Tervetuloa Elisan digiturvakouluun

Tervetuloa Elisan digiturvakouluun!

Elisan digiturvakoulu on lapsille ja nuorille tarkoitettu tietopaketti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun liikkuu netissä ja somessa. Lyhyillä videoilla käsitellään muun muassa somehuijauksia, omien tietojen jakamista somessa sekä kerrotaan miten toimia, jos joutuu somekiusaamisen uhriksi. Mukana on vinkkejä keskustelunaiheiksi vanhemmille ja kasvattajille.  

Huijaukset ja feikkiprofiilit

Miltei jokainen meistä on saanut joskus huijausviestejä, joissa lupaillaan palkintoja tai lahjoja, tai pelotellaan eri tavoin. Somessa liikkuu paljon huijareita, jotka esiintyvät julkkiksina. Yleensä niiden tarkoitus on saada ihmisiltä huijattua rahaa eri keinoin.  

Vinkki: Jutelkaa siitä, millaisia huijauksia olette kohdanneet ja miten toimineet tilanteessa 


Mitä on grooming?

Grooming on valitettavan yleinen ilmiö, jossa aikuinen lähettää seksuaalissävytteisiä viestejä tai kuvia lapselle tai nuorelle, joskus esiintyen itsekin lapsena. Seksuaalinen häirintä ei ole ikinä lapsen tai nuoren syy ja se on aina rikos.   

Vinkki: Jutelkaa mitä kannattaa tehdä, jos kohtaa itse tai tietää kaverin kohdanneen groomingia?  

Omat tiedot ja yksityisyys

Milloin viimeksi googletit mitä tietoja sinusta netissä löytyy? Erityisesti alaikäisten kannattaa harkita tarkkaan ennen kuin jakaa itsestä tietoja netissä, sillä niitä on vaikeaa, ellei mahdotonta saada poistettua.  

Vinkki: Jutelkaa siitä, miten voi varmistaa, ettei itsestä leviä liikaa tietoa nettiin? Jokainen voi myös googlettaa oman nimensä. 

Kiusaaminen somessa

Somekiusaaminen on lisääntynyt viime vuosina rajusti. Kiusaajat harvoin ymmärtävät, että somessa tapahtuva kiusaaminen on ihan yhtä satuttavaa kuin kasvokkainkin. Somessa kiusataan usein anonyymisti, joka hankaloittaa kiusaajien kiinni saamista.  

Vinkki: Miettikää mitä voi tehdä, jos sinua tai kaveriasi kiusataan somessa. Kenelle kertoisit kiusaamisesta? 

Millainen on hyvä salasana?

Salasana on kuin kotiavain, siitä kannattaa pitää hyvää huolta eikä sitä kannata antaa vääriin käsiin. Mutta millainen sitten on hyvä salasana? 

Vinkki: Keksikää 5 hyvää salasanaa videon ohjeiden mukaisesti 

Mikä on Elisan digiturvakoulu?

Elisa on vieraillut kouluissa jo vuodesta 2014 pitämässä koululaisille digikouluja. Alkuun kouluissa opiskeltiin koodausta ja vuonna 2021 teemaksi nousi turvallisuus netissä. Jo yli 2000 suomalaista lasta on käynyt Elisan digikoulussa.