”Purkitan kirjoista inspiraatiota”

Futuristi ja keksijä Perttu Pölöselle kirjat ovat ihmisviisauden ytimessä. Parhaat lukemansa ajatukset hän kirjoittaa muistiin vihkoihin.

Teksti: Laura Pörsti
Perttu Pölönen puhuu lukemisen merkityksestä.
Perttu Pölönen on 25-vuotias futuristi, kirjailija ja puhuja. Hänen toinen kirjansa Tulevaisuuden identiteetit ilmestyy marraskuussa.

 

”Tällä hetkellä luen aika laajasti ja pläräillen. Se sopii elämäntilanteeseeni: teen paljon puhujakeikkoja ja kirjoitan toista kirjaani, jota varten etsin taustamateriaalia. Minusta on hyvä muistaa, että kirjojakin voi kuluttaa haluamallaan tavalla. Lyhyiden otteiden lukeminen sieltä täältä voi myös olla antoisaa.

Eniten luen ja kuuntelen tietokirjallisuutta, jonka teemat liittyvät omaan alaani, siis tulevaisuuteen, ihmisyyteen, teknologian vaikutuksiin ja kulttuurin ilmiöihin. Helmikuussa Ugandassa käydessäni ostin kirjan, jossa on sata tärkeintä puhetta viimeisten sadan vuoden ajalta. On todella jännää päästä niiden kautta käsiksi maailmaa muuttaneisiin hetkiin ja esimerkiksi Gandhin, Churchillin ja Obaman puheisiin.

Olen sitä tyyppiä, joka lukee ajatuksella, hitaasti ja hartaasti. Haluan saada lukemastani kaiken irti, joten teen muistiinpanoja. Minulla on niitä monta vihkollista. Sisäistän tällä tavalla lukemani paremmin. Kun palaan ylös kirjoittamiini sitaatteihin, niistä löytyy aina jotain, mikä resonoi – ne ovat kuin purkitettua inspiraatiota.

Menestyjä lukee eri kirjoja kuin muut

Kun asuin Piilaaksossa vuonna 2016 ja opiskelin paikallisessa ajatushautomossa, kuulin jatkuvasti suosituksia hyvistä kirjoista. Kaikki siellä hehkuttivat jotain huippukirjaa. Minulla ei ole mitään yhtä aapista, jonka ajattelisin vaikuttaneen ratkaisevasti elämäni suuntaan. Silti kirjat ovat vaikuttaneet valtavasti. Jokin yksittäinen kirja on saattanut olla iso elämys, mutta tärkeämpää on kokonaisuus: se, kun olen lukenut kaksi, kolme tai neljä kirjaa, ja ne ovat alkaneet yllättävästi keskustella keskenään.

Esimerkiksi viime aikoina olen lukenut Chris Vossin neuvottelutaidoista kertovaa kirjaa Never Split the Difference ja toisaalta palannut taas Brené Brownin tuotantoon, joka tutkii häpeää. Aiheet ovat ihan erilaiset, mutta nyt nämä kirjat tukevat mielessäni toisiaan.

Piilaaksossa sanottiin joskus, että jos haluat erottua porukasta ja menestyä, ei kannata lukea samoja kirjoja kuin kaikki muut. Minusta se oli hyvä huomio. En yritäkään lukea kaikkea yhdeltä tietyltä alalta vaan pyrin löytämään myös tuntemattomampia kirjoja sellaisista genreistä, joihin en automaattisesti tartu. Erityisesti vanhat tekstit, siis vuosisatojen tai -tuhansien takaa, ovat hyvin kiinnostavia.

Tällä hetkellä lukujonossani ei ole kaukaista historiaa, vaan ajankuva hiukan lähempää: Riitta Konttisen Aino Sibelius -elämäkerta. Elämäkerrat ovat pienestä pitäen kiehtoneet minua, ja olen iso Sibelius-fani. Ainon näkökulma ja kirjan ajankuva kiinnostavat.

Lukeminen tekee meistä aktiivisia

Haluaisin lukea enemmän kaunokirjallisuutta. Se on tärkeää, koska ihmiset ovat aina siirtäneet viisautta tarinoiden kautta. Lapset oppivat saduista käsittelemään tunteitaan ja asettumaan toisen ihmisen asemaan, ja romaanit palvelevat aikuisilla samaa tarkoitusta. Niiden kautta voimme käsitellä monimutkaisia ja vaikeitakin tunteita ja etsiä niille nyansseja.

Kirjat ovat hieno taidemuoto siksikin, että ne tekevät meistä aktiivisia. Kun ärsyke tulee vain yhdelle aistille, joudun vastaanottajana käyttämään lukiessani mielikuvitusta ja täyttämään aukkoja. Tämä on erilaista kuin vaikkapa 4D-elokuvissa, joissa ärsykkeitä tulee paljon ja kokemus on samankaltaisempi kaikille. Uskon, että juuri vastaanottajan aktiivisen roolin vuoksi kirja voi olla hyvin syvä kokemus. Sen eteen täytyy kuitenkin hiukan ponnistella.

Kriittinen ajattelu on tulevaisuuden taito

Esikoiskirjani Tulevaisuuden lukujärjestys ilmestyi tammikuussa. Se kerää yhteen ne taidot, joiden uskon tulevaisuudessa olevan olennaisia. Tarinankerronta ja kriittinen ajattelu ovat listalla.

Kirjaa tehdessäni ymmärsin, että kirjoittaminen on paras mahdollinen ajatusharjoitus: siinä pitää terävöittää sanomansa kristallinkirkkaaksi ja selventää myös sellaiset epämääräisyydet, jotka puheessa menevät läpi.

Oman kirjoittamisen myötä olen ymmärtänyt, miten arvokasta on saada luettavakseen jonkun toisen runsaasti ja rikkaasti ajattelema kokonaisuus. Kirjassa pääsen seuraamaan loistavaa ajattelua, joka on muotoiltu minulle valmiiksi. Jos ihminen on lukutaitoinen, olisi hulluutta asettua lukutaidottoman asemaan ja jättää lukematta.

Kirjojen lisäksi kuuntelen paljon podcasteja, seuraan uutisia ja katson YouTubea. Nettisisältöihin verrattuna kirjan arvo on luotettavuus. Lukija voi luottaa siihen, että kirja on mennyt prosessin läpi: sitä ovat kirjoittajan lisäksi arvioineet jo kustannustoimittaja ja kustantamon väki. Näin ollen kirjan voi helpommin antaa viedä mukanaan ja katsoa, mitä se tuo. Yleensä kirjan tuoma hyvä on paljon arvokkaampaa kuin se parikymppiä, mikä sillä on ollut hintaa.”

Perttu Pölönen on 25-vuotias futuristi, kirjailija ja puhuja. Hänen toinen kirjansa Tulevaisuuden identiteetit ilmestyy marraskuussa.

Perttu Pölönen kirjasuositukset:

Frank Martela: Elämän tarkoitus
”Resonoi. Frankin kirja on syystäkin menestynyt!”  e-kirja, äänikirja

Tara Westover: Opintiellä (suom. Tero Valkonen)
”Elämäkerta, joka piti otteessaan.” e-kirja, äänikirja

James Clear: Pura rutiinit atomeiksi (suom. Kaisa Koskela)
”Hyvä reality check itselle omista tottumuksista ja tavoista.” e-kirjaäänikirja

Lue lisää

Terhi Kokkonen kertoo, miten kirjat ja lukeminen ovat vaikuttaneet hänen ajatteluunsa.