Lisävirtaa puhelimeen? Valitse varavirta oikein

Mitä eroja on mukana kannettavissa varavirtalähteissä? Miten virtapankki kannattaa valita? Lue vinkit varavirran valintaan ja käyttöön.

Teksti: Hanna Kangasniemi

1. Mihin pitää kiinnittää huomiota varavirtalähdettä hankkiessa?

Varavirtalaite kannattaa valita käytön mukaan. Mieti, minkä kokoinen ja painoinen laite kulkee helposti mukana. Kuljetatko sitä esimerkiksi repussa vai taskussa? Kuinka usein ja paljon lisävirtaa tarvitset? Jos varavirtaa käyttää vain satunnaisesti kännykän akun lataamiseen, tarkoitukseen riittää pienikapasiteettinen ja kevyesti mukana kulkeva lisävirta. Esimerkiksi 5 000 mAh:n lisävirralla pärjää hyvin pieninäyttöisen peruskännykän kanssa.

Lisävirtalaitteen kapasiteetin (mAh) on hyvä olla noin kaksinkertainen suhteessa puhelimen akun kapasiteettiin. Akkukapasiteetit ovat suurinäyttöisissä Android-puhelimissa yleensä yli 3 000 mAh ja pieninäyttöisissä puhelimissa ja iPhoneissa 2 000 mAh:n tietämillä. Puhelimen akun tarkat mAh-arvot löytyvät laitevalmistajien sivuilta tai laitteiden tuotekuvauksissa verkkokaupasta.

Ampeeri (A) on virran yksikkö ja ampeeritunti (Ah) on sähkövaraus, jonka ampeerin sähkövirta kuljettaa tunnin aikana. Pienelektroniikan ampeeritunnit ilmoitetaan milliampeeritunneissa (mAh) eli ampeeritunnin tuhannesosina.

2. Tarvitaanko tabletille tuhdimpi varavirta kuin kännykälle?

Monet tabletit latautuvat ainoastaan 2−2.1 ampeerin (A) latausvirralla. Kännykälle saattaa riittää 1 ampeerin virta, mutta lataus on nopeampaa kahdella ampeerilla.

Tablettien akut ovat tyypillisesti kapasiteetiltaan yli 4 000 mAh:n kokoluokkaa, joten varavirtalaitteeksi on hyvä varata vähintään 8 000 mAh:n varavirta. Päätelaitteen mukana tulleesta laturista näkyy yleensä puhelimeen sopiva ampeerimäärä.

3. Mitä varavirtalaitteella voi ladata?

Monia pieniä elektroniikkalaitteita voi ladata varavirralla puhelimien ja tablettien lisäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi GPS:t ja autonavigaattorit, ladattavat taskulamput, kannettavat pelikonsolit, DVD-soittimet, matkaradiot ja jotkut pienet lennokit kuten DJI:n Spark.

Mikäli laitetta voidaan ladata seinälaturilla micro-USB -liittimen kautta, se todennäköisesti onnistuu myös varavirtalaitteella.

4. Mitä pitää ottaa huomioon varavirtalaitteen käytössä?

Varavirtalaitteetkin ovat akkuja, joten ne eivät tykkää tulesta, vedestä, suorasta auringonpaisteesta. Suuri kuumuus tai kylmyys on niille myrkkyä.

Pakkasella varavirtalaitteella lataaminen on hitaampaa. Jos päätelaitetta taas käyttää samalla, kun se on varavirtalaitteen latauksessa, lataus hidastuu. Lentokonetilassa laite latautuu nopeiten.

Myös lisävirtalaitteesta hupenee virta, vaikka sitä ei käyttäisi. Sitä on siis hyvä ladata aika ajoin, vaikka se olisi ollut käytttämättä.

5. Voiko varavirtalaitteen viedä lentokoneeseen?

Finnairin ohjeistuksen mukaan yli 100 Wh Litium-Ioni -akkuja ei saa kuljettaa lentokoneessa, edes ruumassa.

Laitteen wattituntimäärän voi laskea kertomalla ampeerituntimäärän jännitteellä. Esimerkiksi 10000 mAh eli 10 Ah x 5V = 50 Wh.

Pienemmät varavirtalaitteetkin on syytä viedä matkustamoon. Ruumaan niitä ei pidä koskaan laittaa. Ohjeet varavirtalaitteiden ja muun elektroniikan kuljetuksessa ovat lentoyhtiökohtaisia ja jopa maakohtaisia, joten kannattaa varmistaa ohjeet ennen matkaa.

6. Vahingoittaako varavirran jatkuva käyttö päätelaitetta?

Kännykkää tai muuta päätelaitetta ei kannata pitää latauksessa koskaan jatkuvasti. Nykyään suositellaan, että puhelin ladataan, kun jäljellä on 20 prosenttia latauksesta ja laitetta ladataan vain 80 prosenttiin. Laitetta ei pitäisi myöskään jättää yön yli latautumaan. Kun lataa laitteita oikein, sekä päätelaite että varavirta säilyvät kunnossa mahdollisimman pitkään.

Valitse sopiva varavirtalaite

Pienikokoinen varavirta kännykkäkäyttöön

Mini PowerBank tarjoaa kätevässä koossa kohtuullisen määrän virtaa jopa 2.1 ampeerilla. Aukeyn AIPower tunnistaa ladattavalle laitteelle sopivan virtamäärän ja syöttää sitä suurimmalla turvallisella määrällä. 5 000 mAh kapasiteetti riittää lataamaan esimerkiksi iPhone 7:n kahdesti.

Aukey Mini PowerBank 14,40 €

Tuhti varavirta tabletin lataukseen

10 000 mAh:n kapasiteetti ja 2.1 A takaavat, että virtaa riittää ja tabletti latautuu joutuisasti. AIPower-ominaisuus laitteessa arvioi turvallisen ja nopeimman virtamäärän kytketyn laitteen lataukseen.

Aukey PowerBank 10000 QC3 29,52 €

Lisävirtaa kovaan käyttöön

Aktiivikäyttäjän tehopakki on 20 000 mAh:n iso varavirta. Sillä lataa tabletin jo useamman kerran. Sillä voi ladata joko micro-usb- tai lightning-piuhalla ja ladata kahta laitetta samanaikaisesti. Laite tukee QuickCharge 3.0-latausta ja jopa 3A-virtaa yhteensopivilla Android -laitteilla ja 2.4 A-virtaa Apple laitteilla.

Aukey PowerBank 20000 QC3 39,60 €

HUOM! Korkea ampeeriarvo ja pikalataustekniikat, kuten Quick Charge, nopeuttavat myös kännyköiden latausta. Quick Charge ja muut pikalataustekniikat varmistavat laitteen suurimaan salliman voltti- ja ampeerimäärän ja optimoi käytetyn määrän. Quick Charge toimii vain sitä tukevilla päätelaitteilla.

Hyvä tietää!

Myös jotkut langattomat kaiuttimet toimivat virtapankkeina. Tällaisia ovat esimerkiksi JBL Charge 3 tai Beats Pill+ JBL kestää jopa sadetta tai kastumista.

Asiantuntijana Elisan valikoimapäällikkö E-P Leppänen.

Lue, miten säästää puhelimen akkua.