Tietokoneen tietoturva hävisi – mitä teen?

Kysymys: Ostin uuden Windows-koneen, jossa oli valmiina jokin tietoturva. Nyt noin kuukauden jälkeen ohjelma ilmoittaa, että tietoturva pitäisi ostaa. Koneessa ollut tietokoneen tietoturva hävisi ilmeisesti koneelta kuin tuhka tuuleen.

Tietokoneen tietoturva puuttuu – mitä teen seuraavaksi?

Vastaus: Lähtiessäsi asentamaan uutta tietoturvaa testiversion tai vanhan tietoturvan tilalle kannattaa aluksi poistaa vanha tietoturvaohjelma poistotyökalun avulla. Poistotyökalun löytää yleensä ohjelman valmistajan sivuilta.

Poistaessasi tietoturvan ohjauspaneelin kautta jää tietokoneen rekisteriin merkintöjä vanhasta tietoturvasta. Näin käy myös, jos asennat uuden ohjelman vanhan päälle.

Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi uuden tietoturvan päivityksessä. Mikäli rekisteriin on jäänyt vanhoja merkintöjä, voi niitä putsata erinäisillä ohjelmilla.

Skannaa koneesi myös manuaalisesti

Jos tietokoneen tietoturva hävisi, on syytä siis hankkia tilalle uusi. Uusi tietoturva kannattaa siis asentaa puhtaalle pöydälle. Ohje pätee niin Windows- kuin Mac-maailmaankin. Latauslinkki tietoturviin on yleensä tullut sähköpostiisi, tai olet saanut siihen tunnukset palveluntarjoajan sivuille.

Monet tietoturvat tekevät pikaskannauksen tietokoneesta asennettaessa, mutta suosittelen myös painamaan tarkista-painiketta asennuksen jälkeen, ja laittamaan ajoitetun tarkistuksen päälle.

Monissa tietoturvissa on vielä lisäosia selaimeen, esimerkiksi pankkiturva. Asennuksen jälkeen selain kysyy, otetaanko kyseinen lisäosa käyttöön, ja se kannattaa hyväksyä.

Mikäli tietoturvan kanssa herää lisäkysymyksiä, suosittelen olemaan yhteydessä asiantuntijaan.

Vastaajana Elisa Omaguru -asiantuntija Tomi Isohanni

Tutustu Elisa Omaguruun

Tutustu Elisan kattaviin tietoturvapalveluihin

Lue myös:

Toimivien palveluiden ja turvallisuuden eturintama

Näin luot turvallisen salasanan