Mikä on 5G ja mitä se muuttaa?

Matkapuhelinverkkojen seuraava iso muutos on 5G, mobiilien tiedonsiirtojärjestelmien viides sukupolvi. Lue, mitä uutta se tuo mukanaan?

Teksti: Hanna Kangasniemi

 

1.Mikä on 5G?

Kyseessä on viidennen sukupolven mobiili tiedonsiirtojärjestelmä. Kun 2G mahdollisti GSM-puhelut, 3G puolestaan toi ensimmäiset datayhteydet ihmisten puhelimiin. 4G:n myötä pystyi katsomaan esimerkiksi videoita puhelimesta. 5G:n tärkein anti on merkittävästi nopeammat ja paljon nykyistä vakaammat yhteydet. Tiedonsiirron nopeudet tulevat kymmenkertaistumaan ja vastaamaan 20-luvun tarpeisiin.

2. Mitä 5G muuttaa?

5G:n myötä tieto liikkuu entistä nopeammin ja varmemmin. Saamme myös entistä enemmän tietoa ympäristöstämme, kun on vihdoin mahdollista asentaa suuria määriä toimintavarmoja sensoreita, jotka mittaavat esimerkiksi kaupunkien ilmanlaatua tai kertovat vaikka siitä, missä on milloinkin vapaita parkkipaikkoja.

5G:n ansiosta sensoreiden määrä todennäköisesti lisääntyy räjähdysmäisesti ja myös sensoreiden akunkesto kasvaa huikeasti. Patterit voivat kestää tulevaisuuden sensoreissa jopa 10 vuotta.

Ympäristöä rekisteröiviä sensoreita voi olla yhden tukiaseman alla jopa kymmeniätuhansia. Sensoreiden mikrosirujen hinta tulee tippumaan dollarin tai muutaman dollarin hintatasoon, jolloin ne tulevat yhä useampien ihmisten saataville. Huoltovapaus tekee niistä entistä käytettävämpiä.

Tiedonsiirto nopeutuu kymmenkertaiseksi. Jos nyt 50 Mbit/s on arkea ja 100 Mbit/s tavallisen kuluttajan saatavilla, 5G:n aikana normaalia ovat 500 Mbit/s:n nopeudet. Nykyistä suuremmat nopeudet helpottavat esimerkiksi 4K-kuvan tai 360-videoiden häiriötöntä katselua. Esimerkiksi Ultra HD-videon striimaus häiriöttömästi vaatii vähintään 25 Mbit/s:n internet-yhteyttä. Parempilaatuinen kuva vaatii aina enemmän kaistaleveyttä kuin huonompilaatuinen.

5G mahdollistaa toimintavarman ja häiriöttömän tiedonsiirron ja myös vasteaika lyhenee merkittävästi. Tämä tekee esimerkiksi VR-elokuvien katsomisesta paljon nykyistä miellyttävämpää. Se mahdollistaa myös uudenlaisten, toimintavarmuutta vaativien etäohjattujen robottitoimintojen kehittämisen.

3. Milloin 5G tulee ja tarvitaanko uusia laitteita?

5G:n pilotointi alkaa 2018. Ensimmäiset kaupalliset kokeilut tulevat 2019 ja kuluttajille 5G mahdollistuu 2020-luvulla, kun laitteet vakiintuvat ja hinnat halpenevat. Nykyisissä laitteissa ei ole 5G-valmiuksia, vaan sen hyödyntämiseen tarvitaan uudet laitteet.

Laitteita aletaan valmistaa, kun standardit ovat valmiina. Ensimmäinen versio standardista valmistuu vuoden 2017 lopussa. Standardit tarvitaan, jotta kaikilla mobiililaitteilla voidaan olla yhteydessä kaikkialle ja kaikkialla. Jos laitteilla ei olisi standardeja, suomalaisella puhelimella ei ehkä voisi soittaa Yhdysvalloissa. Ensimmäiset laitteet tulevat koekäyttöön jo 2018, mutta kuluttajille ne ovat hinta-laatusuhteiltaan mahdollisia vasta 2019–2020.

4. Miksi 5G:stä pitäisi kiinnostua?

Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja lähivuosina tarvitaan yhä nopeammat yhteydet, jos haluaa pysyä tiedonvälityksessä mukana tai nauttia tulevaisuuden audiovisuaalista viihteestä. Myös esineiden internet yleistyy ja yhä useammat esineet ovat yhteydessä verkkoon ja tarvitsevat siihen hyviä yhteyksiä. Uusi teknologia vaatii koko ajan enemmän tehoja. Tarve nopeammille tietoliikenneyhteyksille ei katoa mihinkään, ja kun teknologia kehittyy ja lisääntyy yhä nopeammin, tarve vain kasvaa.

Artikkelin asiantuntijana oli Elisan Mobiiliteknologiat-osaston osastopäällikkö Eetu Prieur, joka uskoo, että tieteisfantasioiden utopiat toteutuvat yksi kerrallaan teknologian kehittyessä. Edessä on aina jotain sellaista, minkä ei uskonut olevan mahdollista.