#merikotkalive

katso live

Alkuvuodesta 2020 lintuharrastajien parissa elettiin jännittäviä hetkiä. Lopin saarelle, Helsingin vanhankaupunginlahdelle, oli muuttanut merikotkapariskunta. Kevään edetessä ilonaiheita tuli lisää, sillä pariskunta sai kolmen perheenjäsenen lisäystä!

Helsingin kaupunki lähestyi Elisaa ja ehdotti, että rakentaisimme yhdessä palvelun, jossa pesän tapahtumia ja läheistä luontoa voisi seurata livestriimin välityksellä. Tämä oli nimittäin ensimmäinen merikotkapari ikinä, joka tiedettäisiin pesivän näin lähellä kaupunkiolosuhteita ja kiinnostuneille haluttiin tarjota mahdollisuus seurata nuorta merikotkaperhettä häiritsemättä pesintää paikan päällä. Saarta kun oli ehditty lähestyä jopa droneilla ja koronakevään aikana haluttiin vähentää myös väentungosta lintutornissa.  

Elisan päivitettyyn missioon ”Digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus” visio siitä, että voimme digitaalisilla ratkaisuilla suojata uhanalaisia eläinlajeja, sopi erinomaisesti ja lähdimme innolla hankkeeseen mukaan. 28.4. #merikotkalive käynnistyi osoitteessa www.elisa.fi/merikotkalive. Tältä sivulta voi striimin lisäksi lukea lisää merikotkista ja niiden harmaahaikara- ja merimetsonaapureista Lopin saarella, sekä tutustua lintuharrastajien havaintoihin, kuviin ja videoihin tapahtumista.

Koska ehdottomasti haluttiin varjella pesintärauhaa, asennettiin videokamera lintutorniin 600 metrin etäisyydelle merikotkien pesästä. Tarvittava sähkö tuotetaan täysin lintutorniin kiinnitettyjen aurinkopaneelien voimin. Streamia on matkan varrella kehitetty lintuharrastajaryhmän avulla. Korkelaatuinen stream toteutetaan nyt 5G-yhteydellä, joka ajetaan Kepit Systems Oy:n pilvipalveluinfrastruktuurin kautta, mikä mahdollistaa samasta videostriimistä sekä korkealaatuisen 4K-tasoisen näkymän, että siitä digitaalisesti rajatun ja edelleen hyvin tasokkaan Full HD -tasoisen lähemmän näkymän.

#merikotkalive on käynnissä elokuulle 2020 saakka. Kokemusten perusteella tavoitteena on selvittää voisiko talviaikana videokameran asentaa vielä lähemmäs tulevien pesintöjen livestriimausta silmällä pitäen.