toimitusjohtaja, Elisa
ICT-alalla on suuri rooli toimintatapojen muuttamisessa ympäristöystävällisemmiksi ja ilmastonmuutoksen hillinnässä, mutta alan on huolehdittava myös omista päästöistään. Ilmastonmuutoksen hillintä ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on yksi päätavoitteistamme ja on ollut osa strategiamme toteutusta jo vuodesta 2009 lähtien.
Olennaiset teemat | Mahdollistamme asiakkaidemme resurssitehokkuuden
|
Mittarit |
|
Riskienhallinta | |
Politiikat ja ohjeet | |
Hallintoelimet |
|
Henkilöstön koulutus |
|
Fokusalueet |
|
Elisa on yksi ensimmäisistä suomalaisyrityksistä, jonka ilmastotavoitteet tehtiin vuonna 2018 Science Based Target -aloitteen vaatimusten mukaisesti ja niiden on vahvistettu olevan linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. Saavutimme hiilineutraaliustavoitteemme ensimmäisenä pohjoismaisena teleoperaattorina jo 2020.
Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on ollut osa strategiaamme vuodesta 2009 lähtien ja olemme suomalaisyritysten kärkijoukossa vähentämässä päästöjä 1,5 asteen tavoitteen mukaisesti vuoteen 2025 mennessä:
Elisa saavutti hiilineutraaliuden vuonna 2020, toteuttamalla energianvähennystoimenpiteitä sekä hankkimalla Gold Standard -sertifioiduja päästökompensaatioita (koskien energiankäyttöä, johon ei löydy yksiselitteistä uusiutuvaa vaihtoehtoa, kuten henkilöstön työmatkat ja liikkuminen sekä verkon varavoima).
Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi mobiiliteknologoiden hyödyntämisellä ilmastokädenjälki voi olla positiivisilta vaikutuksiltaan jopa kymmenkertainen* ja Elisan digitalisaatiota hyödyntävät palvelut, kuten virtuaalineuvottelut, vähentävät asiakkaiden toiminnan ilmastokuormitusta. Asiakkaille tarjotaan myös laitteiden tehokasta kierrätystä ja korjauspalvelua, sekä uusia, ympäristöystävällisiä laitevaihtoehtoja. Tarjoamme asiakkaillemme digitalisaation keinoin palveluita, jotka vähentävät ilmastokuormitusta.
*) GSMA: The Enablement Effect report
Elisa toi jo vuonna 2009 markkinoille rajattoman datan liiketoimintamallin, mikä on osaltaan edesauttanut suomalaisen tietoyhteiskunnan ja kestävämpien digitaalisten ratkaisujen kehittymistä. Suomalaiset ovat suurimpia datankäyttäjiä maailmassa. 5G mahdollistaa entistä suuremmat datamäärät mobiiliverkoissa.
Vaikka moderni 5G-teknologia on paljon energiatehokkaampaa kuin aikaisemmat verkkosukupolvet, tulee datamäärän kasvu lisäämään sähkön käyttöä. Olemme vuodesta 2016 parantaneet energiatehokkuutta Suomen mobiiliverkossamme 68 prosenttia. Jatkamme energiatehokkuuden parantamista esimerkiksi ajamalla alas 3G-teknologiaa ja optimoimalla edelleen 5G:tä
Elisa käyttää 100 % uusiutuvaa sähköä Suomessa ja Virossa, myös mobiilidatapalvelujen tuottamiseen. Uusiutuvan energian saatavuuden lisäämiseksi Elisa on tehnytkymmenen vuoden sopimuksen oman tuulivoiman tuottamisesta vuodesta 2023 alkaen, kattaen puolet Elisan koko mobiiliverkon tarvitsemasta sähköstä Suomessa.
Tuoteturvallisuuden osalta pidämme huolen omalta osaltamme siitä, että myymämme tuotteet täyttävät lakisääteiset ympäristövaatimukset. Elektroniikan, erityyppisten akkujen ja pakkausten osalta toimimme tuottajavastuuperiaatteiden mukaisesti kierrättämällä elektroniikkalaitteet, patterit ja akut sekä pakkaukset.
Suomessa myymälöissämme on SER-keräysastiat, joiden kautta laitteet päätyvät uudelleen käsittelyyn ja jälleen elektroniikan raaka-aineeksi. Myymälöissämme on myös keräyslaatikot akkuja ja paristoja varten. Uusiokäyttöön soveltuvista puhelimista annamme rahallisen hyvityksen, esimerkiksi uuden puhelimen ostamisen yhteydessä. Virossa Elisan myymälöissä otetaan vastaan akkuja ja paristoja. Käytetyn elektroniikan voi palauttaa maksutta esimerkiksi Kuusakosken kierrätyspisteisiin. Elisa Eestin oma elektroniikkajäte kierrätetään.
Verkkojen rakentamisessa noudatamme viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Verkon rakentamisessa ja ylläpidossa hyödynnämme laitteita mahdollisuuksien mukaan uudelleen, muuten laitteistot kierrätetään ja materiaalit hyödynnetään asianmukaisella tavalla.
Jätteisiin liittyvät tiedot kerätään Elisan vastuullisuusraportointi- ja seurantajärjestelmän kautta, ja ne perustuvat kumppaneiden tietoihin tai Elisan omiin arvioihin.
Toimipisteissämme kierrätyksen ja jätehuollon järjestävät paikalliset yhteistyökumppanit. Keskustelemme heidän kanssaan säännöllisesti ja seuraamme tavoitteiden toteutumista.
Halusimme ymmärtää millainen hiilijalanjälki Elisan digitaalisilla palveluilla on, ja tutkimme energiankulutusta yhden tarjoamamme palvelun kautta.
Esimerkiksi valitsimme Elisa Viihteen tarjoaman vuokraelokuvan. Määrittelimme palvelun sähkönkulutukselle hiilijalanjäljen päästökertoimien avulla.
Lue lisää täältä
Monien yritysten teollisilla prosesseilla on merkittävä vaikutus puhtaaseen veteen, mikä niille tekee tästä ratkaisevan tärkeän ympäristövastuun alueen. Elisalla ei ole tämäntyyppistä valmistustoimintaa ja 97 prosenttia henkilöstöstämme tekee toimistotyötä. Lisäksi toiminta tapahtuu pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa, jossa ei ole vastaavia ongelmia veden niukkuuden osalta kuin monilla muilla alueilla maailmanlaajuisesti. Vedenkulutuksestamme osa liittyy verkkotoimintaamme Suomessa ja Virossa.
Elisan toiminnassa suurimmat veteen liittyvät näkökohdat tulevat toimistoista. Elisa noudattaa paikallisten vesiverkkojen standardeja. Elisa raportoi veden käyttöä toiminnalleen olennaisella tarkkuustasolla. Kansainvälisten toimistojen määrän lisääntyessä tarkastelemme vesipolitiikkaamme ja -toimintaamme.
Ymmärrämme, että merkittävä osa vedenkulutuksestamme tulee epäsuorasta vedenkäytöstä toimitusketjumme tuotteiden valmistuksen kautta. Siksi vesiriskien näkökohdat ovat yhä enemmän osa jatkuvaa toimitusketjun dialogiamme, missä voimme myös tunnistaa veteen liittyviä tavoitteita.
Olemme kaikki suoraan ja välillisesti riippuvaisia luonnon monimuotoisuudesta ja sen ekosysteemistä. Biologisen monimuotoisuuden vähentämisellä on negatiivinen vaikutus esimerkiksi työntekijöiden hyvinvointiin ja toimitusketjuun. Tämän lisäksi kehittyvät säänetlymekanismit ovat alue, joka aiheuttaa riskejä kaikenlaiselle liiketoiminnalle. Elisa voi parhaiten suojella luonnon monimuotoisuutta ja puhtaan veden saatavuutta torjumalla ilmastonmuutosta.
Elisalla on sopimus akkujen ja paristojen tuottajavastuun siirrosta Recser Oy:n kanssa. Näin varmistamme, että akkujen ja paristojen kierrätys toimii Suomessa lain vaatimusten mukaisesti.
Elisa tukee WWF:n Luontolive-palvelua digitaalisilla ratkaisuilla.