Äänikirja säästää lukiolaisen aikaa

Äänikirjat antavat kiireiselle lukiolaiselle aikaa kirjallisuudelle. Kallion lukiosta kirjoittanut Iina Tossavainen kertoo, mikä äänikirjoissa viehättää.

Teksti: Leena Virtanen

 

Miten päädyit kuuntelemaan kirjoja?

”Ensimmäiset äänikirjani sain aikoinaan lainaksi äidiltäni, joka on töissä kirjastossa ja toi niitä kotiin. Sitten lukiossa oli tosi kiireinen jakso, enkä meinannut ehtiä tehdä kaikkia kouluhommia ja lukea kirjoja ajoissa. Niinpä kuuntelin osan kirjasta äänikirjana. Se oli kätevää. Busseissa ja koulussa luin painettua kirjaa, mutta kotona kuuntelin äänikirjaa, kun siivosin tai tein vaikka matikan läksyjä samalla.

Iltaisin luen painettua kirjaa, enkä kuuntele äänikirjoja. Äänikirjat eivät ole paljonkaan vaikuttaneet kirjojen lukemiseen, mutta ehkä joskus kuuntelen vähemmän musiikkia, jos kuuntelen sen sijaan jotain kirjaa.”

Millainen on hyvä äänikirja?

”Tärkeintä on, että lukija kuulostaa luonnolliselta ihmiseltä, eikä tietokoneääneltä, joka ei pidä taukoja vaan lukee vain monotonisesti. Toisaalta joskus sellainenkin voi olla ihan hauskaa kuunneltavaa, kun se kuulostaa niin pöljältä että naurattaa välillä. En jaksa liian hitaita äänikirjan lukijoita. Jos tuntuu, että lukisin itse paljon nopeammin sen tekstin niin turhaudun. Nykyään voi kuunnella myös oppikirjojen tekstejä äänikirjoina, mikä on tosi hyvä. ”

”Hyvä äänikirjan lukija eläytyy tarinaan”

Mitkä ovat äänikirjasuosikkejasi?

”Kuuntelin englannin ylioppilaskirjoituksia varten Roald Dahlin Matildaa, jossa lukijana on Kate Winslet ja se on loistava. Winslet eläytyy siihen tarinaan, ja sitä on tosi kiva kuunnella.

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on hyvä, samoin Tuntematon sotilas. Olen lukenut sen myös kirjana, mutta äänikirjassa murteet ovat mielestäni aika onnistuneita.

Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet teki vaikutuksen.

Agatha Christie -kirjat ja etenkin Hercule Poirotit, esimerkiksi Vaarallinen talo on hyvä.”

Kolme parasta hetkeä äänikirjoille

1. ”Tykkään piirtää tai maalata samalla, kun kuuntelen äänikirjoja. Myös siivotessa on kiva kuunnella, mutta se voi olla liian lyhyt hetki, koska yleensä kuuntelen vähän pidemmän aikaa kerralla.”

2. ”Koulumatkoilla ja koiran kanssa ulkoillessa vaihtelen vähän fiiliksen mukaan, kuuntelenko podcasteja, musiikkia vai äänikirjoja.”

3. ”Yleensä kuuntelen äänikirjoja kotona. Syy on varmaankin siinä, että kuuntelen äänikirjoja mieluiten old school -tyyliin mankasta, ja lainaan niitä kirjastosta.”

Lue lisää:

Baba Lybeckin äänikirjavinkit.

Enni Rukajärven äänikirjavinkit.

Lenkkeilijän äänikirjavinkit.