Tietokoneen kylkiäisohjelmat – hyötyä vai riskejä?

Tietokone saattaa sisältää erilaisia lisäohjelmia, jotka ovat päätyneet laitteeseen jonkun toisen ohjelman asennuksen yhteydessä. Omaguru neuvoo, onko näistä kylkiäisohjelmista hyötyä vai ovatko ne haitallisia.

Tietokoneeseen saattaa ilmestyä erilaisia lisäohjelmia ja apuohjelmia kuin tyhjästä. Tutkittaessa kyseiset ohjelmat ovat tulleet jonkun toisen ohjelman asennuksen yhteydessä kylkiäisenä.

Kylkiäisohjelmat saattavat parhaimmillaan olla hyödyllisiäkin, esimerkiksi Chrome-selain, jos sitä ei ole vielä asennettu. Yleensä niistä on käyttäjälle kuitenkin vain rajallinen hyöty tai ne saattavat olla jopa aktiivisesti haitallisia. Esimerkkeinä ohjelmat, jotka hidastavat konetta, muuttavat nettiselaimen oletushakukoneen asetuksia tai tekevät muita ei-toivottuja muutoksia.

Kylkiäisohjelmia voi tulla oikeastaan minkä tahansa netistä ladattavan ilmaisohjelman mukana. Tyypillisesti esimerkiksi Adobe Readerin ja Adobe Flash Playerin mukana on tarjolla erilaisia ohjelmia, mm. McAfee Security Scan Plus ja Intel True Key. Muut ohjelmat voivat asentaa jotakin muuta.

Kylkiäisohjelmia ei ole pakko asentaa. Yleensä niiden asennus käynnistyy, koska pääasiallisen ohjelman asennusohjelmassa on valmiiksi rasti ruudussa ”Asenna lisäksi ilmainen ohjelma X”. Hyväksymisrasti saattaa olla myös nettisivulla, josta pääasiallinen haluttu ohjelma ladataan (esim. Adobe Reader ja Flash Player). Yleensä hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa lukea tarkkaan kaikki kohdat, joissa on valmiiksi rasti ruudussa sen sijaan, että klikkaat suoraan Seuraava-painiketta. Näin tiedät mihin olet suostumassa.

Jos kuitenkin epähuomiossa asensit kylkiäisohjelman, jota et halua, voit poistaa sen koneesta. Kylkiäisohjelman poisto ei vaikuta pääasialliseen ohjelmaan.
Jos tarvitset apua kylkiäisohjelmien aiheuttamiin ongelmiin, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Esko Halttunen

Miten haittaohjelmat eroavat toisistaan? Omaguru neuvoo

Elisa Turvapaketti suojaa laitteesi verkon vaaroilta

Tutustu Elisan Omaguruun

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia