Uusi 5G-mobiiliverkko testissä – mitä se tuo tullessaan?

Nykyinen 4G-mobiiliverkko toi mobiilit videopalvelut kuluttajien ulottuville. Lue, mitä uutta pian tuleva 5G-verkko tuo mukanaan.

Teksti: Matti Lintulahti Kuvat ja videot: Elisa

 

Kymmenen kertaa nykyistä 4G-mobiiliverkkoa nopeampi 5G-verkko tulee kovaa vauhtia kuluttajien ulottuville. Helmikuussa Elisa demonstroi yhdessä Huawein ja muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa, mikä jo nyt on mahdollista 5G-mobiiliverkossa. Demot toteutettiin ensimmäisenä maailmassa esistandardin mukaisessa oikeassa 5G-verkossa.

Lähdetään siis Helsingin Pasilassa tutkimusmatkalle tulevaisuuteen, joka muuttuu todellisuudeksi kuluttajille ensi vuoden aikana. Laitetaan Samsungin älypuhelimeen perustuvat VR-lasit päähän ja sukelletaan 5G-mobiiliverkkoon.

Interaktiivinen virtuaalimaailma

Seison ison purjeveneen hytissä, virtuaalimaailmassa. Avatar-hahmona esiintyvä Fake-yhtiön Kimmo Virtaesittelee vielä rakentamatonta purjevenettä: “Hehkuvat kaappien ja ovien vetimet ovat interaktiivisia ja ne aukeavat koskettamalla”, purjeveneessä vieressäni seisovan Virran avatar kertoo. Ojennan käteni ja kosketan virtuaalisesti ovea, joka aukeaa ja paljastaa upean hytin.

Todellisuudessa seisomme kilometrien päässä toisistamme ja olemme 5G-mobiiliverkon kautta yhteydessä samaan virtuaalimaailmaan, joka voisi olla ihan millainen vain. Tässä demossa kyse on yhteisestä työskentelytilasta, jollaiset voivat korvata videoneuvotteluita jo lähitulevaisuudessa.

 

Samalla tekniikalla voisimme olla yhtä hyvin vaikkapa kavereiden kanssa virtuaalisessa pelimaailmassa viihtymässä. Virtuaalinen todellisuus on vain yksi esimerkki nykyaikaisia älypuhelimia ja 5G-verkkoa hyödyntävistä sovelluksista.

Hyödylliset ja viihdyttävät lisätyn todellisuuden maailmat

Lisätty todellisuus, lyhennyksenä AR (Augumented Reality), tulee myös yleistymään uusien mobiililaitteiden, AR-lasien ja 5G-mobiiliverkon ansiosta. Elisan demotilaisuudessa Directive Games esitteli uutta moninpelattavaa The Machines -AR-peliä, jota pelattiin nyt ensimmäistä kertaa 5G-verkon yli. Pelissä tavallinen pöytä asettuu lisätyn todellisuuden alustaksi, jossa pelaajat ottelevat toisiaan vastaan.

Viihteen lisäksi lisätty todellisuus tuo mukanaan mobiililaitteisiin hyötysovelluksia muun muassa oppimiseen. Suomalaisbrittiläinen Lyfta näytti valmista oppimissovellusta, jossa koululaiset pääsevät tutustumaan eri kulttuureihin ja erilaisiin ihmisiin lisätyn todellisuuden kolmiulotteisessa maailmassa ja sinne upotetuissa videoissa, lyhyissä minidokumenteissa.

Lyftan luovan johtajan Serdar Feritin mukaan lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden avulla toisissa kulttuureissa asuvat ihmiset nähdään konkreettisesti oikeassa ympäristössä, mikä jää lasten mieleen, opettaa kulttuureja ja muuttaa asenteita empaattisemmiksi toisia ihmisiä kohtaan.

Näin näemme vielä rakentamattoman

“Tulevaisuudessa voimme kokea isoja virtuaalimaailmoja, kuten stadioneita tai pilvenpiirtäjiä, mutta olemme ensin lähteneet liikkeelle pienistä omakotitalosta”, kertoo Sampo Lappalainen suomalaisesta Umbrasta.

Umbra yhdistää todellisen maailman ja virtuaalimallinnuksen omakotitalon rakentamisessa. Mobiililaitteella omakotitalon rakentaja voi rakennustyömaalla katsoa, miltä ikkunasta näyttää. Myös mahdolliset suunnitteluvirheet voi korjata jo ennen kuin ne on rakennettu”, Lappalainen kertoo näyttäessään demoa tabletilta 5G-mobiiliverkon yli.

Vuonna 2019 ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot

5G-mobiiliverkkoa hyödyntävät esimerkit antavat esimakua, mitä on tulossa jo lähiaikoina. Elisan ja Huawein yhdessä toteuttamassa 5G-mobiiliverkon testissä käytettiin ensimmäistä kertaa Huawein kotikäyttöön tarkoitettuja esikaupallisia reitittimiä. Ensimmäiset kaupalliset reitittimet tulevat markkinoille vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Ensimmäisiä kaupallisia 5G-verkkoja nähdään Euroopassa todennäköisesti jo vuoden 2019 aikana. Kaupallisen 5G-verkon rakentaminen Suomessa edellyttää, että viranomaiset myöntävät tarvittavat taajuudet 5G-käyttöön vuoden 2018 aikana.

“5G on nurkan takana ja uskomme, että ensimmäisiä 5G-verkkoa hyödyntäviä sovelluksia nähdään jo vuoden 2018 aikana. Panostamme vahvasti 5G:hen ja teemme paljon yhteistyötä kumppaniemme kanssa uusien teknologioiden testaamisessa ja kehittämisessä”, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen kertoo.

Lue lisää

Nämä asiat 5G mahdollistaa

Mitä 5G tarkoittaa?