Näe kesän tärkeät tiedot puhelimestasi

Paistaako aurinko Savossa? Sataako mökillä, ja missä on edullisin bensa? Älypuhelin on korvaamaton tietolähde myös kesälomareissulla. Listasimme sovellukset, jotka helpottavat lomailua.

Teksti: Pauli Reinikainen

1. Sääpalvelu kertoo, missä paistaa

Forecan sääsovellus kertoo havainnollisesti sään. Etusivulla säätila kerrotaan sanallisesti ja kuvan avulla. Päänäkymässä on lisäksi ilmanpaine- ja kosteustiedot, auringonnousun ajankohta sekä loppupäivän sääennuste tunti tunnilta. Sivun ylälaidan navigointipalkista voi hakea 10 päivän sääennusteen, sadetiedot, valitun paikkakunnan täsmäsään ja tutkakuvan, josta näkyy pilvien sijainti. Sovelluksen etuna on selkeys, helppokäyttöisyys ja suomen kieli.

ForecaWeather Free, maksuton

iOS

Android

Windows

2. Sadesovellus ennustaa ukkosrintaman

Ilmatieteen laitoksen Rainman on nimensä mukaisesti ennen kaikkea sadetietopalvelu. Päänäkymässä on Suomen kartta, jonka päällä sadealueet näkyvät vihreinä. Sivun alalaidassa on vetopalkki, josta voi muuttaa kellonaikaa ja tarkastella näin sadealueiden liikkeitä päivän aikana. Sivun ylälaidassa on navigointipalkki, josta voi klikata näkyviin lämpötilatiedot eri puolilla maata. Sovellukseen voi tallentaa omat suosikkipaikkakunnat, ja säähavaintoja voi tarkastella 10 minuutin päivitysvälillä. Sateen voimakkuustiedot päivittyvät viiden minuutin välein.

Rainman (Ilmatieteen laitos), maksuton

iOS

Android

Windows

3. Vältä levää kukkivat uimarannat

Uintipaikkaa etsiessä on hyvä tietää levätilanteesta. Uimarannalla on usein paikallisen terveysviranomaisen raportti veden laadusta, mutta asian voi tarkistaa myös Suomen Ympäristökeskuksen, ELY-keskusten ja kuntien ylläpitämästä valtakunnallisesta leväseurantapalvelusta. Palvelussa levätilannetta seurataan ja arvioidaan viikoittain kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana. Havainnot tallennetaan verkkopalveluun, johon kuka tahansa voi tallentaa omia levähavaintojaan.

Ympäristöhallinnon verkkopalvelu

Helsinkiläisiä palvelee Facebook-ryhmä, jossa kaupunkilaiset tarkkailevat ja raportoivat rantojen levätilannetta.

Helsingin uimarantojen sinilevätilanne

4. Halvin bensa löytyy sovelluksella

Tankille on selkeä ja helppokäyttöinen polttoaineiden hintoihin keskittyvä mobiilisovellus, josta voi tarkistaa polttoaineiden hinnat omalla lähiseudulla. Sovellus kertoo bensiinin, dieselin ja muiden polttoainetyyppien hinnat.

Tankille tunnistaa automaattisesti käyttäjän sijainnin ja näyttää kartalla lähellä sijaitsevien huoltoasemien pumppuhinnat. Halutun huoltoaseman ikonia painamalla ruutuun ilmestyy tieto kyseisen hinnan päivitysajankohdasta. Käyttäjä voi itse täydentää palvelun tietoja lisäämällä tuoreita litrahintoja.

Hintoja voi selata myös listalta, jonka voi järjestää hinnan, etäisyyden tai päivitysajankohdan perusteella. Käyttäjä voi merkitä edullisia asemia omiksi suosikeiksi, jolloin ne on helpompaa muistaa. Sovelluksesta voi käynnistää navigoinnin halutulle asemalle.

Tankille, maksuton

iOS

Android

5. Suomen tapahtumat yhdestä osoitteesta

Suomi on kesätapahtumien maa, mutta tietoa tapahtumista saa yleensä kerätä monesta lähteestä. Yksi parhaista tapahtumiin keskittyneistä verkkopalveluista on tapahtumainfo.fi.

Ylläpitäjän tietojen mukaan palvelusta löytyy parhaimmillaan tuhansia tapahtumia jokaiselle viikolle. Palvelun tiedot kootaan yhteistyössä tapahtumajärjestäjien, lippupalveluiden ja suurten kaupunkien kanssa. Tapahtumainfo tarjoaa tietoa muun muassa erilaisista festivaaleista, näyttelyistä, urheilukilpailuista ja konserteista.

Tapahtumainfo.fi

 

Lue myös: 
Tarvitseko kesällä matkalaturia? Lue vinkit varavirtalähteen hankkimiseen!
Kesä on puhelimelle riskialtista aikaa. Lue tarinat ja vinkit kastuneen puhelimen pelastamiseen.