Sara Tickle neuvoo: Näin syntyy täydellinen Instagram-kuva

Upeat valokuvat ovat somevaikuttaja Sara Vannisen menestyksen salaisuus. “Oman visuaalisen identiteetin löytäminen auttaa luomaan oman tyylin”, Sara vinkkasi Elisa Kulman Instagram-työpajassa.

Teksti: Irene Naakka Kuvat: Meeri Utti

Pitkän linjan bloggaaja Sara Vanninen, 29, tunnetaan suositusta Tickle Your Fancy -nimisestä lifestyle-blogista, joka muuttui hiljattain muotoon Sara Tickle. Hyvinvointiin, liikuntaan, muotiin, matkailuun ja kauneuteen keskittyvä blogi tavoittaa kuukaudessa peräti 55 000 lukijaa. Sara on tuttu myös Instagramissa, missä hänellä on huimat 43 000 seuraajaa.

Sara Vanninen Sara Tickle Elisa Kulma

Blogi ja Instagram ovat koulineet Sarasta rautaisen someammattilaisen: hän ottaa nykyisin kuvia paitsi omiin kanaviinsa, myös yrityksille. Sara on tullut viime aikoina tunnetuksi vaikuttajien tulokuningattarena, sillä hän tienasi vuonna 2018 lähes 250 000 euroa. Suosion ja muhkean tilipussin taustalla ovat ammattimaiset kuvat. Ammattivaikuttajan palkkio koostuu useista erilaisista tehtävistä, joista tärkeimpiä ovat Saran kanaviinsa tuottamat kaupalliset yhteistyöt eri yritysten kanssa.

Sara kertoi Elisa Kuvakulma -workshopissa, kuinka suunnitellaan, otetaan ja käsitellään täydellinen Instagram-kuva. Kaikki lähtee hänen mukaansa oman visuaalisen identiteetin löytämisestä.  “Vaikka trendejä tulee ja menee, minulla on oma tyylini”, Sara sanoo.

Sara Tickle Sara Vanninen Elisa Kulma
Somevaikuttaja Sara Vanninen kertoi Elisa Kuvakulma -workshopissa, mitä täydellisen Instagram-kuvan ottaminen vaatii. Sara on itseoppinut valokuvaaja, jonka julkaisuja seuraa Instagramissa 43 000 ihmistä.

Sara uskoo valokuvaaja Lauri Laukkaselta opitun visuaalisen identiteetin harjoituksen vaikuttaneen suuresti hänen uraansa. Harjoituksessa kerätään netistä 50–100 kuvaa, jotka käydään ajatuksella läpi. Jokaisen kuvan yhteyteen kirjoitetaan, miksi se herätti kiinnostuksen. Näin löydetään toistuvat elementit, jotka puhuttelevat itseä.

“Minulla näitä elementtejä olivat huolettomuus, seikkailunhalu, maanläheisyys, salaperäisyys ja hetkistä nauttiminen”, Sara listaa. Nämä elementit näkyvät myös Saran Instagram-kuvissa. Tutustu Sara Ticklen Instagram-tiliin täällä.

Sara Vanninen Sara Tickle Elisa Kulma
Sara kehottaa jokaista valokuvauksesta kiinnostunutta löytämään oman visuaalisen identiteettinsä: millaiset otokset internetin kuvavirrassa herättävät oman kiinnostuksen?

Saran vinkit kiinnostavaan Instagram-sisältöön

Löydä inspiraatio

Onnistunut otos vaatii suunnittelutyötä ennen varsinaisen kuvan ottamista. Etsi inspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä ja We Heart It -sivustolta sekä tallenna itsellesi kiinnostavia kuvia, joihin törmäät Instagramissa. Seuraa tiiviisti vaikuttajia, joiden kuvista pidät. Katsele ympärillesi ja selvitä etukäteen kauniita kuvauspaikkoja.

Perusasiat kuntoon

Pyyhi linssi ja tarkenna ja vakauta kamera ennen kuvan ottamista. Vältä automaattiasetuksilla kuvaamista. Tutustu puhelimen kuvausasetuksiin ja kokeile

erilaisia säätöjä.

Herätä kiinnostus

Tuo kuvissa esiin omia arvojasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Panosta samastuttavuuteen kertomalla tarina tai välittämällä tunne. Voit myös herättää kysymyksiä.

Rajaa ja sommittele

Käytä kuvissa värejä ja niiden kontrasteja. Ne pysäyttävät Instagramia skrollaavan. Käytä värejä valitsemalla esimerkiksi värikkäitä kohteita kuvattavaksi. Kokeile mätsätä kuvissa esiintyvien vaatteiden värit kuvan taustaan. Leikittele myös erilaisilla rajauksilla.

Satsaa valoon

Valo on valokuvaajan tärkein työkalu. Vaihtele erilaisia valonlähteitä ja panosta

luonnonvaloon. Jos sinulla on käytössäsi studiovalot ja osaat käyttää sellaisia, hyödynnä niitä. Käytä myös myötä-, vasta- ja viistovaloa sekä golden hour -valoa eli pehmeää valoa auringonnousun ja -laskun aikaan. Lisävaloa saa vaaleista pinnoista, esimerkiksi vaalea katu tai valkoinen ikkunan verho heijastavat valoa kuvattavaan. Vahva auringonvalo on haastava: kuvattavan kannattaa tällöin olla varjon ja kuvaajan valon puolella. Erilaiset varjot lisäefektinä tuovat kiinnostavuutta kuvaan.

Editoi täydelliseksi

Tuo kuvaan pehmeyttä vähentämällä kontrastia. Lisää edintointivaiheessa kuvaan myös valoa, tarkkuutta ja lämpöä. Hanki puhelimeesi mieleisesi kuvankäsittelysovellus. Hyviä ovat esimerkiksi VSCO ja Afterlight. Snapseedillä voi poistaa epätoivottuja elementtejä kuvasta. Videoiden editoimiseen kannattaa hankkia Inshot. Instagramin Storyjen editoimisessa toimii Unfold ja Instagram-feedin suunnittelussa Preview.

Käytä filttereitä

Pyri luomaan tyylistäsi tunnistettava: käytä kuvissa samoja filttereitä, jotta yhtenäisyys

säilyy. Älä käytä filtteriä sataprosenttisesti vaan vähennä hieman sen voimakkuutta. Kokeilemalla löydät suosikkifiltterisi.

Julkaise rohkeasti

Julkaistu kuva on aina parempi kuin julkaisematon. Älä siis ylianalysoi tai ole turhan

kriittinen, vaan julkaise rohkeasti kuviasi. Julkaise usein, mieluiten ainakin kerran päivässä. Ole aktiivinen ja kommentoi muiden kuvia, näin tulet huomatuksi. Iltajulkaisut toimivat arkena ja sunnuntaisin. Useimmiten paras aika julkaista on kello 20–21.

Elisa Kulma Instagram näin teet hyvän Insta tilin
Julia Reponen tuli kuuntelemaan Saran valokuvausvinkkejä ystävänsä kanssa. ”Erityisesti neuvot valon ja varjon sekä erilaisten kuvakulmien käytöstä kiinnostivat. En ole itse tullut ajatelleeksi näitä, vaan tykkään vain räpsiä menemään. Alan nyt itsekin keskittyä enemmän parempiin kuviin.”

Elisa Kuvakulman tapahtumat

Elisa Kuvakulma on Elisa Kulmassa (Aleksanterinkatu 19) järjestettävä kolmen kerran workshop-sarja, jossa somevaikuttajat jakavat vinkkinsä sosiaaliseen mediaan.

Workshopit:

Jasminsofi ja tubekuvaus,  25.4. 

Sara Tickle ja Instagram-kuvaus, 16.5. 

Joonas Linkola ja luontokuvaus, 6.6. klo 18–19

Elisa Kuvakulma -tapahtumat ovat ilmaisia eivätkä vaadi ilmoittautumista. Tapahtumien yhteydessä arvotaan 100 euron lahjakortti Elisan myymälään

Lue Jasminsofin vinkit tubettamiseen.