Lahjaksi lukemista ajatuksella

Kirjalahja voi olla enemmän kuin pelkkä kirja. Se voi olla myös lupaus yhteisestä elämyksestä. Keräsimme ideoita kirjalahjoiksi ja kirjan ohessa annettavaksi. 

Teksti: Leena Filpus ja Hanna Kangasniemi

Anna kirjalahjakortin mukana omat kirjasuosituksesi läheisellesi. Kirjoista keskustelu luo kohtaamisia ja yhteisiä elämyksiä.

Anna lukulaite ja avaa lukemisen uusi sivu. Lukulaite on arvostettu lahja, joka kantaa pitkälle. Se on hyvä vaihtoehto kaikille, joilla ei ole tilaa kirjahyllyille tai jotka haluavat lukea paljon mutta eivät jaksa kantaa kirjoja mukanaan. sopii myös seniorille, jolle pieni printti on hankalaa. Laitteen etuvalo valaisee sivun häikäisemättä ja kirjasimen koon säätäminen helpottaa lukemista. Lukulaitteen oheen sopii kirjalahjakortti ja lahjan antajan vinkkaama valikoima hyvää luettavaa. Joulun tarjouspaketissa tulee mukana myös 10 maksutonta kirjaa, jotka laitteen saaja pääsee valitsemaan reilun 240 kirjan valikoimasta itse.

Anna uusi mahdollisuus lukemiselle. Auta nuorta tai iäkästä läheistä lataamaan sovellus äänikirjojen lukemista varten ja lahjoita samalla hänelle lukemista. Äänikirja voi olla lapselle ensiaskel kirjallisuuden pariin. Äänikirja voi olla myös esimerkiksi heikkonäköiselle isovanhemmalle uusi mahdollisuus nauttia kirjoista kuuntelemalla.

Kirjavinkit: lukulahjoja, joista riittää keskusteltavaa

Kotimaista kaunokirjallisuutta elämän valinnoista

Ei kertonut katuvansa

Ei kertonut katuvansa: Sieluun käyvä matka läpi poltetun Lapin

Alkukesä 1945. Toinen maailmansota on päättymässä ja valloittajista on tulossa häviäjiä. Viisi naista palaa vankileiriltä Norjasta läpin poltetun Lapin takaisin kotiin. Mutta miten koti on muuttunut ja miten naiset? Tommi Kinnusen hienovireinen romaani etenee naisten askelten tahtiin. On aikaa miettiä, kuka on ja miksi on tehnyt elämässään sellaisia valintoja kuin on tehnyt. Nälkä, väsymys ja pelko tulevasta jäytävät. Mikä on luopion osa? Kirja kannattaa lukea jo upean kielensä vuoksi, mutta etenkin siksi, että se kertoo lähihistoriastamme. Äänikirjaversion lukee Krista Kosonen.

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa. e-kirja, äänikirja

Lue Tommi Kinnusen haastattelu

Margarita Elisa Kirja

Margarita: Maan hiljaisten puolustuspuhe

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saanut Margarita on soljuvasti etenevä ja kieleltään ihastuttava romaani, jossa teemat luonnonsuojelusta pasifismiin yhdistyvät maan hiljaisten äänen puolustukseen. Keskiössä on Senni, jonka elämänvaiheita koskettavat kirjan lukuisat muutkin kiinnostavat henkilöhahmot, jotka etsivät paikkaansa maailmassa. Sodanjälkeisen Suomen jälleenrakennuksen aikakauden, välillä kovatkin, ihmiskohtalot limittyvät hienolla tavalla toisiinsa ja antavat tuoreita näkökulmia ajanjaksoon. Aito lukuromaani, joka koukuttaa monella tavalla kenet tahansa.

Anni Kytömäki: Margarita e-kirja, äänikirja

Lue Anni Kytömäen haastattelu

Tritonus
Tritonus: Monien teemojen lukuromaani
Kjell Westö on rakentanut useiden teemojen kudelman, jossa on mukana niin keski-ikäisen miehen ikääntyminen, yksinäisyys, #metoo, pakolaiskysymys kuin uusnatsit ja jopa korona. Tritonuksessa on vahvasti läsnä myös pelko siitä, että uran upeimmat huiput ovat todennäköisimmin jo takana. Tältä ajatukselta päähenkilö, kuuluisa kapellimestari Thomas Brander, koettaa vielä sulkea silmänsä. Musiikki on olennainen osa Tritonusta. Kirjan voi lukea sellaisenaan, mutta tekstistä saa vielä enemmän irti, kun samalla kuuntelee siinä käsiteltävää musiikkia, kuten Mahleria, Sibeliusta, Mozartia. Kirja sopii pitkän ja polveilevan lukuromaanin ystävälle, joka ei karsasta klassista musiikkia.Kjell Westö: Tritonus e-kirja, äänikirja
Soittolista kirjan klassiselle musiikille.

Käännöskirjallisuuden kiinnostavat uutuudet

Elena Ferrante

Aikuisten valheellinen elämä: Kun vanhempien kaikkivoipaisuus ei olekaan totta

Napoli-sarjastaan tuttu Elena Ferrante on tuttujen teemojen äärellä: Napoli, suku, naiseksi kasvaminen, ystävyys ja itsetunto polveilevat hänen uusimmassa romaanissaan. Giovanna, 12, kuulee vahingossa isänsä kutsuvan häntä rumaksi. Tästä hetkestä lähtien vanhempien kaikkivoipaisuus murenee vähän vähältä ja teini-ikäinen kasvaa aikuisten maailmaan. Sujuva ja universaali kasvutarina on samastuttava myös Suomessa, mutta värikäs Napoli tuo siihen oman mielenkiintoisen mausteensa. Kirja vie mukaansa ja sopiikin loistavasti joululomalla sohvan nurkassa ahmittavaksi.

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä e-kirja, äänikirja

Pimeän jälkeen

Pimeän jälkeen: Mystinen ja unenomainen pieni tarina

Pimeän jälkeen on taianomainen ja omituinen kirja, taattua Murakamia. Mari, 19, valvoo ravintolassa kirjaa lukien ja hänen parikymppinen isosiskonsa Eri nukkuu heidän lapsuudenkodissaan ikuisen unen kaltaista unta. Eri todellisuudentasoissa liikkuva tarina kertoo Tokion yöeläjistä tarkasti ja selittelemättä. Lopussa tarinoiden langat kietoutuvat löyhästi yhteen. Kirja sopii Japanin ystävälle, joka haluaa uppoutua Tokion yöhön, kulkemaan valojen ja varjojen maailmaan.

Haruki Murakami: Pimeän jälkeen e-kirja, äänikirja

Ilmastoja

Ilmastoja: Muistiinpanoja arjen ja ekokatastrofin välimaastosta

Ilmastoja kertoo päähenkilönsä suulla arkisia asioita parisuhteesta ja perhe-elämästä. Samalla se purkaa ahdistusta ilmastonmuutoksesta, joka ilmenee survivalistin oppien tankkaamisena mutta sulaa välillä pohdinnaksi, mitä tänään syötäisiin. Arjen juoksutus on lakonisen humoristista ja riemastuttavan samastuttavaa, varsinkin keskiluokkaiselle valkoiselle lukijalle. Kirja jokaiselle, joka joskus miettii elämän absurdiutta ekokatastrofiin valmistautumisen ja viikkoimuroinnin välimaastossa.

Jenny Offill: Ilmastoja e-kirja

Suon villi laulu

Suon villi laulu: Yhteiskunnan ulkopuolelle jääneen selviytymistarina

Yhteiskunnallisen aseman romahduksen kokeneen perheen kuopus Kya kasvaa Pohjois-Carolinassa rämealueen reunamille, yhteiskunnan ulkopuolella. Kun perhe hajoaa, nuori tyttö kasvaa yksin seuranaan vain lokit ja muu luonto. Huikean suosion saanut esikoisteos pakenee lajityyppimäärittelyjä. Se on samantapainen kasvutarina kuin Opintiellä ja siinä on Kuin surmaisi satakielen -klassikon kaikuja erilaisuuden vihan analyysista. Kirja on myös romanttisiakin elementtejä sisältävä murhamysteeri, jossa luontoa kuvataan hienosti. Varma valinta, kun haluat antaa hyvän kirjan, mutta et tiedä, mikä lajityyppi kiinnostaa.

Delia Owens: Suon villi laulu. e-kirja, äänikirja

Jännitystä alan mestareilta

Pahan verkko

Pahan verkko: Maailmanmenestyksen koukuttava jatko-osa 

Trilleristiemme ykköskaartiin noussut Max Seeck ei petä. Pahan verkko on itsenäinen jatko-osa valtavaan kansainväliseenkin maineeseen nousseelle Uskollinen lukija -kirjalle (e-kirja, äänikirja). Rikoskonstaapeli Jessica Niemi saa ryhmineen tutkittavakseen räppärin levynjulkistamistilaisuuden jälkeen kadonneiden somevaikuttajien tapauksen. Seeck kutoo taivasti synkkien salaisuuksien verkon, jossa syyllinen luiskahtaa tutkijoiden otteesta uudestaan ja uudestaan. Kirja on psykologisen trillerin ystävän nautinnollinen ja ajatukset tehokkaasti arjesta varastava makupala, joka virittää mielen odottamaan sarjan ensimmäisestä osasta tehtävää tv-sarjaa.

Max Seeck: Pahan verkko e-kirja, äänikirja

Kotkanpesä

Kotkanpesä: Entä jos natsit olisivat voittaneet?

Millainen olisi maailma, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan ja Eurooppa olisikin natsien valtapiirissä, Suomi mukaan lukien. Kertoimia ikävään visioon antaa nykyaika, jossa pahan apuna on uuden teknologian kaikki välineet ja metodit. Keskiössä ovat Saksaan liittyvän sukusalaisuuden selvittämisen takia vankilaan joutunut matemaatikko Erika Manner ja kanslerinvirastossa työskentelevä amerikkalaisten myyrä Martin Richter. Remesmäiseen tyyliin tämäkin fiktio höystää tarinaa faktalla. Viittauksia todellisen maailman menoon löytyy muun muassa siinä, miten mahti-Saksa ulottelee lonkeroitaan Yhdysvaltoihin vaalivaikuttamisen ja infosodan kautta. Sille, joka arvostaa hyvin rakennettua ja ajankohtaistettua jännitystä.

Ilkka Remes: Kotkanpesä e-kirja, äänikirja

Ajatuksia tuulettavia elämäkertoja ja tietokirjoja

historian jannat naiset

Historian jännät naiset: Tuntemattomien naisten uskomaton elämä

Riemastuttava minielämänkertojen kokoelma historian naisista, joista harva on kuullut. Kirjan ala-otsikko Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja kertoo olennaisen: joukko on kirjava ja naisten teot häkellyttäviä. Kirjan naiset ovat raivanneet tietä seuraaville naissukupolville, he ovat olleet omana aikanaan poikkeuksellisen sinnikkäitä ja rohkeita, vastavirtaan kulkijoita. Tämän kirjan toivoisi päätyvän jokaisen nuoren naisen ja miksei myös miehen käsiin muokkaamaan käsitystämme siitä, mikä elämässä on mahdollista.

Maria Petterson: Historian jännät naiset e-kirja, äänikirja

Luvattu maa obama

Luvattu maa: Obaman ensimmäisen kauden tilinpäätös

Yhdysvaltain 44. presidentin, Barack Obaman muistelmien ensimmäinen osa Luvattu maa on avoin läpiluotaus hänen ensimmäisestä presidenttikaudestaan, matkasta ruohonjuuritason aktivistista päämäärätietoiseksi rakenteiden muuttajaksi ja vaikuttajaksi. Obama avaa presidenttikautensa tapahtumien taustoja ja pohtii presidentin valtaa sekä politiikan dynamiikkaa. Hän puhuu myös intiimimmistä asioista, kuten perheestään ja suhteesta vaimoonsa Michelleen. Yhdysvaltain ja maailman politiikasta kiinnostuneille

Barack Obama: Luvattu maa  e-kirja, äänikirja

Yksi elämä, yksi planeetta

Yksi elämä, yksi planeetta: Onhan meillä vielä toivoa?

Luontodokumenttien legenda, 94-vuotias David Attenborough on tehnyt tv-dokumentin ja kirjan, jossa hän kuvaa konkreettisin esimerkein mitä on uransa aikana oppinut luonnosta, sen monimuotoisuudesta ja meitä uhkaavasta tuhosta. Hän herättää meitä mutta antaa lempeään tyyliinsä myös reseptin, jolla voimme vielä ainakin hidastaa elämän säilymistä sellaisena kuin sen nyt tunnemme. Niille, joita maailman tulevaisuus mietityttää.

David Attenborough: Yksi elämä, yksi planeetta e-kirja, äänikirja

Kentänvaltaajat

Kentänvaltaajat: Luotauksia maailmaan futisfanien näkökulmista

Kaksitoista näkökulmaa jalkapalloon tai jalkapallon kautta elämän eri ilmiöihin. Kentänvaltaajat tarjoaa oivaltavia näkemyksiä jalkapallosta ja faniudesta. Jalkapallon kautta syvennytään myös tutkimaan esimerkiksi johtamiskulttuuria ja jalkapallon ja politiikan suhteita. Mainiot esseet tarjoavat pohdittavaa myös niille, jotka eivät (vielä) ole futisfaneja, mutta arvostavat analyyttisia pohdintoja. Kirjalahja jokaiselle futiksesta kiinnostuneelle.

Karo Hämäläinen ja Tommi Melender: Kentänvaltaajat – rakkautena jalkapallo e-kirja, äänikirja

suomen kultakausi

Suomen kultakausi: Syvyyttä taiteen harrastamiseen

Suomen kultakausi tarjoaa oivan läpileikkausen Suomen taiteen kultakaudeksi kutsuttuun ajanjaksoon 1800–1900-lukujen vaihteessa. Kansallisromantiikan, yhteiskunnallisesti aktiivisen taiteen aikakautta valottava teos pureutuu poikkeuksellisesti niin kuvataiteen, kirjallisuuden, säveltaiteen, teatterin kuin arkkitehtuurinkin vaikuttajiin. Napakasti ja kiinnostavasti. E-kirjassa hienot kuvat lisäävät lukuelämystä. Kaikille taiteesta inspiroituville, jotka haluavat syventää tietämystään.

Elina Seppälä, Mikko-Olavi Seppälä: Suomen kultakausi e-kirja, äänikirja