Lukemista lomapäiviin – kirjavinkit joululomalle

Keräsimme kiinnostavia kirjoja lomalaisen lukemisiksi. Olitpa sitten vetävän viihteen, puhuttelevien elämäkertojen, koukuttavien dekkareiden tai ajatuksia herättävän kaunokirjallisuuden ystävä, poimi tästä kirjavinkit joululomalle.

Teksti: Leena Filpus ja Hanna Kangasniemi

Kotimainen kaunokirjallisuus: Ajatuksella ihmissuhteista ja elämästä

Pintaremontti

 

Pintaremontti: Oivaltavalla huumorilla elämän peruskysymyksistä

Pintaremontti alkaa hautajaisista. Samin isä, ikävä ja hankala ihminen, on kuollut. Tästä hetkestä aletaan keriä auki Samin ja hänen perheensä ja ystäviensä elämää ilkikurisen empaattisesti. Käsittämättömän hullujen ja samalla kutkuttavan uskottavien tapahtumien kautta käsitellään elämän tärkeitä peruskysymyksiä. Niitä ovat niin yksinäisyys, parisuhde ja sen kaipuu, kuin lapsettomuus ja ikääntyvät vanhemmat. Joutuupa päähenkilö jopa moottoripyöräjengin talutusnuoraan. Hyväntuulinen ja sujuva teksti imaisee mukaansa. Kirja on ihana aivojen nollaus lomamoodiin.

Miika Nousiainen: Pintaremontti e-kirja, äänikirja

Hotakainen Tarina

 

Tarina: Melkein tosi dystopia Suomesta

Kari Hotakaisen Tarinassa maaseutu on tyhjennetty ja muuttunut virkistysalueeksi. On muutettava Kaupunkiin. Se, joka osaa tai keksii kertoa parhaimman tarinan elämästään, saa asunnon, muille osoitetaan parakki asuinsijaksi. Kirjan perusvire on vähän synkeä ja pelottavankin tuttu, mutta hotakaismaisen lakoninen huumori tuo valoa. Tarina on yhtä aikaa hauska, hellyttävä ja yhteiskunnan nykymenoa hämmästelevä. Joulun ehdoton valinta sille, joka kaipaa aineksia elämänmenomme pohdiskeluun – ja tietenkin kaikille Kari Hotakaisen lauseenparresta iloa ammentaville. Äänikirjaversion lukeva Antti Holma antaa tekstille hienon lisämausteen toteavalla tyylillään.

Kari Hotakainen: Tarina e-kirja, äänikirja

Terhi Kokkonen Rajamaa

 

Rajamaa: Auto-onnettomuus viiltää auki parisuhteen

Terhi Kokkosen esikoisromaanissa näennäisen hulppeaa elämää elävä pariskunta päätyy viiden tähden lomakylään toipumaan auto-onnettomuudessa saamistaan vammoista. Osoittautuu, että vammat ovatkin syvemmällä, kun kahden elämän kolhiman viisikymppisen traumat alkavat purkautua pintaan väkivaltaisina säröinä. Taustoja kaivetaan kelaamalla menneisyyteen. Näkökulmia saadaan myös ottamalla pohjoisen lomakylän värikkäät sivuhahmot omine tarinoineen peilaamaan parin käytöstä. Taitavasti rakennettu romaani tarjoilee tutkittavaksi maailman, jossa hyvän ja pahan rajamaa osoittautuu hyvin hämäräksi. Kaikille psykologisista lukuromaaneista pitäville.
Terhi Kokkonen: Rajamaa e-kirja, äänikirja

Selja Ahava nainen joka rakasti hyonteisia

 

Nainen joka rakasti hyönteisiä: Kasvutarina yli vuosisatojen

Selja Ahavan romaani Nainen joka rakasti hyönteisiä on riemastuttavasti perinteisiä aikajatkumon rajoja rikkova maaginen kehitystarina. Päähenkilö, Maria Sibylla Merian (1647–1717), sai toteuttaa itseään hyönteisiä tarkkailevana ja piirtävänä tutkijana ja taiteilijana, koska kukaan ei varsinaisesti odottanut häneltä mitään paitsi avioitumista ja lasta. Hän maksaa omintakeisuudestaan kuitenkin leimautumalla ulkopuoliseksi ja outolinnuksi. Ahava nostattaa tarinaansa kerroksia kuvittelemalla Marialle kohtaamisia muiden oman tiensä kulkijoiden kanssa yli vuosisatojen. Näin kirja ei jää pelkäksi elämäkerraksi. On viisas japanilainen naislääkäri Kusumoto Iine (1827–1903) ja herkkävaistoinen kirjailija Koizumi Yakumo (1850–1904), kuin sielunkumppani Marialle. Kirjasta kasvaa hieno elämän mysteerejä ja mahdollisuuksia pohtiva, yli kolmisatavuotinen naisen kasvutarina, jossa jokaiseen vaiheeseen kuoriutuu aina uudella tavalla kiehtova Maria. Kaikille, jotka uskovat muutoksiin.

Selja Ahava: Nainen, joka rakasti hyönteisiä e-kirja, äänikirja

Käännetty kaunokirjallisuus: Näkökulmia avartavia tarinoita

Aria

 

Aria: Iranin mullistusten vuodet nuoren naisen silmin

Nazanine Hozar vaikuttava esikoisromaani Aria on koskettava ja koukuttava kuvaus Iranin monimuotoisen kansan elämästä itsevaltaisesta šaahin ajasta islamilaiseen vallankumoukseen. Keskiössä on kadulta löytynyt orpotyttö Aria. Rakastavan mutta poissaolevan kasvatti-isän, äkkiväärän kasvattiäidin ja lempeän toisen kasvattiäidin hoteissa Aria kasvaa vauvasta omapäiseksi, vahvaksi nuoreksi naiseksi. Hozar onnistuu kuvaamaan iranilaisen elämän ja kulttuurin kirjoa ja maan lähihistoriaa useiden kiinnostavien henkilöhahmojen kautta inhimillisesti ja kiinnostavasti. Kaikille, jotka haluavat katsoa pintaa syvemmälle.

Nazanine Hozar: Aria e-kirja, äänikirja

Nina Wähä: Perintö

 

Perintö: Hulvaton ja hirmuinen sukutarina Tornionjokilaaksosta

Perintö on hauskalla tavalla kirjoitettu vetävä romaani. Se maalaa lavealla pensselillä Toimin perheen sukumaisemaa, kerii ja punoo yksittäisten henkilöiden tarinoita ja kuljettaa ankaran Pentti-isän ja hiljaisen Siiri-äidin 12-lapsisen perheen kohtaloa tavalla, joka välillä naurattaa ja sitten taas hirvittää. Vähän väliä pysähtyy ihmettelemään, että mitenköhän tässä nyt mahtaa käydä ja sitten on pakko ahmia eteenpäin monisatasivuista opusta. Suomalaistaustaisen ruotsalaiskirjailija Nina Wähän roteva romaani sai August-palkinnon eikä syyttä. Hyvästä tarinankerronnasta nauttiville.

Nina Wähä: Perintö e-kirja, äänikirja

Jhumpa Lahiri: Missä milloinkin

 

Missä milloinkin: Teräviä tuokiokuvia syrjästäkatsojan silmin

Jhumpa Lahirin Missä milloinkin on pienten kuvaelmien kirja. Näkökulma on nelikymppisen yksinäisen naisen, joka etsii paikkaansa tarkastellen omaa ja lähipiirinsä elämää kuin ikkunan takaa, syrjästäkatsojana. Havainnot ovat oivaltavia, tarkkoja. Pienistä havainnoista syntyy ajatusketjuja, jotka houkuttavat pohtimaan syvemmin. Novellimaiset, jopa ajatelmamaiset luvut etenevät itsenäisinä ja verkkaisina. Lahirin kirjassa ei ole mitään tuttua hänen aiemmista runsaista ja monipolvisista kirjoistaan, kuten vuosikymmenten yli ulottuvasta perheromaani Tulvaniitystä. Silti siihen kannattaa tarttua, kun haluaa poimia tunnelmia ja oivalluksia kuin suklaita laatikosta.

Jhumpa Lahiri: Missä milloinkin e-kirja, äänikirja

Dekkarit: Taidokkaasti rakennettua jännitystä

Jo Nesbø: Valtakunta

 

Valtakunta: Koukuttava psykologinen trilleri Norjan takamailta

Jo Nesbøn Valtakunta on välittömästi mukaansatempaava teos. Se on dekkari mutta myös erinomaisesti rakennettu psykologinen romaani kahden veljeksen hurjiin tapahtumiin johtaneista vaiheista ja suhteista norjalaisessa Osin kylässä. Päähenkilöinä ovat automekaanikko Roy ja hauraasta pikkuveljestä Amerikan vuosien kautta bisnesmieheksi muuttunut Carl, joka on palannut kylään rakentamaan loistohotellia. Veljeksiä sitoo toisiinsa sukulaisuuden lisäksi synkkä historia. Tapahtumia auki kurova tarina polveilee perheen ja kyläläisten vaiheissa aikamatkaillen. Nesbø piirtää herkullisia henkilöhahmoja, arkisia juonitteluja ja pöyristyttäviä tekoja taidokkaasti juonen pätkät ja aikatasot hyppysissään pitäen. Sille, joka haluaa kirjan, jota ei voi päästää käsistään.

Jo Nesbø: Valtakunta e-kirja, äänikirja

Camilla Grebe: Varjokuvat

 

Varjokuvat: Yhteiskuntakritiikkiä ja jännittäviä juonenkäänteitä

Ensimmäinen murha tapahtuu 1940-luvulla. Yksinhuoltajaäiti on raiskattu ja naulattu lattiaan kuin ristille. Sitten tapahtuu toinen, vastaavanlainen murha, eivätkä murhat lopu siihen. Taitavasti punottu rikosjuoni lomittuu yhteiskuntakritiikkiin ja naisen tasa-arvoiseen asemaan työelämässä eri vuosikymmeninä. Ja tämän ruotsalaiset dekkaristit todella osaavat, yhdistää mukaansatempaava juoni ja yhteiskunnallisesti merkittävien ilmiöiden kuvaaminen. Varjokuvat ei petä lukijaa, joka haluaa jännityksen säilyvän kirjan loppuun asti, mutta jolle pelkät jännittävät juonenkäänteet eivät riitä. Hyvä valinta monipolvisen dekkarin ystävälle.

Camilla Grebe: Varjokuvat e-kirja, äänikirja

John le Carré Vielä yksi tehtävä

 

Vielä yksi tehtävä: Vakoilijaromaanien mestarin viimeinen työ

Joulukuun alussa 89-vuotiaana kuolleen David Cornwellin alias John le Carrén viimeiseksi jäänyt agenttiromaani Vielä yksi tehtävä on ajankohtainen. Britannian tiedustelupalvelu MI6:n veteraanivakooja Nat luulee vakoilijahommien olevan jo omalta osaltaan ohi, kun hänet vedetäänkin takaisin kentälle. Moskovan uhka kasvaa kuin kylmän sodan aikana ikään, on Brexit, Putin ja Trump. Vielä yksi tehtävä on kunnon vanhanajan vakoiluromaani, jonka sujuvaa kieltä ja juonenkulkua on ilo lukea. Kirja on agenttiromaanien ystävälle vähän haikeakin lukunautinto, kun tietää itsekin vakoilijana työskennelleen mestarin matkan nyt päättyneen. Perinteisen dekkarin ystäville.

John le Carré: Vielä yksi tehtävä e-kirja, äänikirja

Viihdekirjat:  Tosielämää sivuavia juonenkäänteitä

Lucinda Riley: Auringon sisar

 

Auringon sisar: New Yorkin mallimaailmasta 1940-luvun Keniaan

Kiehtovan ja supersuositun Seitsemän sisarta -kirjasarjan kuudes osa kertoo huippumalli Electrasta ja hänen taustastaan. Hän on yksi seitsemästä, varakkaan Papa Saltin eri puolilta maailmaa adoptoimista tyttäristä. Isän kuoltua Electra alkaa etsiä sukujuuriaan sisartensa tapaan. Tarina vie lukijan niin New Yorkin mallimaailmaan kuin 1940-luvun Keniaan. Auringon sisaren voi lukea itsenäisenä kirjana, mutta todennäköisesti myös muiden sisarusten elämä alkaa kutkuttaa lukijan mielessä, sillä Riley kirjoittaa vetävästi ja rakentaa juonta taitavasti. Kirjojen vahvoilla naisilla on osin esikuvansa todellisuudessa. Auringon sisaren haluaa lukea siltä istumalta alusta loppuun, ja sehän on hyvinkirjoitetun viihteen merkki!

Lucinda Riley: Auringon sisar e-kirja, äänikirja

Jojo Moyes: Tähtien antaja

 

Tähtien antaja: Viihdyttävästi ystävyydestä ja kirjoista 1930-luvun Kentuckyssä

Maailmanlaajuiseen suosioon nousseen Jojo Moyesin uusin romaani linkittyy todellisuuteen. Yhdysvaltojen Kentuckyssa oli 1930-luvulla liikkuva kirjasto -hanke, Pack Horse Library Project, jossa ratsaille nousseet naiset veivät luettavaa syrjäseudun ihmisille. Tästä kertoo myös Tähtien antaja. Amanda rakastuu varakkaaseen ja komeaan amerikkalaiseen, mutta elämä syrjäisessä pikkukaupungissa Kentuckyssa ei kuitenkaan ole ihan sitä, mitä Amanda on odottanut. Muutoksen elämään tuo kirjasto-hanke sekä muut hankkeen naiset. Tähtien antaja on mukaansatempaava kirja ystävyydestä, rohkeudesta ja periksiantamattomuudesta – juuri sitä, mitä moni meistä kaipaa talven pimeimpänä aikana.

Jojo Moyes: Tähtien antaja e-kirja, äänikirja

Enni Mustonen: Pukij

 

Pukija: 50-luvun nuoren naisen matka maailmalle

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarina -sarja on seurannut kekseliäästi fiktiivisen suvun naisten vaiheiden lisäksi näiden silmin myös suomalaisia kulttuurihahmoja eri vuosikymmeninä. Tarinat polkaistiin käyntiin sipoolaisesta Ida Erikssonista 1800-luvun lopulla ja nyt on 1950-luku ja vuorossa maailmalle dominoivaa äitiään pakeneva Idan tyttärentytär Viena, joka pääsee ponnistamaan au pair -hommasta aina Hollywoodiin asti. Mukana vilahtelevat tosi elämän hahmot Armi Ratiasta Armi Kuuselaan ja Marilyn Monroeen. Pukija on koukuttava kirja, jossa on erinomaista ajankuvaa. Eikä haittaa vaikkei olisi lukenut sarjan aiempia osia, tosin tämän jälkeen niihin varmasti haluaa tarttua! Sinulle, joka kaipaat irtiottoa arjesta.

Enni Mustonen: Pukija e-kirja, äänikirja

Tieto- ja elämäkertakirjat: Kurkistuksia kulissien taakse

 Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)

 

Kaikki elämästä(ni): Roisisti elämästä

Antti Holman omaelämäkerrallinen kirja on hulvattoman hauska ja traaginenkin. Se kertoo luomisen tuskasta, pienellä paikkakunnalla kasvamisesta, itsensä löytämisestä ja homoseksuaalisuudesta suoraan ja peittelemättä. Jos teksti onkin kuin kokoelma sketsejä toisen perään, rakkaudesta kirjoittaessaan Holma ei vitsaile. Hän saa lukijan silmän kostumaan, niin kauniisti hän kirjoittaa rakkaudesta ja sen löytämisestä. Kaikki elämästä(ni) ei ole kirjoittajan omien sanojen mukaan elämäkerta. Sitä lukiessa miettiikin, mikä on totta, mikä tarua. Jos Antti Holman blogi Harpunsoittajan vaimo ja podcast-sarja Auta Antti ovat kuuluneet suosikkeihin, tämä kirja uppoaa kuin veitsi voihin. Antti Holma lukee itse äänikirjaversion. Se lisää ehdottomasti kirjan hauskuutta.

Antti Holma: Kaikki elämästä(ni) e-kirja, äänikirja

Heikki Herlin: Tuollapäin on highway

 

Tuollapäin on highway: Hieno muotokuva isästä

Kun Pekka Herlin, Kone Oy:n suuromistaja kuoli vuonna 2003, hänen nuorin poikansa Niklas Herlin kirjoitti isänsä olleen ihmisenä kusipää ja ihmishirviö. Niklaksen itsensä kuoltua vuonna 2017, hänen poikansa Heikki Herlin kirjoitti omasta isästään päinvastaista: Niklas oli isänä lämmin, rakastava ja huolehtiva. Nyt Heikki Herlin on kirjoittanut omakohtaisen muotokuvan isästään. Tuollapäin on highway on koskettava kirja ristiriitaisesta hahmosta, joka on samaan aikaan itsevarma, pelokas ja herkän hauras. Kirja on tarkkanäköinen ja mielenkiintoinen kurkistus muun muassa Herlinien sukuun, Kone Oy:n omistajakuvioihin sekä mediamaailman muutokseen. Se ei esitä päähenkilöään vain suopeassa valossa, päinvastoin. Taitavasti ja koskettavasti kirjoitettu kirja sopii sellaiselle, jota kiinnostaa niin yhteiskunnallinen muutos kuin sukupolvien yli ulottuvat rasitteet.

Heikki Herlin: Tuollapäin on highway e-kirja, äänikirja

Johanna Holmström: Märta Tikkanen – Tyttö joka halusi juosta vetten päällä

 

Märta Tikkanen – Tyttö joka halusi juosta vetten päällä: Ristiriitaisen feministin elämäkerta

Johanna Holmströmin kirjoittama elämäkerta Märta Tikkasesta on kiehtovaa luettavaa. Holmström on haastatellut niin Tikkasta itseään kuin hänen perhettään ja ystäviä, perehtynyt kirjeisiin, ja tietenkin niin Märtan kuin miehensä Henrikin kirjoihin. Märta Tikkasesta kun ei voi kertoa ilman hänen miestään Henrikiä. Molemmat olivat etenkin 1970- ja 1980-luvulla suomenruotsalaisen kirjallisuuden suuria nimiä, jotka avasivat kohua herättäen elämänsä kaikkien luettavaksi. Kirjan kantava teema ja kysymys, johon Holmström koettaa löytää vastauksen kuuluu, miten voi olla feministi ja taistella naisten oikeuksien ja tasa-arvon puolesta, mutta olla silti vankina omassa elämässään kontrolloivan miehen kanssa. Kirja sammuttaa ainakin osin uteliaan ja Tikkasensa – molempien – lukeneen mielen. Sopii lukuelämykseksi jokaiselle hyvän kirjallisuuden ystävälle.

Johanna Holmström: Märta Tikkanen – Tyttö joka halusi juosta vetten päällä e-kirja, äänikirja

Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt

 

Korkeintaan vähän väsynyt: Rehellisesti kolmekymppisten uupumisesta

Mikä on maailmassa tai tässä ajassa vialla, kun nuori ajautuu uupumiskierteeseen ja saa burnoutin kolmesti jo opiskelujensa aikana? Yhteiskunnan, sosiaalisen median ja myös oman itsen asettamia paineita pohtii omaelämäkerrallisessa kirjassaan Eeva Kolu, yksi Suomen ensimmäisiä ammattibloggaajia. Korkeintaan vähän väsynyt on herättänyt kiivasta keskustelua etenkin sosiaalisessa mediassa. Yhden mielestä vakavaa aihetta käsitellään kovin pinnallisesti, toinen löytää siitä paljon tärkeitä yhtymäkohtia omaan elämäänsä. Ajankohtainen kirja sopii sellaiselle, joka haluaa tutkia omia riittämättämyyden tunteitaan ja toisaalta ymmärtää nuorten pahoinvoinnin syitä.

Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt e-kirja, äänikirja