Puhelin jumittaa ja hidastelee – mikä avuksi?

Puhelimesta on tullut väline, jolla hoituvat yhä useammat arkiset asiat laskujen maksamisesta yhteydenpitoon ja uutisten sekä somen seuraamiseen. Mitä tehdä, jos puhelin alkaakin jumittaa?

Onko puhelimen tallennustila täyttymässä?

Tyypillinen puhelimen toimintojen tahmeuttaja on tallennustilan täyttyminen. Joissain mobiililaitteissa on optimointi tai puhdistustoiminto, jolla tarkistaa muistin tilan ja siivota väliaikaistiedostoja. Nykyään suurin osa puhelimista tallentaa tiedostot pilveen, kuten iCloudiin tai Google Kuviin. Jos puhelimessa tämä mahdollisuus on, kannattaa se ottaa käyttöön. Tallennustilan hallinta löytyy yleensä kohdasta asetukset; tallennustila/muisti.

Muistitko järjestelmäpäivityksen?

Puhelimien tunnetuimmat käyttöjärjestelmät ovat Android ja iOS Näitä käyttöjärjestelmiä pitää päivittää, koska päivitykset sisältävät turvallisuutta ja toimivuutta parantavia toimintoja. Järjestelmäpäivitykset sisältävät myös järjestelmän toimintaa nopeuttavia ja korjaavia toimintoja. Joskus käyttöjärjestelmä itsessään voi myös korruptoitua, mikä näkyy jumitteluna. Tähän auttaa vain järjestelmän palauttaminen tehdasasetuksille. Korruptoitumisen voi aiheuttaa esim. sovelluksen asennuksessa tapahtuva virhe.

Osa puhelimista ilmoittaa käyttöjärjestelmäpäivityksistä automaattisesti ja päivitys kannattaa tehdä heti, kun sopiva hetki siihen löytyy. Päivitykset kannattaa tarkistaa ajoittain manuaalisesti, sillä osa laitteista voi tarvita WiFi-yhteyttä päivityksen tekemiseksi.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota käyttöjärjestelmän ikään. Jos käyttöjärjestelmä on vanha, siihen ei välttämättä saa enää asianmukaisia päivityksiä, jolloin on syytä harkita uutta puhelinta. Järjestelmäpäivitykset löytyvät yleensä kohdasta asetukset; ohjelmistopäivitys.

Tarkistitko sovellusten päivitykset?

Puhelimessa käytettävät sovellukset kannattaa päivittää myös. Joskus jokin ohjelma voi jumittaa, koska se on ristiriidassa uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Tällöin päivitys usein ratkaisee ongelman. Mobiiliohjelmat päivitetään sovelluskaupasta (Play-Kauppa, AppStore) ja monessa puhelimessa sovellukset on mahdollista saada päivittymään automaattisesti. Kannattaa suosia automaattista päivittämistä. Pääset muuttamaan asetuksia avaamalla laitteesi sovelluskaupan ja valitsemalla kohdan asetukset.

Onko tietoturva ajan tasalla?

Puhelimeen kannattaa hankkia tietoturvaohjelmisto suojaamaan laitteen käyttämistä ja identiteettiä. Tietoturvaohjelmisto tarjoaa suojan viruksia, troijalaisia sekä backdoor-ohjelmia vastaan. Haitta/backdoor-ohjelmat hyödyntävät laitteen suorituskykyä joko käyttäjän seurantaan tai välittääkseen esimerkiksi roskapostia. Tämä hidastaa puhelinta. Virukset puolestaan voivat lamauttaa koko laitteen.

Sama ohjeistus toimii kaikille mobiililaitteille puhelimesta tablettiin. Mikäli tarvitset apua, asiantuntija auttaa mielellään asetusten kanssa.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Pasi Ylönen.

Lue lisää:

Miten saisin puhelimen säilymään puhtaana ja ehjänä?