Eläkeläisen lukuharrastus jatkuu äänikirjojen avulla

Ruokolahtelainen Irja Savelius, 85, olisi joutunut luopumaan rakkaasta lukuharrastuksestaan ilman äänikirjoja. Nyt eläkeläisen lukuharrastus voi kuitenkin jatkua näön heikentyessäkin.

Teksti: Laura Pörsti

Äänikirjat mahdollistivat lukuharastuksen jatkumisen
Irja Savelius on ruokolahtelainen eläkeläinen, joka kuuntelee kirjojen lisäksi Yle Radio 1:tä ja paikallisradiota. Kuva: Eija Tujula

 

”Olen ollut aina kova lukemaan. Nuorena luin joskus salaa, koska lukemista pidettiin hukkaan heitettynä aikana. Olisi pitänyt tehdä työtä. Kun omat lapset olivat pieniä ja kirjastoa ei paikkakunnalla ollut, lukemisen tarve oli yhä kova, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta. Päätin, että luen sitten jäätyäni eläkkeelle.

Olen pian 86-vuotias. Olen kyllä ehtinyt lukea eläkkeellä, mutta muutama vuosi sitten näköni heikkeni niin, että pystyn lukemaan vain välttämättömimmät lehtitekstit suurennuslasin avulla. Lukemisesta on tullut työlästä.

Onneksi löysin äänikirjat. Asun yksin, joten kirjat ovat minulle tärkeitä seuralaisia. En aina voi vaivata toisia puhelimessa, ja koronan aiheuttaman eristystarpeen takia en voi vierailla mieheni luona hoitolaitoksessa, enkä ystävien luona.

Minulla on äänikirjoja varten kuuntelulaite, joka jatkaa aina siitä kohdasta, mihin edellisellä kuuntelukerralla jäin. Se on hyvä, koska kelaaminen on vähän hankalaa.

Kuuntelen joka päivä useamman tunnin, koska selkäsäryn vuoksi joudun loikoilemaan paljon paikallani. Kuuntelen myös kotitöitä tehdessäni. Ulkona sen sijaan en kuuntele. Siellä nautin linnunlaulusta.

Kuuntelen kaikenlaista: historiallisia romaaneja, elämäkertoja, kevyttä kirjallisuutta, Leena Lehtolaista. Nyt on meneillään Laila Hirvisaaren kirja, jota jostain syystä en ollut koskaan lukenut.

Mielelläni kuuntelisin myös runoja ja enemmän klassikoita, jotka olen nuorempana lukenut, mutta niitä on tarjolla huonosti. Sinuhe egyptiläisen kuuntelin ja huomasin, että kuunneltuna se avautui ihan eri tavalla kuin luettuna.

Olen huomannut, että äänikirjana voi kuunnella sellaisia kirjoja, jotka tuntuisivat raskailta lukea. Omalla kohdallani tällaisia ovat poliittiset kirjat, joissa on paljon lukuja. Esimerkiksi eduskunnan elämästä kertova Pertti J. Rosilan Herrahissin vauhdissa oli äänikirjana oikein mielenkiintoinen, vaikken sitä varmasti olisi tullut lukeneeksi. Myös lukijalla on äänikirjoissa merkitystä – jotkut lukijat osaavat tehdä kirjasta erityisen kiinnostavan.

Jos äänikirjoja ei olisi, menettäisin kirjallisuuden elämästäni kokonaan. Voisi sanoa, että äänikirjat ovat pelastukseni. Ilman niitä katoaisi elämänhalu. Monen eläkeläisen lukuharrastus voi jatkua äänikirjojen avulla.”

Irjan kirjasuositukset

Michelle Obama: Minun tarinani, äänikirjae-kirja

Pekka Tarkka: Onnen Pekka, e-kirja

Eeva Lennon: Eeva Lennon, Lontoo, äänikirjae-kirja

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen, äänikirja (useassa osassa)

 

Lue lisää

Ulkomailla asuvan expatin yhteys suomen kieleen säilyy kirjojen avulla

Äänikirjat innostivat teinin lukemaan

Apua uniongelmiin äänikirjoista