5G-reitittimet: Mitä hyötyä on uusista reitittimistä?

Parhaan hyödyn nopeasta 5G-mobiiliyhteydestä saa hankkimalla 5G-reitittimen. Listasimme 9 asiaa, joihin 5G-reititin tuo selkeän parannuksen.

Teksti: Osku Kannisto

1. Langattomasti kiinteän laajakaistan nopeuksilla

5G-reitittimillä saavutat nopeimpien langallisten laajakaistojen tasoiset yhteydet ilman kaapelien vetämistä. 5G-reitittimen voi hyvin ottaa mukaan esimerkiksi mökille tai reissuun, jolloin pääset nauttimaan nopeista yhteyksistä missä tahansa.

2. Netin sisältö on välittömästi ja häiriöttä käytössä

Esimerkiksi 10 Gt:n kokoinen tiedosto, vaikkapa  kokoillan teräväpiirtoelokuva, siirtyy kymmenissä sekunneissa vastaanottajalle netistä, kun latausajat minimoituvat. Aiemmin se lataaminen vei nopeallakin yhteydellä puolisen tuntia.

5G:n tuoma kaista riittää kymmenien – jopa satojen nettivideoiden samanaikaiseen striimaamiseen. Niinpä monen päätelaitteen käyttö yhtaikaa saman reitittimen alla ei tuota ongelmia. Katseltavien videoiden laatua voidaan kasvattaa, jolloin videot näyttävät erinomaisilta myös jättitelevisioilta.

3. Päätelaitteille riittää pienempi tallennustila

Tietokoneissa ja mobiililaitteissa ei tarvita enää satojen gigatavujen tallennustilaa, kun kaiken saa netistä sormennäpäyksessä. Tulevaisuudessa tiedostot, kuvat, dokumentit, videot ovat pilvipalveluissa ja niihin pääsee käsiksi kaikilla laitteilla. Varmuuskopiointi suoraan nettiin on vihdoin oikeasti käytännöllistä.

4. Päätelaitteet voivat muuttua tyhmemmiksi

Chromebookin kaltaiset kevytkannettavat pääsevät täyteen loistoonsa, kun asiansa voi hoitaa selaimessa ja kaikki tiedostot ovat pilvipalveluissa. Koneen vaihto on salamannopeaa, kun uuden koneen käyttöön riittää pelkkä kirjautuminen nettiin jopa päivän kestävän ohjelmien asennusrumban sijaan.

Nopeaa yhteyttä voidaan hyödyntää siten, että suoritusteho siirtyy palvelimelle itse päätelaitteelta. Nyt tietokoneet tekevät itse kaiken työn esimerkiksi videoeditoinnissa, mutta viiveettömillä yhteyksillä raskaat tehtävät voidaan hoitaa netin yli palvelimilla. Samalla saadaan yhä raskaampia tekoälytoimintoja käyttöön.

5. Toimintapelejä mobiiliyhteydellä

Yksi 4G:n suurimmista ongelmista pc- ja konsolipelaajan silmin on ollut nettiyhteyden isot viiveet (ping-ajat itse palvelimeen). 5G-reitittimellä nettipelaaminen mobiiliyhteydellä asettuu samalle viivalla kiinteän yhteyden kanssa pingien tippuessa alle 10 millisekunnin, vähitellen jopa muutamaan millisekuntiin. Peliturnauksia voidaan järjestää etänä helpommin vailla tarvetta kiinteille yhteyksille.

Peleistä tulee kuukausimaksullisia palveluita, eikä niitä ladata enää koneille. Niitä pelataan striimaamalle videokuvaa netistä. Esimerkiksi tietokoneelta ei vaadita niin suurta suorituskykyä, koska itse peli pyörii netissä olevalla pelikoneella.

6. Viiveetön etäohjaus mahdollistuu

Viiveettömyys ja yhteyksien parempi luotettavuus mahdollistavat reaaliaikaisen ja luotettavan etäohjauksen. Esimerkiksi droneja, robotteja ja tulevaisuudessa automaattisia autoja voidaan ohjata etäältä 5G-verkon avulla.

7. Kotiverkkoon mistä vain

Monella käyttäjällä on edelleen tiedostoja tallessa kotiverkon nas-levypalvelimella. 5G-yhteyden avulla tiedostoihin ja mediakirjastoihin pääsee helposti käsiksi kodin ulkopuolelta. Kotiverkkoa voidaan laajentaa läpinäkyvästi ja turvallisesti kesämökille tai mobiilitoimistoon vpn-yhteyksillä. Gigabitin nopeuden ansiosta tiedostot liikkuvat kuten nyt kodin kiinteässä kotiverkossa.

8. Uusi nopeus tuo uusia palveluita

5G-reitittimien ansiosta kaikki laitteet hyötyvät uusista nopeuksista. Kun uudet nopeudet tulevat kaikkien saataville, myös niille erityisesti suunnitellut sovellukset ja uudet ominaisuudet yleistyvät. Nykyisiä 4G-yhteyksiä vaivaavat viiveet ja rajattu nopeus eivät enää hidasta kehitystä. Näitä lähitulevaisuudessa ilmestyviä sovelluksia jäämme odottamaan innolla!

9. Nopea yhteys kulkee mukana mökille

Kun 5G-verkkojen kattavuus koko maassa kasvaa, nopeat yhteydet tulevat myös vapaa-ajan asunnoille, jonne tällä hetkellä on työläämpi rakentaa nopeaa laajakaistaa. Älykodeista tutut kauko-ohjaustoiminnotkin saadaan luotettavasti käyttöön. Niinpä vapaa-ajan kodin toimintoja on entistä helpompi tarkkailla tai kauko-ohjata.

Tutustu 5G-laitteisiin

Näin 5G muuttaa arkeamme