Mitä ilmastokompensointi on ja miten se toimii?
Käytännössä kompensointi tarkoittaa sitä, että yritys tukee ilmaston kannalta positiivisia tekoja oman arvoketjunsa ulkopuolella niiden päästöjen verran, joita se ei itse heti pysty vähentämään. Ilmastokompensoinnilla tarkoitetaan yleisesti sitä, että jokin toimija ostaa päästövähennysyksiköitä. Näitä muodostuu esimerkiksi tukemalla uusiutuvan energian käyttöönottoa tai metsityshankkeita kehittyvissä maissa.
Miksi Elisa kompensoi?
Elisan ensisijaisena tavoitteena on tunnistaa omat päästönsä ja hakea keinoja niiden vähentämiseksi. Päästövähennyksiä ja toimenpiteitä on tehty vuodesta 2009. Koska kaikkia toiminnastamme syntyviä päästöjä ei voida estää, haluamme nopeuttaa kompensoimalla ilmastotoimia samalla kun etsimme systemaattisesti keinoja kompensaatio-osuuden pienentämiseksi.
Maksavatko asiakkaat Elisan kompensoinnin?
Elisan kompensoinnissa on kyse yhtiön vapaaehtoisista ilmastotoimista, jonka kustannuksia ei kerätä asiakkailta esimerkiksi vapaaehtoisten maksujen kautta. Kustannukset eivät kohdistu myöskään suoraan tuotteisiin tai palveluihin.
Mikä on hiilineutraaliuden ja Net Zeron ero?
Näitä käsitteitä käytetään osin ristiin, mutta tyypillisesti termiä net zero käytetään tieteeseen perustuvasta, koko arvoketjun huomioivasta tilanteesta, jossa päästöjä syntyy ja sitoutuu ihmisen vaikutuksesta yhtä paljon ilman, että käytetään ulkopuolista kompensointia.
Hiilineutraaliuden käsite taas on vähemmän sitova ja sitä käytetäänkin usein kuvaamaan toimintaa, jossa päästöjä tasapainotetaan oman arvoketjun ulkopuolisella ilmastokompensoinnilla.
Yrityskontekstissa hiilineutraalius määritellään usein koskemaan niitä päästöjä, mihin yritys pystyy itse suoraan vaikuttamaan. Tällaisia ovat mm. energiankäyttö ja matkustaminen. Elisa saavutti hiilineutraaliuden vuonna 2020. Net zerolla tarkoitetaan koko arvoketjun, eli esimerkiksi laitteiden valmistuksen tai palveluiden käytön, aiheuttamia päästöjä. Elisa on sitoutunut The Climate Pledge -aloitteeseen sekä Science-Based Targets -aloitteeseen.
Määritelmien erosta voi lukea lisää esimerkiksi täältä: https://www.carbontrust.com/resources/briefing-net-zero-for-corporates.
Ovatko Elisan kaikki palvelut hiilineutraaleja?
Elisa on oman toimintansa osalta hiilineutraali, jolloin myös tarjoamamme palvelut, kuten liittymät, ovat laskennallisesti hiilineutraaleja.
Miten voin olla varma kompensaatioiden ilmastohyödystä?
Elisa kuolettaa läpinäkyvästi käyttämäänsä kompensaatioihin liittyvät hiilikrediitit, jolloin niitä ei voi enää jälleenmyydä. Hankituista kompensaatioista ja niiden ilmastohyödyistä viestitään ymmärrettävällä tavalla säännöllisesti ja läpinäkyvästi.
Mikä on hiilikädenjälki?
Hiilikädenjäljeksi kutsutaan niitä positiivisia ilmastotekoja, joilla yritys tai yksilö auttaa muita pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Arkielämän esimerkkinä naapurisi voi lainata sinulle pyöräänsä, jolloin voit käydä kaupassa ilman autoa ja välttää polttoaineesta syntyvät päästöt. Elisa haluaa auttaa asiakkaitaan ja yhteiskuntaa laajasti vähentämään omaa hiilijalanjälkeään. Tätä kutsumme kädenjäljeksemme.
Miten Elisa valitsee hyvitysprojektit?
Elisa valitsee hyvitysprojekteiksi korkealuokkaisia erityyppisiä globaaleja kasvihuonepäästöjä vähentäviä ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita edistäviä hankkeita. Puolet projekteistamme on tällä hetkellä Gold Standardin mukaan sertifioituja ja kaikissa on varmistettu, että projekti on kestävän kehityksen tavoitteiden mukainen. Päästövähennykset ovat uusia ja lisäisiä, eli niitä ei syntyisi ilman panostuksia näihin projekteihin. Kompensaatioprojektien lisäksi Elisa pitää myös erityyppisiä ei-sertifioituja ilmastotekoja lisäkeinona vaikuttaa esimerkiksi tietoisuuteen.
Kehittääksemme Elisan kompensaatioon liittyviä toimintatapoja ja portfoliota käymme mielellämme aktiivista vuoropuhelua päästökompensaatioiden toimittajien sekä muiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa.
Elisa tekee tällä hetkellä yhteistyötä kompensointipartnereiden Nordic Offsetin, South Polen ja Afstorin kanssa.