Mika Aromaa

Jatkuvalla oppimisella kyberin huippuosaajaksi

”On palkitsevaa huomata ymmärtävänsä jotain, mikä vielä hetki sitten oli mysteeri tai vaikeaa.” Näin pohtii Experienced Cyber Security Analystina Elisalla työskentelevä Mika Aromaa. Innostus jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen on ajanut Mikaa eteenpäin urallaan Elisassa.  

Experienced Cyber Security Analyst Mika Aromaa vaihtoi ravintola-alalta ICT-töiden pariin ja on työskennellyt Elisassa vuoden 2023 alusta lähtien. Heinäkuussa 2024 hän sai Suomessa ja maailmalla harvinaisen tunnustuksen: Palo Alto Networksin CyberForce Sentry -tittelin. Vastaavan tunnustuksen on saanut maailmanlaajuisesti vain 179 henkilöä – Suomessa Mika on ainoa. Innostus jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen on ajanut Mika Aromaata eteenpäin urallaan Elisassa.  

Milloin ja missä hommissa aloitit urasi elisalaisena? Miten päädyit juuri Elisalle?

Aloitin Elisassa vuoden 2023 alussa Elisan Kyberturvakeskuksessa Cyber Security Analystina. Olen alanvaihtaja: olin pitkään töissä ravintola-alalla, ja tehnyt ravintolassa kaikenlaisia töitä tiskarin ja ravintolapäällikön väliltä. Hain Elisalle töihin ensimmäistä kertaa keväällä 2022, kun olin juuri saamassa ICT-alan perustutkinnon valmiiksi. Silloin en tullut valituksi, mutta tiimin esihenkilö soitti hakuprosessin jälkeen. Hän jutteli ajan kanssa siitä, miksi en tällä kertaa tullut valituksi, mutta muistutti, että hakemukseni oli mielenkiintoinen ja pyysi hakemaan uudestaan, kun vastaava tehtävä on seuraavan kerran auki.  

Hain loppuvuodesta 2022 uudelleen ja tulin valituksi. Olin samaan aikaan juuri allekirjoittanut työsopimuksen toiseen kyberturvapalveluita myyvään yritykseen, mutta nimenomaan esihenkilön vaivannäkö soittaa ja keskustella sekä työhaastatteluissa vallinnut ilmapiiri oli vakuuttanut minut siitä, että haluan tulla elisalaiseksi ja tässä sitä nyt ollaan!  

Vuoden 2024 alusta olen toiminut Experienced Cyber Security Analystina 247-tiimissä eli töitä tehdään vuoroissa vuorokauden ympäri. Päädyin hakemaan positiota muun muassa sen tarjoaman monipuolisen tehtäväkuvauksen vuoksi – työhön lukeutuu esimerkiksi tiimin kehittämiseen liittyviä tehtäviä sekä vaativampaa poikkeamatutkintaa.   

Mikä työssäsi on parasta ja mitä kaikkea siihen kuuluu?  

Isot ja pienet haasteet, joiden ratkaiseminen on aidosti merkityksellistä asiakkaan digitaalisen toimintaympäristön turvallisuuden kannalta.

En voi myöskään hehkuttaa liikaa kollegoita ja koko Elisan Kyberturvakeskuksen henkilöstöä: heidän rautaista osaamistaan, ja etuoikeutta päästä työskentelemään yhdessä ja oppimaan heiltä. 

Työni sisältää aika lailla kyberin koko kirjon: hyvin laajasti erilaista tekemistä aina erittäin teknisestä ja vaativasta tutkinnasta erilaisiin tiimin ja yksikön toiminnan kehittämiseen liittyviin tehtäviin. Tämä pitää päivät monipuolisina ja mielenkiintoisina. 

Työssäni avustan kyberanalyytikkoja sekä muita tiimejä vaativampien tietoturvapoikkeamien tutkinnassa. Käytän myös paljon aikaa tiimin toiminnan kehittämiseen liittyvissä tehtävissä, sparrailen yksittäisten kyberanalyytikkojen kanssa paljon erilaisia asioita: käyttämistämme teknologioista, tavoista tutkia erilaisia tietoturvapoikkeamia tai vaikka miten mahdollisesti haitallista pdf-sähköpostiliitettä voisi tutkia, ja mitä sieltä voisi etsiä ja miten. 

Vastaan osaltani myös juniorien ja meillä aloittaneiden kyberanalyytikkojen perehdyttämisestä ja pidän heille säännöllisesti toistuvaa case-study-työpajaa. Jäljelle jäävällä ajalla osallistun eri tavoin esimerkiksi erilaisten automaatioiden kehittämiseen ja tekemiseen. Lisäksi käytän aikaani sidosryhmätoimintaan: osallistun esimerkiksi Elisan asiakkaan viikkopalavereihin tai muiden Elisan liiketoimintayksiköiden kanssa tehtävään kyberkehitystyöhön.  

Olet saanut juuri Palo Alton CyberForce Sentry -tunnustuksen. Kerro, miten saavutit tuon harvinaisen tittelin – millainen matka se oli? 

Oikeastaan tunnustus tuli vähän sivutuotteena pitkällä ja määrätietoisella matkalla ymmärtää käyttämäänsä teknologiaa paremmin, ja sitä myötä olla parempi työssään. Aloittaessani Elisassa vuonna 2023 Palo Alton tuotteet olivat itselle pääasiassa tuntemattomia. Perehdytyksen aikana huomasin, että minun pitää ottaa vähän paremmin alustoja ja teknologioita haltuun. Tämän myötä aloin aktiivisesti tekemään Palo Alton partneriportaalin koulutuksia ja sertifikaatteja. Toin oppimiani asioita aktiivisesti päivittäiseen työhöni ja laajemminkin tiimin tietoon. Hiljalleen perusasiat muuttuivat helpoiksi. 

Tästä syntyi vähän positiivinen itseään ruokkiva kehä: kun itsellä tai kollegalla tuli eteen tilanne tai ongelma, johon ei osannut vastata, etsin ratkaisua Palo Alton partneriportaalissa esimerkiksi kursseista ja keskusteluista. Hiljalleen osaaminen kasvoi, ja aloin aktiivisesti osallistua erilaisiin Palo Alton koulutuksiin. Osa koulutuksista pidettiin toisella aikavyöhykkeellä. Tämä vaati joustoa, koska kurssipäivät saattoivat alkaa esimerkiksi kolmelta aamuyöllä. 

Tämän kaiken sivussa tuli kahlattua läpi sertifikaattimateriaalia ja suoritettua Palo Alto Certified Professional Cortex ja Palo Alto Certified Professional Strata -sertifikaatit. Näiden lisäksi takataskussa on kymmenkunta Associate-sertifikaattia eri Palo Alton teknologioista sekä PCDRA- ja PCSAE-sertifikaatit, jotka liittyvät Cortex-tuoteperheeseen.  

Mitä oman osaamisen kehittäminen on merkinnyt sinulle ja mitä olet tehnyt sen eteen?  

Oman osaamisen jatkuva kehittäminen tarjoaa henkilölle itselleen lukuisia suoria ja epäsuoria etuja, jotka vaikuttavat suoraan tutkitustikin tärkeisiin tekijöihin, kuten merkityksellisyyden tunteeseen ja onnistumisen tunteeseen, jotka johtavat suoraan töissä jaksamiseen, viihtymiseen ja työtyytyväisyyteen. On palkitsevaa huomata ymmärtävänsä jotain, mikä vielä hetki sitten oli mysteeri tai vaikeaa. Elisalla mielestäni mahdollistetaan henkilökohtainen kehittyminen erittäin hyvin, ei sitä kukaan puolesta tee, mutta kannustusta ja tukea löytyy kyllä roimasti. 

Pyrin itse oppimaan tietoisesti joka päivä jotain uutta: jo osaamastani vielä vähän enemmän tai jotain täysin uutta. Näin päivässä tulee niitä pieniä onnistumisia paljon, ja oppiminen ei tunnu työläältä.   

”On palkitsevaa huomata ymmärtävänsä jotain, mikä vielä hetki sitten oli mysteeri tai vaikeaa. Elisalla mielestäni mahdollistetaan henkilökohtainen kehittyminen erittäin hyvin, ei sitä kukaan puolesta tee, mutta kannustusta ja tukea löytyy kyllä roimasti.”  

Henkilökohtaisesti suhtaudun kyberiin intohimoisesti, ja käytän paljon vapaa-aikaani erilaisten CTF-haasteiden, pluralsightin ja alan blogien parissa. Rakentelen erilaisia labraympäristöjä, joita rikon, murran tai muuten kaltoinkohtelen ja seuraan millaisia jälkiä näistä jää järjestelmiin. 

Minulle tärkeintä on edelleen halu oppia ja kehittyä. Olen oivaltanut sen, että oppiminen ja kehittyminen ei vaadi yleensä tunteja naama kiinni kirjassa kerralla, vaan useita yksittäisiä hetkiä päivän mittaan. Näin toimimalla sisäistettävät määrät pysyvät maltillisina ja helposti sisäistettävinä, eikä mieli pääse kuormittumaan.  

IT elää aina: uutta tulee ja menee, taustalla vaikuttavat periaatteet, protokollat ja järjestelmät muuttuvat kuitenkin paljon hitaammin. Mitä paremmin tuo niin sanottu perushuttu on hallussa, sitä paremmin uusia asioita sisäistää ja ymmärtää. 

Toisaalta aiemmasta työkokemuksesta ravintolassa on jäänyt ajatusmalli, että annetuilla komponenteilla voi tehdä gurmeeta tai pikaruokaa riippuen ihan siitä, miten itse valitsee. Myöskin ainakin itselle on ollut avartavaa ja hyödyllistä oppia muistamaan, että välillä pitää pysähtyä miettimään mikä on oman tekemisen vaikutus ympärillä olevan organisaation tekemiseen, ja sitä kautta, mitä sellaista voin tehdä, mikä tukee ympärillä olevia tuhansia liikkuvia palasia, silloin oma työ alkaa olemaan huomattavan merkityksellistä lopun viimein pienillä asioilla. Jedi mestari Yodalta opin jo pienenä, että "do or not, there is no try". 

Kuulun niin sanottuun neurokirjoon, ja nuorempana minulla oli enemmän tai vähemmän oppimisvaikeuksia, kuitenkin tuen ja kokemuksen kautta syntyi oivallus, että oppimaan pitää myös oppia samaan tapaan kuin vaikka lenkkeilemään pitää oppia. 

Yksi tapa ei sovi kaikille, mutta kaikille on olemassa toimiva tapa, ja itselle sopivan tavan löytämiseen menee aikaa ja vaivaa, mutta se palkitsee varmasti. Olen ollut mukana vapaaehtoisena tukemassa oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevia nuoria, ja huomannut että jokainen on kykenevä oppimaan uutta – vaatii vain aikaa löytää itselle sopivat oppimisen tavat. Samanaikaisesti kannattaa kaikin voimin vastustaa ajatusta siitä, että itse ei vain ole kykenevä oppimaan. On myöskin hyvä huomata, että oma oppiminen muuttuu iän myötä. Vaikka ei olisi ollut koulussa ns. hyvä oppija, sitä voi olla myöhemmin elämässä. 

Elisalta löytyy ihan hullun paljon osaamista, ja ihmisiä jotka mielellään auttavat kun pyytää. Lisäksi meillä on erittäin laajasti yhteistyökumppaneita, joilta tavalla tai toiselta saa apua osaamisensa kehittämiseen. Nämä ovat äärimmäisen arvokkaita asioita oman oppimisen ja kehittymisen kannalta ja niitä kannattaa hyödyntää.