Kuinka voin vaikuttaa mobiililaitteen ja läppärin akun kestoon?

Mobiililaitteen ja kannettavan tietokoneen akunkestoon voit puuttua muutamilla yksinkertaisilla säädöillä. Katso, mitkä asiat vaikuttavat  akunkestoon puhelimilla, tableteilla ja kannettavilla tietokoneilla.

Näytön kirkkaus

Näytön kirkkaus vaikuttaa merkittävästi laitteen akunkestoon. Monissa laitteissa on automaattisesti säätyvä näytönkirkkaus, joka asettuu vallitsevan valaistuksen perusteella sopivaan tilaan. Näytön kirkkauden voit säätää myös käsin. Varsinkin kannettavissa tietokoneissa näytön kirkkaus määritellään virranhallintasuunnitelmassa akkukäytölle ja verkkovirralle erikseen.

Päällä olevat sovellukset ja taustalla pyörivät sovellukset

Laitteen akunkesto on parhaimmillaan, kun laitteessa on käytössä vain välttämättömät sovellukset. Kun katsot videoita Youtubesta, luet Facebookista kavereiden juttuja tai julkaiset kuvia Instagramissa, laitteen akku kuluu nopeasti. Aina kun laite on valmiustilassa, kannattaa sulkea kaikki avoimet sovellukset, etteivät ne jää taustalle kuluttamaan akkua.

Sijainnin, Bluetoothin ja muiden ominaisuuksien käyttäminen

Sijaintitiedon, Bluetoothin, Wi-Fin ja hotspotin pitäminen päällä kuluttaa akkua. Näitä ominaisuuksia ei kannata pitää päällä, kun niitä ei käytä. Sijaintia tarvitaan esimerkiksi navigoimiseen ja laitteen kadotessa mahdolliseen paikantamiseen. Bluetoothin avulla voit parittaa laitteesi erilaisiin lisälaitteisiin, kuten esimerkiksi kuulokkeisiin ja kaiuttimiin. Wi-Fi tarkoittaa langatonta verkkoyhteyttä, jota käytetään esimerkiksi kotona ja kahviloissa. Hotspot tarkoittaa jaettua yhteyttä eli laitteesi toimii tukiasemana muille laitteille ja sen muodostamaan langattomaan verkkoon voi yhdistää laitteita.

Automaattiset päivitykset

Mikäli järjestelmäpäivitykset sekä sovellusten päivitykset ovat automaattisesti päällä, niiden tarkistukset ja itse päivitysten asennus kuluttavat akkua. Sovellusten ja järjestelmäpäivitysten osalta kannattaa laittaa automaattiset päivitykset toimintaan vain Wi-Fi-yhteyden kautta. Samalla laitteen saat vaivattomasti lataukseen, eivätkä päivitykset vie virtaa liikkeellä ollessa. Mikäli kotonasi ei ole Wi-Fi-verkkoa, voit pitää automaattiset päivitykset myös mobiilidatan kautta käytössä. Näin laitteesi ei jää vaille tärkeitä päivityksiä.

Laitteen lataaminen

Laitteen lataaminen on nykyakuilla hyvä tehdä viimeistään, kun akussa on jäljellä virtaa 20% eli viidesosa akun varauksesta. Älä siis anna  akun kulua tyhjäksi asti, koska tämä vaikuttaa akun käyttöikään merkittävästi.

Laite on hyvä ladata aina valvotusti ja ottaa heti pois latauksesta, kun akku on täynnä. Älä lataa puhelinta öisin varsinkaan yöpöydällä mahdollisen vikaantumisen takia. Pahimmillaan vika voi aiheuttaa tulipalovaaran.

Lisäksi kannettavia tietokoneita käytetään nykyisin usein pöytäkoneiden korvaajina, joten laite on työpöydällä aina. Tällöin helposti unohtuu, että laitteessa on akku ja laite on jatkuvasti verkkovirrassa. Laitteen akun saa helposti tapettua, kun se on jatkuvassa latauksessa eikä sen varausta käytetä.

Suositeltavaa on, että joko ottaa täyteen ladatun akun pois kannettavasta (jos mahdollista) ja käyttää laitetta verkkovirralla. Akun voi laittaa paikalleen aika ajoin ja käyttää konetta akun varassa. Toinen vaihtoehto on pitää akku paikallaan ja käyttää laitetta akkuvirralla, ja vasta virran ollessa vähissä, kytkee laitteen verkkovirtaan.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

 

Lue lisää:

Puhelin jumittaa ja hidastelee – mikä avuksi?

Miten lisätä helposti tietokoneen nopeutta?