Onko käyttämäni nettiselain turvallinen?

Kysymys: Mikä nettiselain on turvallinen?

Mistä tiedän, mikä nettiselain on turvallinen? Miten nettiselaimet eroavat toisistaan? Voiko käyttämäni selain muodostaa laitteelleni tietoturvauhkia?

Vastaus: Vanha nettiselain on tietoturvauhka

Nettiselain voi olla tietoturvauhka. Siksi kannattaa varmistaa selaimen olevan ajan tasalla. Selaimen ajantasaisuus voidaan tarkistaa yleensä selaimen ”tietoja” -linkistä.

Tietoturvaohjelmat yleensä tarjoavat selaimiin lisäominaisuuksia tietoturvan parantamiseksi. Ominaisuuksia ovat esimerkiksi pankkiturva ja hakusuojaus. Tietoturvan lisäosa voi varoittaa, jos käyttäjä on siirtymässä epäilyttäville sivustolle.

Tutustu Elisan kattaviin tietoturvapalveluihin täällä.

Selainten lisäosat voivat myös hidastaa tai jopa haitata käyttäjän nettiselausta. Hyödyllisiä lisäosia ovat esimerkiksi adblockit eli mainosten torjujat.

Aktiivisena olevat lisäosat voidaan tarkistaa myös selaimen asetuksista. Jotkut sivustot toimivat parhaiten tietyllä selaimella ja näin ollen tietokoneelle kannattaa asentaa useampi selain.

Toisesta selaimesta on myös hyötyä, jos ensisijaiseen selaimeen tulee vikatilanne ja se ei toimi.

Tietoturvallisinta on, jos hoitaa pankkiyhteydet tietyn selaimen kautta ja muun nettisurffailun toisella nettiselaimella.

Näin selaimet eroavat toisistaan

Google Chrome ja Mozilla Firefox ovat perusvarmoja selainvalintoja. Kyseiset selaimet päivittyvät automaattisesti, kunhan niitä käynnistää ajoittain uudelleen. Chrome ilmoittaa oikeassa yläkulmassa, onko päivitystä saatavilla.

Muinoin suosittu selain Internet Explorer on nykyisin korvattu täysin Microsoft Edgellä, joka edeltäjänsä tavoin päivittyy ainoastaan Windows Updaten kautta. Edge-selaimeen ei pysty lisäämään lisäosia tai laajennuksia.

Safari on Mac-käyttöjärjestelmien mukana tuleva selain. Selain päivittyy käyttöjärjestelmän yhteydessä. App Storen kautta voi tarkistaa, onko selaimeen saatavilla päivityksiä.

Opera ja Vivaldi ovat selaimia, joilla ei ole niin laajaa käyttäjäkuntaa. Vivaldi eroaa hieman muista selaimista, koska se ei yritä säästää koneen tehoja vaan keskittyy sulavampaan käyttökokemukseen. Päivitykset tapahtuvat ohjelmiston käynnistyessä.

Vastaajana Elisan Omaguru-asiantuntija Tomi Isohanni

Tutustu Elisa Omaguruun

Lue myös:

Onko salasanasi turvallinen?

Selainkaappari häiritsee toimintaani verkossa – mitä teen?

Näin pidät huolta kodin laitteiden tietoturvasta