Sähköpostin asetukset - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Sähköpostin asetukset

Tästä ohjeesta löydät asetukset Elisan sähköpostin käyttämiseen. Voit käyttää sähköpostia tietokoneella, puhelimella ja tabletilla.

Ei vielä Elisa Sähköpostipalvelua? Tilaa palvelu osoitteessa elisa.fi/sahkopostipalvelu.

Sähköpostin käyttäminen tietokoneella

Voit käyttää Elisa Sähköpostia selaimella osoitteessa webmail.elisa.fi. Et tarvitse tällöin asetuksia, pelkästään sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Sähköpostin käyttö sähköpostiohjelmassa (esim. Outlook) vaatii erillisen käyttöönoton.

Miten ottaa sähköposti käyttöön tietokoneen sähköpostiohjelmassa? Katso asetukset › 

Sähköpostin asetukset puhelimeen tai tabletille

Elisan ja Saunalahden sähköpostitiliä lisätessäsi valitse Muu tili tai Manuaalinen asennus/ IMAP-tili. Älä valitse Exchange-tiliä, ellei käytössäsi ole yrityksen tai työpaikan sähköpostia. Löydät askel askeleelta etenevät laitemallikohtaiset ohjeet useisiin puhelinmalleihin kuvan ohjeesta.

Sähköpostiasetukset ja vinkit

Alta löytyvät sähköpostiasetukset toimivat sekä Elisan ja Saunalahden liittymissä että muiden palveluntarjoajien liittymissä. Sähköpostiasetukset ovat samat kaikille asiakkaillemme riippumatta siitä, onko käytössäsi Elisan sähköposti tai vanha Saunalahden sähköposti.

Elisa Sähköpostin käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnus

Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoitteesi. 

Tunnuksen näet myös OmaElisasta (ohje).

Käyttäjätunnuksesta käytetään eri sähköpostiohjelmissa eri nimityksiä, esim. "käyttäjätunnus", "tilinimi", "käyttäjänimi" jne. Jos käyttämäsi sähköpostiohjelma tarjoaa tunnukseksi automaattisesti "etunimi.sukunimi" -muotoista tunnusta, pyyhi tämä automaattisesti tarjottu tunnus pois ja korvaa se oikealla tunnuksellasi.

Salasana

Sähköpostilaatikkosi salasana

Jos olet unohtanut salasanasi voit vaihtaa sen uuteen OmaElisassa (ohje) ja käyttää jatkossa uutta vaihtamaasi salasanaa.

Voit määritellä sähköpostitilin käyttämään joko suojaamatonta tai suojattua yhteyttä. Ohjeistamme käyttämään ensisijaisesti suojattua yhteyttä, jolloin liikenne tietokoneesi ja sähköpostipalvelimen välillä välitetään salattuna.

Saapuvan postin asetukset >
Lähtevän postin asetukset >

Suojaamatonta yhteyttä voi kokeilla, jos suojattu yhteys ei toimi, koska joissakin laitteissa voi esiintyä yhteensopivuusongelmia suojauksien suhteen.

Saapuvan postin asetukset (palvelin ja protokolla IMAP/POP3)

Palvelin mail.kolumbus.fi
Protokolla IMAP4 (portti 993) *
SSL-suojaus Kyllä **
Palvelin edellyttää kirjautumista Kyllä

*) Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös vanhempaa POP3-protokollaa (portti 995)
**) Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä, jolloin IMAP4-portti on143 (POP3-portti 110)

Lähtevän postin asetukset (palvelin ja protokolla SMTP)

Palvelin smtpa.kolumbus.fi *
Protokolla SMTP (portti 465)
SSL-suojaus Kyllä *
Palvelin edellyttää kirjautumista

Kyllä *

Vinkki: Jos sähköpostiohjelmassasi on erilliset kentät käyttäjätunnukselle ja salasanalle myös lähtevän postin osalta, muista syöttää tunnuksesi ja salasanasi myös niihin.

Vinkki: Monissa sähköpostiohjelmissa on valinta "käytä lähtevän postin palvelimelle kirjautumiseen samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa, kuin saapuvan postin palvelimelle", jolloin tämän valinnan täppääminen riittää ilman, että tunnusta ja salasanaa täytyy syöttää uudelleen.

*) Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä. Jos käytät suojaamatonta yhteyttä, voit lähettää postia ainoastaan Elisan ja Saunalahden nettiliittymistä. Mikäli sinulla on toisen operaattorin nettiliittymä käytössäsi, voit käyttää heidän lähtevän postin palvelinta.

Lähtevä posti (suojaamaton):

  • Palvelin: smtp.kolumbus.fi
  • Protokolla: SMTP (portti 25)
  • SSL-suojaus: Ei
  • Palvelin edellyttää kirjautumista: Ei

Mitä eroa on sähköpostin IMAP4- ja POP3-protokollilla?

IMAP4-protokollaa käytettäessä postiohjelma käsittelee posteja suoraan palvelimelta, jolloin posteja voidaan poistaa tai tallentaa muualle yksi viesti kerrallaan, tai säilyttää kaikki viestit palvelimella. Tästä on etua erityisesti silloin, kun samaa postilaatikkoa käsitellään useammalta eri tietokoneelta, esimerkiksi töistä ja kotoa. Tästä syystä onkin suositeltavaa käyttää IMAP-protokollaa. Varsinkin puhelimen sähköpostisovelluksessa kannattaa käyttää IMAP-protokollaa.

POP3-protokollaa käytettäessä postiohjelma noutaa palvelimen Saapuneet-kansion viestit tietokoneelle, jolta posteja luetaan. Tällöin postilaatikon Saapuneet-kansio jää mail.kolumbus.fi-palvelimella postin noudon jälkeen tyhjäksi. Postiohjelmissa on usein vaihtoehtoinen asetus, jossa kaikista noudetuistakin posteista jätetään kopio postipalvelimelle. POP3-protokolla ei nouda viestejä muista kuin Saapuneet-kansiosta.

POP3-protokollan etuna on, että postilaatikko ei yleensä tule koskaan täyteen, kun viestejä ladataan palvelimelta omalle tietokoneelle. Haittana taas on se, että viesti on luettavista vain siltä koneelta mille sähköpostit on ladattu.

Sähköpostiin liittyvät rajoitukset

Elisa on säädöksiin perustuen ja tietoturvatoimenpiteinä tehnyt rajoituksia sähköpostiin liittyen. Katso rajoitukset tästä.

 

Olipa laitteesi ja käyttöjärjestelmäsi mikä tahansa, Elisa Omaguru laittaa sähköpostisi kuntoon ja opastaa sen käytössä. Säästä vaivaa ja hanki samalla hyödylliset vinkit sähköpostin sujuvaan käyttöön. Klikkaa tästä!

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!