Elisa ja MLL

55,4 % NUORISTA

ei koe hallitsevansa puhelimen ja netin käyttöä hyvin.
Määrä on tuplaantunut viimeisen neljän vuoden aikana.

Logot: MLL, Elisa, Suomen Kulttuurirahasto

Elisa ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyön, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten digihyvinvointia Suomessa. Osana yhteistyötä Elisa tukee Suomen Kulttuurirahaston käynnistämää ja rahoittamaa sekä MLL:n toteuttamaa Digitutkijat-hanketta. 

Digitutkijat-hankkeessa kehitetään lasten medialuku- ja digihyvinvointitaitoja järjestämällä mm. osallistavia työpajoja 4.-luokkalaisille sekä valtakunnallisia verkkovanhempainiltoja ja webinaareja ammattilaisille. Tavoitteena on kohdata 75 % suomenkielisistä ala- ja yhtenäiskouluista. Hanke on kolmevuotinen ja ensimmäiset työpajat starttaavat maaliskuussa 2024.

Elisa ja MLL tulevat Digitutkijat-hankkeen lisäksi toteuttamaan erilaisia tietoiskuja, tapahtumia ja kampanjoita nuorille sekä myös vanhemmille digihyvinvoinnin ympärillä. Jo aiemmin startannut yhteistyö kellopuhelinten ympärillä saa myös jatkoa; Elisa lahjoittaa jokaisesta myymästään lasten kellopuhelimesta 5 euroa MLL:lle. Summalla tuetaan muun muassa Lasten ja nuorten puhelinta ja chattia.

Nuori puhelimen kanssa sängyssä
38,9 %

nuorista kokee, että on tärkeää olla nopeasti tavoitettavissa sosiaalisen median palveluissa.

Lapsi ja kännykkä
53,6 %

nuorista avaa puhelimen ilman erityistä syytä melko usein tai hyvin usein.

Lapsi puhelimella yöllä
46,3 %

nuorista jää nettiin pidemmäksi aikaa kuin todellisuudessa haluaisivat avattuaan puhelimen.

Nuori kännykällä työpöydän ääressä
77 %

nuorista arvioi, että netinkäyttö häiritsee keskittymistä koulutyöhön ainakin joskus.