Lapsen ensimmäinen puhelin on nykyään useimmiten älypuhelin. Mitä kaikkea vanhemman tulee tietää ja tehdä, jotta puhelimenkäyttö sujuu järkevästi ja turvallisesti?
Teksti: Meri Nykänen
1. Puhumiseen vai pelailuun?
Lapsen kanssa on keskusteltava, mihin tarkoitukseen puhelin hankitaan. Onko se tarkoitettu yhteydenpitoon vanhempien kanssa? Vai pelailuun ja viestittelyyn kavereiden kanssa? Seuraava askel on miettiä, millaisen puhelimen ja millaisia sovelluksia lapsi tarvitsee. Jos puhelin on tarkoitettu vain siihen, että sillä soitetaan vanhemmille koulun jälkeen, pelejä ei tarvitse latailla.
2. Opetelkaa perusasioita
Toiset lapset saavat puhelimen kouluun mennessään, toiset myöhemmin. Koska koulun aloittaneella lapsella on paljon muutakin muistettavaa ja opittavaa läksyjen sekä harrastusten kanssa, puhelinkäyttäytymisen opetteluun kannattaa varata kunnolla aikaa. Lapsi tarvitsee opetteluun vanhempien tukea. Lapsen kanssa kannattaa käydä rauhassa läpi perusasiat: kuinka puhelimeen ja viestiin vastataan, miten puhelu lopetetaan, missä puhelinta pidetään äänettömällä ja miten äänet saa takaisin.
Lapselle kannattaa myös kertoa, ettei vanhempaa välttämättä saa aina kiinni. On hyvä kertoa myös, kenelle silloin kannattaa soittaa. Opeta lapselle myös, milloin puhelinta ei voi käyttää ja miten soitetaan hätäpuhelu. Käykää läpi, millaiset säännöt puhelimen käytöstä on sovittu koulussa.
3. Selvitä rajoitukset
Operaattorit tarjoavat liittymiin erilaisia estoja, joista yksinkertaisin on maksullisten numeroiden ja tekstiviestien esto. Silloin lapsi ei voi edes vahingossa soittaa maksullisiin numeroihin tai tilata kännykällä kokista automaatista – ja vanhemmat säästyvät yllätyslaskulta. Myös lapsille sopimattomille sivuille pääsyn voi estää. Tietoturvapalvelun avulla voi rajata hakutuloksia ja sivustoja sekä esimerkiksi tyhjentää ja sulkea kadonneen puhelimen etänä. Keskustele operaattorin kanssa erilaisista mahdollisuuksista, kun olet hankkimassa lapsellesi liittymää.
4. Älä pelkää vaan ole kiinnostunut
Kännykkä ei ole enää vain puhelin vaan pieni tietokone. Se avaa lapselle maailman – mikä usein huolestuttaa vanhempia. Entä jos lapsi menee väkivalta- tai pornosivuille? Kun lapsi kasvaa ja oppii käyttämään puhelintaan yhtä nokkelammin, vanhempien kannattaa olla kiinnostuneita ja kysellä, mitä lapsi puhelimellaan osaa tehdä. Kiinnostus ja keskustelu ovat tärkeitä: isompina lapset oppivat kiertämään monia estoja ja kaverit näyttävät, mitä kaikkea netistä löytyy. Silloin lapsen on hyvä tietää, että kaikkea ei tarvitse katsoa, jos se tuntuu ikävältä tai vastenmieliseltä. Muista, että keskustelu on pelottelua fiksumpaa. Lapset oppivat nopeasti, joten heitä kannattaa kuunnella.
5. Vain tuttujen kanssa
Pyydä lasta kertomaan, jos joku tuntematon ottaa häneen yhteyttä. Vähän isommalle lapselle voi kertoa myös kiusaamisesta ja neuvoa, mitä pitää tehdä, jos häntä tai kaveria kiusataan. Kiusaaminen netissä voi olla esimerkiksi nimittelyä tai uhkailua.
6. Pää irti puhelimesta
Pelatessaan ja tuijottaessaan pientä puhelimen ruutua lapsi istuu huonossa, epäergonomisessa asennossa. Siksi on tärkeää pitää taukoja. Perhe voi sopia, milloin puhelinta käytetään ja milloin ei: esimerkiksi ruokapöydässä ja ennen nukkumaanmenoa kaikki voivat panna puhelimet pois. Kirkkaan ruudun tuijottaminen vaikeuttaa nukahtamista, sillä valo ja sisällöt virittävät, eivät rauhoita.
7. Turvallisesti matkaan
Opeta lapselle, ettei esimerkiksi koulumatkoilla saa tuijottaa puhelinta. Yksin liikenteessä liikkuminen on pienellä koululaiselle niin täyttä työtä, ettei silloin kannata kiinnittää huomiota muuhun. Jos olet helposti eksyvän lapsen vanhempi, niin voit hankkia myös perhepalvelusovelluksen, josta näet, missä lapsesi liikkuu. Samalla sovelluksella lapsen puhelimeen saa pantua äänet ja tarkkailtua akun kestoa. Sovellus sopii pienten koululaisten vanhemmille.
+ Millainen luuri ja liittymä?
Kun olet jutellut lapsen kanssa puhelimen käyttötarpeista, on aika valita oikea puhelin ja liittymä. Yleisimmät käyttöjärjestelmät ovat Android, jota käyttää muun muassa Samsung, Windows Phone, joka on Nokian puhelimissa ja Applen iOS, joka löytyy iPhonesta.
Puhelimen valitsemisen jälkeen on päätettävä vielä, millainen liittymä sopii lapsen tarpeisiin. Monilla operaattoreilla on erilaisia lapsille tarkoitettuja paketteja sekä erilaisia lisäpalveluja. Kannattaa ottaa paketti, jossa on kiinteähintainen datayhteys ja tietty määrä puheaikaa sekä tekstiviestejä. Näin vanhemmille ei tule yllättäviä laskuja maksettavaksi. Mikäli puhelinta on tarkoitus käyttää alussa vain puhumiseen, liittymässä ei tarvitse olla nettiyhteyttä.
Erilaisista vaihtoehdoista kannattaa keskustella operaattorin kanssa eli olla yhteydessä asiakaspalveluun tai mennä käymään myymälässä. On tärkeää, että saat juuri sellaisen paketin ja lisäpalvelut (estot, rajoitukset, turvapalvelut, perhesovellukset) kuin tarvitset. Samalla voit kysyä, miten saat kaikki haluamasi palvelut toimimaan käyttöjärjestelmässä, joka lapsen puhelimessa on.
Juttua varten on haastateltu Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjää Satu Valkosta sekä Elisan tuotepäällikköä Mikko Pukkilaa.
Tutustu Elisa Perhe -palveluun täällä.