Näin onnistut Windows-päivityksessä

Windows-koneille on tarjolla uusi käyttöjärjestelmäpäivitys. Omaguru neuvoo, kuinka onnistut sen asentamisessa.

Microsoft on julkaissut Windows 10 -käyttöjärjestelmästään huhtikuun alussa uuden version, josta käytetään nimeä Creators Update sen sisältämien uusien sisällöntuotto-ominaisuuksien takia. Uusi päivitys tulee pikkuhiljaa tarjolle Windows 10 -koneisiin, joissa ei ole vielä uusinta versiota.

Windows 10 -järjestelmästä on kaiken kaikkiaan neljä eri versiota:

  • Windows 10 koontiversio 1507 (alkuperäinen Windows 10 -julkaisu)
  • Windows 10 koontiversio 1511 (November Update eli marraskuun 2015 päivitys)
  • Windows 10 koontiversio 1607 (Anniversary Update eli Vuosipäivitys)
  • Windows 10 koontiversio 1703 (Creators Update)

 

Koontiversiot ovat Windowsin sisäisiä versionumeroita ja uusissa koontiversioissa on uusia ominaisuuksia ja parannuksia vanhoihin verrattuna. Ne ovat verrattavissa vanhempien Windowsien Service Pack -päivityksiin tai jopa uusiin Windows -versioihin.

Windows 10 kannattaa yleensä päivittää uudempaan versioon kun päivitys tulee tarjolle, koska uudemmat versiot ovat normaalisti toimineet paremmin kuin vanhemmat. Lisäksi koontiversion 1507 päivitystuki on loppunut 9.5.2017, joten siihen ei tule enää päivityksiä vaan se on päivitettävä uudempaan koontiversioon.

Koontiversiopäivitys on iso päivitys, joten kannattaa varmistaa muutama asia sekä ennen päivitystä että sen jälkeen:

  • Ota varmuuskopiot tärkeimmistä tiedostoista ennen päivitystä
  • Päivitä koneen laiteohjelmisto eli BIOS ennen päivitystä
  • Jos haluat ottaa varman päälle, poista tietoturvaohjelmisto koneesta päivityksen ajaksi ja asenna se uudelleen päivityksen jälkeen.
  • Jos tietokoneen kuva temppuilee päivityksen jälkeen, asenna näytönohjaimen ohjainohjelmisto uudelleen ns. ”puhtaana” asennuksena (poistaa ohjaimen kokonaan ja asentaa sen alkutekijöistään uusiksi)

 

Jos huolehdit näistä asioista ja olet pitänyt huolta koneestasi, selviät todennäköisesti ilman ongelmia Windowsin versiopäivityksistä.

Jos kohtaat ongelmia tai jos et osaa tehdä valmistelevia toimenpiteitä tai sinulla on muuten kysyttävää, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Ongelmatilanteet saattavat vaatia järjestelmän palautuksen tai jopa koko koneen uudelleenasennuksen, joissa asiantuntija-apu voi tulla hyvinkin tarpeeseen.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen

F7? Insert? Omaguru esittelee näppäimistön vähemmän käytetyt apurit

Läppäri lomalle mukaan? Näin saat siihen nettiyhteyden

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia