tyttö istumassa metsässä puhelin kädessä kupla pään ympärillä, taustalla muita lapsia leikkimässä

Digihyvinvointi – Lapsuus on parasta livenä

Älylaitteiden liiallinen käyttö, haitalliset sisällöt ja netin turvallisuus mietityttävät monia. Näiltä sivuilta löydät tietoa digihyvinvoinnista ja vinkkejä sen parantamiseksi. 

Elisan superdigikoulu

SuperDigikoulu tulee jälleen lokakuussa 2025!

SuperDigikoulu on virtuaalinen oppitunti 7.-9.-luokkalaisille, jonka Elisa järjestää yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. Vuoden 2024 SuperDigikoulu pidettiin lokakuussa 2024 ja se saavutti huikean suosion. Online-oppitunnille ilmoittautui yli 420 koulua ja 70 000 yläkoululaista. Tuhannet kiitokset kaikille opettajille ja koulujen henkilökunnalle mukana olosta!

SuperDigikoulu järjestetään jälleen syksyllä 2025 ja tällä kertaa aiheina ovat nettikiusaaminen, tekoäly ja verkon turvallisuus. Oppitunnille ilmoittaudutaan koulujen johdolla, mutta vanhemmat ja nuorten läheiset voivat vinkata tulevasta SuperDigikoulusta oman koulun henkilökunnalle. Ilmoittautuminen on jo käynnissä!

kolme lasta leikkimässä vesilätäkössä

Milloin lapselle ensimmäinen älypuhelin?

Elisa on ensimmäisenä kaupallisena toimijana Suomessa julkaissut vanhempien avuksi suositukset sille, missä iässä lapselle kannattaa hankkia älypuhelin. Suosituksemme on, että ensilaitteeksi ja alle 9-vuotiaille hankittaisiin kellopuhelin tai peruspuhelin ilman avointa internet-yhteyttä. 

Näin seuraat ja tarvittaessa rajoitat lapsen älypuhelimen käyttöä

Suosittelemme, että vanhemmat seuraavat ja tarvittaessa rajoittavat alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten älypuhelimen käyttöä. Erityisesti somen ja pelien koukuttavuutta on liki mahdoton vastustaa, ja siksi käytön seuranta on erittäin tärkeää. Onneksi nykypuhelimessa on tähän valmiita ominaisuuksia ja tarjolla on myös käteviä sovelluksia. 

Täältä löydät helpot ohjeet sille, miten otat toiminnallisuuksia ja sovelluksia käyttöön eri puhelinmalleissa.

  • Onko älylaitteiden käyttö hallinnassa?

    Tämän testin avulla saat selville oman tai läheisesi digiterveyden tason ja suositukset sen parantamiseksi. Testi on koostettu yhdessä aivoterveyden asiantuntijan kanssa.

  • Perheen yhteiset digipelisäännöt

    Menikö ilta taas riitelyksi ruutuajasta? Rakenna yksinkertaisella ja hauskalla tavalla perheellesi omat digipelisäännöt, jotka sopivat juuri teille. Säännöt on suunniteltu yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa.

  • Ruudutonta tekemistä Elisa Puuhabotilla

    Elisa Puuhabotti auttaa, jos on vaikea keksiä tekemistä ilman ruutua. Klikkaa lapselle aina uusi kiva kesätekeminen tai anna lapsen itse valita eri vaihtoehdoista.

Lue lisää digihyvinvoinnista

  • Aivot haluavat yllättyä - tästä syystä some ja pelit koukuttavat

    Neuropsykologi Mona Moisala kertoo artikkelissamme miksi some ja pelit koukuttavat.

  • Yhteistyö Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa

    Elisa ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto tekevät tiivistä yhteistyötä lasten ja nuorten digihyvinvoinnin edistämiseksi

  • Mielenrauhaa Elisa Kodin Tietoturvalla

    Elisa Kodin Tietoturvan perhesäännöillä asetat lapsille aikarajat netin käytölle ja estät pääsyn haitallisille sivuille.

  • Kellopuhelin tuo turvaa lapselle ja vanhemmalle – ilman pääsyä avoimeen internetiin

    Elisa tilittää 5 euroa jokaisesta myydystä kellopuhelimesta MLL:lle.