Ranta ja vessa – nämä ovat puhelimen vaaranpaikat

Puhelimien vesivahinkoja sattuu monesti vessassa, mutta myös oudompia juttuja tapahtuu. Keräsimme Elisan Facebookista tarinoita kännyköiden kostumishaavereista. Lue tarinat ja vinkit nesteeseen joutuneen kännykän pelastamiseen.

Teksti: Hanna Kangasniemi

Kieli vaihtui pesukoneessa ranskaksi

”Oli kiire lettutaikinan tekoon ja vein kulhon järvenrantaan grillille. Siinä välissä laitoin ulkoilutakin pyykkikoneeseen ja hups povitaskussa mukaan meni Nokian 3310-puhelin. Luuri laitettiin kiireesti kuivumaan ja grillin lämmössä kokoiltiin nokialainen, joka toimi testin jälkeen. Puhelimen kieli vain muuttui ranskaksi.”

Samsung selvisi pöntöstä

”Tietysti putosi puhelin taskusta wc-pönttöön. Kiireesti ongin sen ja laitoin hanan alle huuhtoutumaan. Tapahtuneesta on jo pari vuotta ja Samsung Galaxy A3 toimii uitteluista huolimatta yhä hyvin.”

Rouva puhelimen perässä järveen

”Rouvan puhelin putosi venesataman laiturilta järven pohjaan yli metrin syvyyteen. Oltiin kevään ensimmäisiä kertoja saareen lähdössä ja vesi oli vielä perin kylmää. Vaan niinpä vain rouva sipaisi vaatteet yltään ja haki puhelimen pohjasta. Saaressa puhelin kuivatettiin jo unohtuneella konstilla ja se jatkoi eloansa.”

Nokialaisen seikkailu jäteöljypöntössä

”Vanha kunnon nokialainen 3310 tippui isännällä jäteöljypönttöön, kun hän vaihtoi autoon öljyjä. Irrottelin puhelimesta kaikki irti lähtevän ja putsasin sen. Pian meillä oli taas toimiva puhelin. Sama puhelin tippui pojalla jokeen kalareissulla. Silloinkin kuivateltiin kunnolla ja taas pelitti. Oli varmaan sopivasti öljytty.”

Kolme kertaa wc-pöntössä

”Vaimovainaan Nokia e52 putosi kolme kertaa vessanpönttöön, tosin aina puhtaaseen veteen. Joka kerta irrotettiin kaikki irtoavat osat irti ja kuivattiin riisiryynien joukossa kannellisessa astiassa. Puhelin selvisi kolme kertaa. Neljännestä se ei enää selvinnyt, ja piti hankkia uusi.”

Jäähdytinesteestä selviytyjä

”Aikoinaan pudotin pienen ajan sisällä puhelimeni kaksi kertaa auton jäähdytinnesteeseen. Molemmilla kerroilla huuhtelin osia veden alla ja annoin kuivua rauhassa pari päivää. Puhelin toimi kuin uusi, ilman häiriöitä. Kun lahjoitin kyseisen luurin lapsenlapselle, se ei kestänyt kuin muutaman päivän toimintakuntoisena.”

Puhelin vaihtoi väriä

”Haha! Uitin yhden luurin vessanpöntössä ja sille nousi pissa päähän :). Näytön toiseen reunaan tuli keltainen ”vana”. Onneksi en ollut itse ehtinyt asiaani toimittamaan ennen luurin sukellusta. Kuivatin ilmatiiviissä astiassa riisipedillä pari yötä, ja hyvin kännykkä jatkoi toimintaansa.”

Salaatissa uitettu

”Nauroivat myymälässä, että tällaista ei ole vielä eteen tullut. Otinpa töihin evääksi salaatin ja tietysti rasia aukesi laukussani samassa lokerossa, jossa oli kännykkäni. Niinpä se ui salaattikastikkeessa, eikä toiminut enää sen jälkeen.”

Speltti pelasti puhelimen pöntöstä

”Uusi työpuhelin muljahti ensimmäisenä käyttöpäivänään vessanpönttöön, onneksi vedettyyn. Pyyhin sen puhtaaksi desinfiointiaineella ja upotin talouspaperiin käärittynä spelttijyväpussiin. Niin kohtasivat vanha viljalajike ja uudempi teknologia. Kännykkä toimi seuraavana päivänä moitteettomasti.”

Puhelin katosi putkistoon

”Tytär kävi vessassa, veti pöntön ja siinä samassa koko luuri putosi sinne ja hulahti viemäriin asti. Siellä se on edelleen. Toivottavasti meni säiliöön asti ettei tuki putkia.”

Puhelin puklupinteessä

”Pikkusiskoni röyhtäytti lastani ja vauva puklasi suoraan siskoni taskuun, jossa hänellä oli puhelin. Puhelin toimii yhä.”

Puhelin perunavedessä

”Mökkilaiturilla huuhtelin pottuja vadissa ja kännykkä oli hampaiden välissä. Sinne luuri luiskahti pottujen joukkoon. Noukin sen ylös ja imin turhat vedet pois suuvärkillä. Pistin kännykän merisuolaan viikoksi. Ei mitään korroosiovikaa, kun eipä tuossa rautaa juuri ole. Hyvä tuli.”

Tarinat on kerätty Elisan Facebook-sivujen kyselyn pohjalta. Tarinoita on lyhentäen toimitettu.

Näin pelastat veteen joutuneen puhelimen

Nykyaikaiset älypuhelimet edustavat niin monimutkaista elektroniikkaa, että ne ovat herkempiä vesivaurioille kuin kännykät ennen älypuhelinaikaa. Jos puhelin putoaa hetkeksi puhtaaseen veteen, sillä on teoreettinen mahdollisuus pelastua. Katso vinkeistämme ohjeet:

1. Petaa ensiavuksi riisipeti

Jos puhelin pääsee kostumaan, kytke virta pois ensimmäisenä. Kuivaa päältä mikrokuituliinalla ja valuta vesi pois liittimistä. Pura kännykkä osiin kuivumaan, jos se on mahdollista. Kaikkia puhelimia ei voi kuitenkaan purkaa itse. Laitteen voi yleensä purkaa osiin, jos siinä on irrotettava akku. Asia selviää laitteen ohjeista.

Jos laitteen voi purkaa, irrota kuoret, sim-kortti sekä akku ja asettele osat kuivumaan vaikka puhtaasta, kuivasta, keittämättömästä riisistä tehdylle riisipedille. Väliin voi laittaa talouspaperia, jottei riisipöly vahingoita osia. Myös niin kutsutut silica-pussit keräävät hyvin kosteutta, jos sellaisia on sattunut säästymään elektroniikkalaitteiden ostopakkauksista.

2. Älä laita kostunutta laitetta lataukseen

Jos puhelin on kastunut pahasti, älä laita sitä lataukseen, äläkä kytke virtaa. Litium-ioni-akut ja kosteus ovat vaarallinen yhdistelmä. Märän kännykän lataaminen voi aiheuttaa oikosulun ja pahimmillaan käräyttää puhelimen. Ensiavun jälkeen puhelin kannattaakin viedä huoltoon tarkistettavaksi.

3. Pelasta vain puhtaasta vedestä

Mitä puhtaampi vesi, sitä vähemmän se johtaa sähköä. Tislattu vesi ei johda sähköä ollenkaan. Epäpuhtaudet lisäävät sähkön johtavuutta ja siten myös oikosulun vaaraa. Älypuhelin on käytännössä menetetty, jos se päätyy meriveteen, kaljalasiin tai vaikkapa sokeriseen juomaan. Sokeri ja suola kiteytyvät puhelimen osiin ja hapan neste puolestaan vaurioittaa herkästi osia.

4. Tunnista vesivaurio oireista

Jos vesivaurion kärsinyt kännykkä kuumenee nopeasti ja paljon, puhelut eivät toimi normaalisti tai näyttö käyttäytyy oudosti, se kannattaa sammuttaa saman tien ja viedä huoltoon tarkistettavaksi.

5. Satsaa vedenkestävään kännykkään, suojaan ja vakuutukseen

Hanki IP68-luokan suojauksella varustettu puhelin ja voit elää piirun verran huolettomammin veden äärellä. Puhelimen ja tabletin suojaksi voi hankkia myös vedenpitäviä suojakoteloita.

Laaja kotivakuutus on hyvä turva, varsinkin jos kyseessä on uusi ja arvokas puhelin. Jos tiedät olevasi henkilö, jolle sattuu ja tapahtuu, puhelimelle voi hankkia myös erikoisturvan. Puhelimen ja tabletin takuu raukeaa, jos se kastuu pahasti.

Juttua varten on haastateltu Omaguru-asiantuntija Esko Halttusta.

 

Lisää vinkkejä, miten pelastaa kastunut kännykkä.