Miten ponnistimme koulun penkiltä alan kärkijoukkueeseen?

Kolme kyberturva- ja tietoverkko-osaajaa kertoo, miten he kipusivat untuvikoista alan kärkeen Elisalla

Kolme kyberturva- ja tietoverkko-osaajaa, Lasse Kuusela, Simo Tossavainen ja Sergey Martikainen, ovat yhtä mieltä siitä, että itsensä saa tuntea varsin tärkeäksi työarjessa – turvaavathan he Suomen liikennöidyintä verkkoa.

Digitaalisen tiedon turvaamishommassa tarvitaan kovan teknisen osaamisen lisäksi ripeää omaksumistaitoa ja vastuunottokykyä. Sen tämä kolmikko on saanut omakohtaisesti kokea matkallaan kyberturva- ja tietoverkko-osaamisen kärkijoukkueeseen, jonne he kaikki ponnistivat alkujaan Elisan Career Kickstartista.

Eikä alan edelläkävijäyrityksessä alkaneelle oppimatkalle voi heidän mukaansa pistää päätepistettä – ”Olen oppinut täällä jatkuvasti lisää, mutta koen, etten ole vieläkään valmis”, Sergey tuumaa.

Elisan Career Kickstart -koulutusohjelma tarjosi kolmikolle väylän unelma-ammattiin

Moni törmää opintojensa loppupuolella samantyyppiseen pohdintaan: mikä minusta tulee isona? 

Tämän kysymyksen äärellä olivat myös kyberturva- ja tietoverkko-osaajamme Lasse, Simo ja Sergey, ennen kuin he kuulivat Elisan Career Kickstartista. 

Koulutusohjelma, jossa pääsisi perehtymään alalla laajemminkin mainetta niittäneisiin koulutuksiin veloituksetta, herätti kyberturvasta ja tietoverkoista innostuneelle kolmikolle yhtenäisen ajatuksen – tänne on päästävä!

Kolmikon reitit alan kärkeen noudattelevatkin yhtenäistä linjaa; kukin heistä aloitti matkansa talossa opintojensa loppuvaiheessa Elisan Career Kickstart -koulutusohjelmasta.

Neljän päivän intensiivijaksolla he pääsivät tutustumaan Elisan liiketoimintaan alan ammattilaisten johdolla, ja saivat jo ensituntumaa siitä, mitä työ kyberturva- ja tietoverkko-osaajana tässä kärkijoukkueessa meinaisi. 

Jo neljän päivän aikana, he vakuuttuivat siitä, että tämä urasuunta olisi se oikea!     

“Olin jo tietojenkäsittelyopintojeni aikana kovin kiinnostunut kyberturvasta alana. Alan ammattilaisten pitämien koulutuksien myötä minulle vahvistui tunne siitä, että tänne on ihan pakko hakea”, Simo kertoo.

Koulutusohjelman johdattelemana myös Lasse ja Sergey löysivät unelma-ammattinsa Elisalta; Lasse Simon tapaan kyberturvan maailmasta SOC-tiimissä ja Sergey puolestaan NOC-tiimissä yritysverkkojen suunnittelun ja asiakasverkkojen rakentamisen parista viisi vuotta sitten. 

Elisan tietoverkkokonsultit suunnittelevat ja toteuttavat yritysasiakkaiden tietoverkkoja, kuten päätelaitteita ja reitittimiä. Kyberturva-analyytikot valvovat näiden tietoverkkojen poikkeamia, kuten erilaisia rikollisia toimia ja huijausyrityksiä.

Urasuuntien valikoiduttua kolmikko olikin pian jännän äärellä – he pääsivät nimittäin näyttämään kykynsä tositoimissa.

Kun oppimaansa saa testata käytännössä jo ensimetreillä, kyvykkyys kasvaa väistämättä

Nyt vuoden päivät kyberturva-analyytikkona talossa toiminut Lasse kertoo, että pääsi jo ensimmäisinä kuukausinaan laittamaan koulutuksessa oppimaansa testiin – ihka oikeassa kyberturva-poikkeamatilanteessa.

“Olin ollut kaksi kuukautta talossa, kun havaitsimme asiakasympäristössä Ransomware-kiristyshaittaohjelman, joka salaa tiedostot laitteelta tai lukitsee sen kokonaan. Lähdimme purkamaan tilannetta yhdessä kollegojeni kanssa ja muistan, että se jännitti aluksi – kyseessä oli kuitenkin oikea asiakasyritys ja ihan oikea tilanne”, Lasse kertoo.

”Yllätyin positiivisesti miten paljon vastuuta sain jo niin alussa, mutta opin samalla hurjan paljon erilaisista hyökkäysmetodeista, niiden torjumiseen käytettävistä työkaluista, sekä poikkeamien tunnistamisesta asiakasympäristöissä”, hän jatkaa. 

Simo yhtyy Lassen mainitsemiin jännityksen tunteisiin – niitä neljä kuukautta talossa ollut kyberturva-analyytikkomme kokee yhä päivittäin. 

“On kyseessä sitten pieni tai suuri asiakas, vastuu riskeistä on kannettava. Jokaisessa tapahtumassa voi aina käydä jotain yllättävää. Kyllähän se jännittää, mutta kehittää samalla minua ammattilaisena. On kiva, että osaamiseeni luotetaan ja saan paljon vastuuta täällä”, Simo summaa. 

Reiteillään kohti alan kärkeä Sergeyn, Lassen ja Simon ei ole kuitenkaan tarvinnut navigoida yksin. Elisan kulttuurille ominaiseen tapaan matkaa taplataan yhdessä – sekä kiperissä tilanteissa että onnistumisen riemussa. 

Millaista tukea alan kärkiosaajatalossa on tarjolla? 

Kun puhutaan yhteiskunnan kannalta tärkeiden tietojen ja yhteyksien turvaamisesta, on se lisännyt haastekerrointa kolmikolle jo alkumetreistä lähtien. 

Nyt jo viisivuotisen Elisa-uran tehnyt Sergey kehottaa kuitenkin heittämään turhan huolen nurkkaan – löytyyhän talosta alan pätevimmät kyberturva- ja tietoverkko-osaajat, joiden hihasta voi aina käydä nykäisemässä.

“Tiedän, että voin aina pyytää apua osaavilta kollegoiltani, jos siltä tuntuu. Joku on aina “mestari” jossain osa-alueessa täällä”, Sergey naurahtaa.

Lasse komppaa Sergeytä ja kertoo, että on huojentavaa tietää, ettei kaikkea tarvitsekaan osata itse. 

“Jos eteen tulee haastavampia tilanteita, pyydän usein apua kokeneemmalta Senior Analystilta, tai saatamme ottaa Teams-puhelun koko meidän porukallamme. Vaikeimmissa tapauksissa pitää tehdä useita eri toimenpiteitä samanaikaisesti, jolloin yleensä jaamme tehtäviä tiimimme kesken”, Lasse jatkaa. 

”Olen oppinut kaiken nollasta. Se, että minulle on Elisalla annettu vastuuta ja lupa kokeilla itse, on kasvattanut uskallustani tarttua haastavampiinkin projekteihin omatoimisesti.”

Jatkuva oppimatka on elisalaisena taattu

Vaikka Lasse, Sergey ja Simo ovat vakiinnuttaneet paikkansa kyberturva- ja tietoverkko-osaamisen kärkijoukkueessa Elisalla, ei oppimatka ole tullut suinkaan tiensä päähän.  

Lassen mukaan muuntuvalla alalla oppii jatkuvasti lisää. Hän korostaakin pikaista tiedon omaksumistaitoa ja vastuunottokykyä, jotka ovat valttia kyberturva-analyytikon saappaissa. 

“Alalla tapahtuu koko ajan paljon. Esimerkiksi uusia kyberhyökkäysmetodeja tulee ilmi viikoittain. Luen aktiivisesti alan uutisia, jotta oma osaamiseni pysyy mahdollisimman korkealla tasolla”, hän kertoo.

“Vaikka olen ollut vasta vuoden talossa, tuntuu, että olen oppinut alasta jo todella paljon. Muistan, että alkuun tunsin epävarmuutta lähteä ratkomaan oikeita asiakastapauksia, ja nyt haluan ottaa vastuuta koko ajan vaikeimmista tapauksista”, Lasse summaa. 

Sergey jatkaa ja kertoo, että häntä ei ole kehittymisen matkallaan myöskään talossa estelty. Hän kiittelee Elisaa siitä, että alkumetreistä lähtien hän on saanut kokeilla ja tehdä itse. 

“Olen oppinut käytännössä kaiken nollasta. Se, että täällä minulle on annettu vastuuta ja lupa kokeilla itse, on kasvattanut sekä teknistä osaamistani että uskallustani tarttua haastavampiinkin projekteihin omatoimisesti”, Sergey kertoo. 

“Aina kun olen ilmaissut mielenkiintoni esimerkiksi tietyn teknologian oppimiseen, koulutusta aiheesta on järjestynyt – joko talon sisältä tai ulkopuoliselta taholta”, hän lisää.

“Viiden vuoden aikana Elisalla olen huomannut, että osaan jo todella paljon asioita, mutten ole vieläkään valmis – ja tuskin koskaan olenkaan”, Sergey summaa.

Vuoden 2024 Career Kickstartin hakuaika starttaa 5.2.2024! Seuraa rekrytointisivujamme ja hae rohkeasti mukaan!