon yli. Esimerkiksi koneita voidaan tarvittaessa etäohjata nopeasti ja tarkasti 5G-verkon välityksellä. 5G:n lyhyt viive mahdollistaa myös etänä tapahtuvaa terveydenhoitoa. Mitä muuta 5G-verkon lyhyt viive tuo tullessaan, nähdään tulevaisuudessa. Luultavasti 10 vuoden kuluttua kohtaamme paljon sellaisia palveluja, joita emme tänään osaa vielä ajatella olemassa oleviksi.

Artikkelin asiantuntijana oli Elisan Mobiiliteknologiat-osaston osastopäällikkö Eetu Prieur, joka uskoo, että tieteisfantasioiden utopiat toteutuvat yksi kerrallaan teknologian kehittyessä: Edessä on aina jotain sellaista, minkä ei uskonut olevan mahdollista.