Miten saisin puhelimen säilymään puhtaana ja ehjänä?

Keräsimme ohjeet, joilla saat matkapuhelimesi kestämään kauemmin käytössä siistinä.

Suojaa näyttö panssarilasilla

Uusi puhelin kannattaa suojata heti paketista otettua oikein. Puhelimen näyttöruutu on hyvä suojata joko suojakalvolla tai panssarilasilla, ettei puhelimen oma näyttö naarmuunnu. Panssarilasi suojaa näyttöä myös rikkoontumiselta. Vaihda kalvo, jos se kuluu, kuplii tai irtoaa reunoista.

Hanki suojakotelo

Puhelimelle kannattaa hankkia suojakotelo. Suojakotelo suojaa laitteen takaosan lisäksi monissa malleissa myös etuosaa ja näyttöä. Se tuo laitteelle hieman painoa sekä paksuutta mutta voi toimia samalla kotelona bussikortille tai luotto- ja pankkikorteille.

Ole tarkkana, sillä eri puhelinmalleille on olemassa omat mallikohtaiset suojakotelot ja -kuoret ja näytönsuojat. Yleismallisiakin suojuksia löytyy, mutta niiden istuvuus ei ole hyvä.

Puhdista puhelin säännöllisesti

Puhelin säilyy hyvässä kunnossa, kun sitä puhdistaa. Suojakotelon väleihin jää pölyä ja taskunnöyhtää, siksi myös suojakotelo on hyvä poistaa ja putsata välillä.

Näytön puhdistamiseen on olemassa sille tarkoitettuja puhdistusaineita, mutta näytön voi pyyhkiä myös kevyesti kostealla liinalla. Tällöin tulee kuitenkin varoa, ettei liina ole liian kostea. Jos kosteutta pääsee liittimiin tai kuulokkeeseen, se voi aiheuttaa vahinkoa. Yleensä pelkkä mikrokuituliina on paras näytön puhdistukseen esimerkiksi sormenjäljistä.

Jos näyttö on todella likainen, se kannattaa pyyhkäistä ensin kostealla liinalla ja kuivata pehmeällä paperilla tai kuivalla liinalla. Tämän jälkeen näytön voi vielä pyyhkäistä kirkkaaksi mikrokuituliinalla.

Liitinten puhdistamiseen ei kannata käyttää kosteita välineitä. Pölyjen ja nöyhtän puhdistus onnistuu hyvin esimerkiksi paineilmalla. Liittimiä puhdistaessa kannattaa olla tarkkana, ettei tule rikkoneeksi mitään.

Oikeanlaisen suojauksen saamiseksi asiantuntija auttaa tarvittaessa ja suojakalvojen ja panssarilasien asennuksessa.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Lue lisää:

Puhelimen nettiyhteys lakkasi toimimasta – mikä avuksi?

Ranta ja vessa – nämä ovat puhelimen vaaranpaikat