Miten suojata Google-tili?

Jos saat ilmoituksen tuntemattomasta kirjautumisesta Google-tilillesi, on jo kiire vaihtaa salasana ja hoitaa suojaus kuntoon. Lue, miten suojata Google-tili niin, että verkkorikolliset eivät pääse tietoihisi käsiksi.

Miten suojata Google-tili? Jos on epäilystäkään, että joku on saanut Google-tilisi salasanan selville ja päässyt käsiksi Google-tiliisi, kannattaa toimia seuraavasti:

1.  Vaihda salasana heti!
2.  Ota käyttöön kaksivaiheinen todennus.
3.  Muista käydä muuttamassa salasana kaikille käyttämillesi laitteille, mahdollisiin sähköpostisovelluksiin sekä laitteisiin, joissa kyseinen osoite toimii käyttäjätilinä.

Näin vaihdat Google-tilin salasanan

Salasanan vaihtaminen onnistuu asetusten kautta, kun olet kirjautuneena omalle Google-tilillesi. Salasanan voi vaihtaa myös suoraan ”Unohditko salasanasi” -toiminnon kautta eli vaihdat suoraan salasanan ilman kirjautumista tilillesi ensin. Google-tilisi tiedoissa on oltava puhelinnumerosi, jotta saat vahvistuskoodin tekstiviestinä Googlelta salasanasi vaihtamiseksi. Samalla kannattaa tarkistaa, että muutkin tietosi ovat tilillä ajan tasalla, kuten esimerkiksi varaosoitteena toimiva toinen sähköpostiosoitteesi.

Kaksivaiheinen todennus kannattaa laittaa päälle, jotta tilisi olisi varmasti suojassa. Kun tilille kirjaudutaan jatkossa uusilla laitteilla, saat siitä aina puhelimeesi vahvistuskoodin. Näin estetään kirjautumiset tuntemattomilta laitteilta.

Salasana kannattaa vaihtaa joka tapauksessa sopivan tihein väliajoin. Salasanaksi kannattaa valita vahva salasana tai käyttää salasana-avainnippua.

Salasanan vaihtamisen jälkeen se pitää käydä vaihtamassa kaikilla niillä laitteilla, joilla Google-tilisi on käytössä. Sama ohje pätee myös Microsoft -tiliin ja Apple ID:hen: vaihda salasanat heti, jos on epäilys salasanan vuotamisesta, käytä vahvaa salasanaa tai salasana-avainnippua ja kaksivaiheista todennusta.

Mikäli tarvitset apua, asiantuntija auttaa mielellään tilisi suojaamisessa.

Vastaajana Elisa Omaguru -asiantuntija Ilkka Tossavainen

Lue lisää:

Onko käyttämäni nettiselain turvallinen?

Näin suojaudut yleisimmiltä nettihuijauksilta

Tarkista, onko tietovuoto osunut kohdallesi