Mobiililaajakaistan IP-osoitteet - NAT tai julkinen IP-osoite - Elisa ja Saunalahti Asiakastuki

Mobiililaajakaistan IP-osoitteet - NAT tai julkinen IP-osoite

Elisan Saunalahti -liittymien mobiilidatayhteyksissä käytetään osoitteenmuunnosta (NAT) IPv4-osoitteille, jolloin yhteys saa ei-julkisen IP-osoitteen. Mobiililaajakaista 3G- tai 4G-liittymille on kuitenkin mahdollista tilata julkinen vaihtuva IP-osoite erillisenä lisäpalveluna.

Elisa Omagurulta saat halutessasi apua IP-asetuksiin ja julkisen IP-osoitteen tilaamiseen. Klikkaa tästä!

 

Miksi ottaa käyttöön julkinen IP-osoite?

Julkisesta IP-osoitteesta voi olla hyötyä tietokone- ja konsolipelaajille sekä erilaisten älykkäiden laitteiden (valvontakamerat, lämpötilan ohjaus, muu kiinteistövalvonta) käyttäjille.

Haluan käyttööni julkisen (vaihtuvan) IP-osoitteen – mistä ja miten saan sen käyttööni?

Voit tilata julkisen IP-osoitteen maksullisena lisäpalveluna OmaElisasta. Palvelun hinnat löydät täältä. Julkinen IP-osoite on tilattavissa Mobiililaajakaista 3G- ja 4G-liittymille.

HUOM! Elisan Saunalahti Prepaid-, Lataus-, Puhe- tai Tablet-liittymiin ei ole mahdollista tilata julkista IP-osoitetta. Puhelimissa ja tableteissa ei myöskään ole mahdollista tehdä tarvittavia porttiohjauksia jos yhteys jaetaan niiden kautta muille laitteille (puhelinta käytetään ns. hotspotina).

Julkinen IP-osoite tilataan OmaElisassa OmaSaunalahden puolelta.

  1. Valitse OmaSaunalahdessa GSM-liittymät ja Mobiililaajakaista > Liittymät > liittymänumero jolle palvelu tilataan > Julkinen IP-osoite 3G tai Julkinen IP-osoite 4G (riippuen liittymätyypistä).
  2. Julkinen (vaihtuva) IP-osoite -palvelu luo uuden internet4-yhteysosoitteen (APN) nykyisten internet.saunalahti- ja internet-yhteysosoitteiden rinnalle. 
  3. Vaihda päätelaitteesi (esim. mobiilireititin tai nettitikku) asetuksiin APN-yhteysosoite internet4, jolloin laite saa julkisen ip-osoitteen 2G-/3G-/4G-verkossa.
  4. Aseta mobiilireitittimesi välittämään liikenne kotiverkossasi olevalle laitteelle tekemällä tarvittavat porttiohjaukset.

Omaguru auttaa jos tarvitset apua asetusten määrittämisessä.

Tietoturvan tärkeys – mitä tulee huomioida, kun käytössä on julkinen IP-osoite?

Julkinen IP-osoite mahdollistaa yhteydenotot internetistä liittymään kytkettyihin laitteisiin.

  • Hanki käyttämillesi laitteille tietoturvapalvelu
  • Vaihda laitteidesi (esim. mobiilireititin, web-kamera) tai niiden hallintaliittymän oletussalasana
  • Varmista palomuurin asetukset
  • Huolehdi laitteiden ohjelmistopäivityksistä

Suosittelemme lisäksi mobiililaajakaistaliittymään asiointieston (P2) kytkemistä tekstiviesteille. Ohjeita estojen kytkemiseen OmaElisan kautta löydät osoitteesta elisa.fi/estot.

Onko IPv6-osoite julkinen IP-osoite?

IPv6-osoitteet ovat julkisia vaihtuvia IP-osoitteita, eli ne eivät ole NAT-osoitteenmuunnoksen takana (kuten perinteiset IPv4-osoitteet ovat). Jos käytössäsi on IPv6-protokollaa tukeva laite ja haluat ottaa käyttöön IPv6-osoitteen, lue lisää täältä.

Miksi IPv4-osoitteet ovat NATin takana?

Elisalla henkilöasiakkaiden liittymissä jaetaan mobiiliverkon päätelaitteille IP-osoitteiden (IPv4) riittävyyden varmistamiseksi vaihtuvia ei-julkisia IP-osoitteita.

Ei-julkisen vaihtuvan IP-osoitteen ja verkossa tehtävän osoitteenmuunnoksen (NAT = Network Address Translation) avulla useampi päätelaite jakaa saman julkisen osoitteen, joka vähentää tarvittavien julkisten ip-osoitteiden määrää.

Elisan yritysliittymien mobiilidatayhteyksien IP-osoitteista löydät tietoa täältä.

Miten NAT vaikuttaa mobiilidatan toimivuuteen?

NAT voi vaikuttaa verkkopelaamiseen, vanhempiin VPN-, VoIP- ja mediatoistin-ohjelmistoihin sekä erilaisiin etäkäytettäviin palveluihin niin, että palvelu ei toimi kuten pitäisi. Elisa Vahti Live toimii NATin kautta normaalisti.

Yhteyden avaaminen (sisäänpäin) internetin suunnasta on estetty osoitteenmuunnosta käyttävissä yhteyksissä.

Tietoa Elisan laajakaistayhteyksissä käytössä olevista porteista löydät täältä.

Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!

0600 900 30

Ark. 8-21. La 9-18 2,28 €/min +mpm/pvm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Omaguru vinkkaa:
Verkkopelaaminen vaatii yleensä julkisen IP-osoitteen.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!