Digitaalinen vastuu

Turvaamme ihmisten yksityisyyttä turvallisessa  ja luotettavassa digitaalisessa ympäristössä

Digitaalisuus tarkoittaa meille käytännössä esimerkiksi tasa-arvoisempaa osallistumista yhteiskunnan toimintoihin, yhdenvertaisempaa työelämää, joustavampaa työkulttuuria, resurssiviisaampaa toimintaa ja parempaa tuottavuutta. Datan kohdennetun käytön avulla toimintoja voidaan automatisoida, tuottaa parempia palveluja sekä luoda uusia ja innovatiivisia ratkaisuja.

Ymmärrämme myös haasteet, joita digitaalisuus ja toimintojen sähköistyminen tuovat mukanaan. Kyberturvallisuus on välttämätöntä yksilöille, palveluille ja tuotteille. ICT-palveluidemme ja prosessiemme toiminnan luotettavuus ja tietoturvallisuus ja yksityisyyden suojaaminen korostuvat entisestään. Meillä on asiakkaana yli 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, joita palvelemme Suomessa, Virossa ja kansainvälisesti. Sidosryhmiemme tarpeiden syvä ymmärrys on edellytys sille, että voimme kehittää palveluitamme vastaamaan muuttuviin tarpeisiin.

Elisa Trust Center

Tavoitteenamme on toimia läpinäkyvästi ja rakentaa positiivisen kyberturvallisuuden kulttuuria koko yhteiskunnassa.  Samalla haluamme proaktiivisesti estää erilaisia rikollisia toimia, huijausyrityksiä ja kehittää uudenlaisia keinoja vastata entistä moninaisimpiin uhkiin. 

Elisa Trust Center -sivustolla kerromme toimintamme kannalta olennaisimmista osa-alueista siitä, miten Elisalla rakennetaan ja kehitetään kyberturvallisuutta. 

Datan ja tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet 

Data on liiketoimintamme ytimessä ja yksi osatekijä missiomme mahdollistajana.  Automatisaation ohella koneoppiminen ja tekoäly tuo valtavat mahdollisuudet toimintamallien, datan käytön sekä palveluiden ja palvelukokemuksen kehittämisessä.

Kehitämme myös asiakkaillemme tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja digitaalisten asiointisovellusten, Elisa IoT -alustan, Elisa IndustrIQ -alustan ja Machine to Machine -liittymien avulla.

Teemme oppiaksemme jatkuvasti kokeiluja, joissa selvitämme esimerkiksi tekoälyyn pohjautuvien sovellusten ja palveluiden mahdollisuutta parantaa asiakkaan käyttökokemusta.

Olemme tunnistaneet myös mukanaan tuomat haasteet ja ottaneet käyttöön Elisan Datan ja Tekoälyn Eettiset periaatteet, jotka toimivat osana  sekä vastuullista ja fiksua datan käyttöä että tekoälysovellusten kehittämistä kuin myös koulutusta. 

Toimiva yhteiskunta ja turvalliset palvelut

Tehtävämme ja tärkeä roolimme suomalaisessa ja virolaisessa yhteiskunnassa on varmistaa luotettavat matkaviestin- ja tietoliikenneyhteydet ja turvata yhteiskunnan toimintavarmuus.

Noudatamme Suomessa viestintäviraston asettamaa yleispalveluvelvoitetta. 

Digitaalisten palveluiden käyttö vaatii luotettavan ja nopean kansallisen verkon. Mittaamme systemaattisesti verkkomme kattavuutta ja saatavuutta väestöpeittomittarilla. Seuraamme myös ECE Ltd:n riippumatonta tutkimusta operaattoreiden verkkojen kattavuudesta Suomessa.

Investointimme tietoliikenneverkkoihin Suomessa ja Virossa mahdollistavat digitaalisten palvelujen toimintavarmuuden ja nopeuden parantumisen.

Mastojen, tukiasemien ja lähetysasemien rakentaminen edellyttää kunnallista lupaa ja toimivaa, lainmukaista yhteistyötä niin yksityisten taloyhtiöiden kuin maanomistajien kanssa. Hyödynnämme tukiasemien sijoittelussa yhteiskäyttöä alan toimijoiden välillä. Yli puolet käyttämistämme tukiasemista sijaitsee yhteiskäyttöpaikoissa.

Seuraamme ja analysoimme tietoliikenneverkkojen toimintaa jatkuvasti ja varautuen häiriötilanteisiin ennakoivasti. Jo 99 % Elisan verkoista ennakoidaan automaation avulla.

Mobiiliverkon käyttö on turvallista

Varmistamme verkkomme sekä käyttämämme mobiiliteknologian turvallisuuden ja laadun operoimalla itse verkkoamme hyödyntäen kehittämäämme automaatiota. Teemme myös tiivistä yhteistyötä alan asiantuntijoiden ja toimijoiden kanssa. Olemme asiantuntijajäsenenä Suomessa toimivassa sähkömagneettisten kenttien neuvottelukunnassa.

Elisa toimii Säteilyturvakeskuksen (STUK) ja viranomaisten määräysten mukaan. Kaikille uusille tukiasemillemme tehdään turvallisuusarvio varmistaaksemme niiden sijoittamisen ihmisille ja ympäristölle turvallisella tavalla. 

Suomessa matkaviestintäverkojen turvallisuutta valvoo Säteilyturvakeskus (STUK), Virossa ympäristöministeriön alainen hallintoelin (The Environmental Board). Suomessa ja Virossa viranomaisen päätökset teknologian käytöstä perustuvat kansainvälisiin tieteellisiin tutkimustuloksiin. Näiden tutkimusten pohjalta riippumattomat asiantuntijapaneelit ovat tähän mennessä päätyneet johtopäätökseen, että nykyiset enimmäisarvot alittavalla altistumisella1) ei ole todennettuja haitallisia terveysvaikutuksia. Viranomaisten päätökset perustuvat lukuisiin tieteellisiin tutkimustuloksiin, joiden mukaan tukiasemat eivät ylitä sähkömagneettisen säteilyn raja-arvoja.

5G ei poikkea oleellisesti nykyisistä teknologioista. 5G verkko rakennetaan Säteilyturvakeskuksen määräysten mukaisesti ja teemme uusille tukiasemille turvallisuusarvion. 

Luotettavaa tietoa löytyy mm. seuraavista osoitteista:

Säteilyturvakeskus
Kansainvälinen ionisoimattoman säteilyn komitea
Maailman Terveysjärjestö
GSMA EMF Exposure and Safety Q&A 
GSMA 5G animation video 
GSMA 2022 5G health related science and research report
Australian säteilysuojelu- ja ydinturvallisuusviraston (ARPANSA) ja Swinburne University of Technologyn tieteelliset katsaukset 5G: n radioaaltojen terveysvaikutuksista (2021) (englanniksi)


1) Radiotaajuista säteilyä säteilevän laitteen aiheuttaman altistumisen mittana käytettävä SAR-arvo (specific absorption rate) eli ominaisabsorptionopeus kuvaa radioaallosta pään tai vartalon alueen kudoksiin paikallisesti imeytyvää tehoa. Sen yksikkö on W/kg. Matkapuhelimille suurin sallittu SAR-arvo 2 W/kg on vahvistettu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella 294/2002. Raja-arvo on reilusti alle sellaisen altistumistason, jolla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia. Matkapuhelimia on testattu STUKissa vuodesta 2003 ja muita päätelaitteita on testattu vuodesta 2013. Mitattujen puhelinten ja päätelaitteiden SAR-arvot ovat vaihdelleet välillä 0,2 ja 1,4 W/kg. Yhdenkään STUKin testaaman laitteen SAR-arvo ei ole ylittänyt raja-arvoa. Matkapuhelinten päähän kohdistuvan altistuksen osalta testit tehdään kansainvälisen IEC62209-1-standardin vaatimusten mukaan.