Sähköpostin asetukset - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Sähköpostin asetukset

Tästä ohjeesta löydät asetukset Elisan ja Saunalahden sähköpostin käyttämiseen. Sähköpostiasetukset puhelimelle ja tabletille löydät täältä.

 

Olipa laitteesi ja käyttöjärjestelmäsi mikä tahansa, Elisa Omaguru laittaa sähköpostisi kuntoon ja opastaa sen käytössä. Säästä vaivaa ja hanki samalla hyödylliset vinkit sähköpostin sujuvaan käyttöön. Klikkaa tästä!

 

Sähköpostiasetukset ovat samat kaikille asiakkaillemme riippumatta siitä, onko käytössäsi Elisan sähköposti tai vanha Saunalahden sähköposti.

Sähköpostin käyttäminen

Sähköpostia voit käyttää seuraavilla tavoilla:

 • Webmailin kautta selaimella osoitteessa https://webmail.elisa.fi
  Vinkki: Et tarvitse tällöin asetuksia, pelkästään sähköpostiosoitteesi ja salasanasi.
   
 • Asentamalla sähköpostitilin sähköpostiohjelmaan joko tietokoneellesi, puhelimeesi tai tabletillesi
  Vinkki: Tarvitset tällöin asetukset alla olevasta taulukosta. Useille puhelimille löytyy myös visuaaliset laiteohjeet.
  Huom! Ilmaisia sähköpostitilejä ei voi määrittää erilliseen sähköpostiohjelmaan tai puhelimeen. Niiden käyttö onnistuu ainoastaan webmail-palvelun kautta.

   

Sähköpostin asetusten määrittäminen puhelimeen tai tabletille

Elisan ja Saunalahden sähköpostitiliä lisätessäsi valitse Muu tili tai Manuaalinen asennus / IMAP-tili. Älä valitse Exchange-tiliä, ellei käytössäsi ole yrityksen tai työpaikan sähköpostia.

Laitemallikohtaiset sähköpostiasetukset

Löydät visuaaliset, askel askeleelta etenevät laitekohtaiset ohjeet sähköpostiasetuksiin useisiin puhelinmalleihin täältä.

 

 

Sähköpostiasetukset taulukkona

Nämä sähköpostiasetukset toimivat kaikilla laitteilla (tietokone, puhelin, tablet) käytössäsi olevan liittymän tarjoajasta riippumatta. Jos käytössäsi on muun kuin Elisan tai Saunalahden liittymä, pystyt käyttämään sähköpostiasi alla olevilla samoilla asetuksilla kuin Elisan ja Saunalahdenkin liittymissä.

Käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnus

Voit käyttää käyttäjätunnuksenasi sähköpostiosoitettasi tai postilaatikkosi tunnusta (yleensä muodossa 2 kirjainta ja 4-5 numeroa).

Vinkkejä:

 • Jos et tiedä tunnustasi, voit käydä tarkistamassa sen OmaElisasta.
 • Käyttäjätunnuksesta käytetään eri sähköpostiohjelmissa eri nimityksiä, esim. "käyttäjätunnus", "tilinimi", "käyttäjänimi" jne.
 • Jos käyttämäsi sähköpostiohjelma tarjoaa tunnukseksi automaattisesti "etunimi.sukunimi" -muotoista tunnusta, pyyhi tämä automaattisesti tarjottu tunnus pois ja korvaa se oikealla tunnuksellasi.
Salasana

Postilaatikkosi salasana.

Vinkkejä:

 • Jos olet unohtanut salasanasi voit vaihtaa sen uuteen OmaElisassa ja käyttää jatkossa uutta vaihtamaasi salasanaa.


Voit määritellä sähköpostitilin käyttämään joko suojaamatonta tai suojattua yhteyttä. Tässä ohjeessa ohjeistamme käyttämään ensisijaisesti suojattua yhteyttä, jolloin liikenne tietokoneesi ja sähköpostipalvelimen välillä välitetään salattuna.

Suojaamatonta yhteyttä kannattaa kokeilla jos suojattu yhteys ei toimi, sillä joissakin laitteissa voi esiintyä yhteensopivuusongelmia suojauksien suhteen.

Saapuva posti

Palvelin mail.kolumbus.fi
Protokolla IMAP4 (portti 993) *
SSL-suojaus Kyllä **
Palvelin edellyttää kirjautumista Kyllä


* Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös vanhempaa POP3-protokollaa (portti 995)
** Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä, IMAP4-portti tällöin 143 (POP3-portti 110)

Lähtevä posti

Palvelin smtpa.kolumbus.fi *
Protokolla SMTP (portti 465)
SSL-suojaus Kyllä *
Palvelin edellyttää kirjautumista

Kyllä *

Vinkkejä:

 • Jos sähköpostiohjelmassasi on erilliset kentät käyttäjätunnukselle ja salasanalle myös lähtevän postin osalta, muista syöttää tunnuksesi ja salasanasi myös niihin.
 • Monissa sähköpostiohjelmissa on valinta "käytä lähtevän postin palvelimelle kirjautumiseen samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa, kuin saapuvan postin palvelimelle", jolloin tämän valinnan täppääminen riittää ilman, että tunnusta ja salasanaa täytyy syöttää uudelleen.


* Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös suojaamatonta yhteyttä mutta huomaa, että voit lähettää postia tällöin ainoastaan Elisan ja Saunalahden liittymistä. Mikäli sinulla on toisen operaattorin liittymä käytössäsi, voit käyttää heidän lähtevän postin palvelinta.

Lähtevä posti (suojaamaton):

 • Palvelin: smtp.kolumbus.fi
 • Protokolla: SMTP (portti 25)
 • SSL-suojaus: Ei
 • Palvelin edellyttää kirjautumista: Ei

 

Mitä eroa on sähköpostin IMAP4- ja POP3-protokollilla?

IMAP4

IMAP-protokollaa käytettäessä postiohjelma käsittelee posteja suoraan palvelimelta, jolloin posteja voidaan poistaa tai tallentaa muualle yksi viesti kerrallaan, tai säilyttää kaikki viestit palvelimella. Tästä on etua erityisesti silloin, kun samaa postilaatikkoa käsitellään useammalta eri tietokoneelta, esimerkiksi töistä ja kotoa. Tästä syystä onkin suositeltavaa käyttää IMAP-protokollaa.

Varsinkin matkapuhelimessa kannattaa käyttää IMAP-protokollaa.

POP3

POP3-protokollaa käytettäessä postiohjelma noutaa palvelimen Saapuneet-kansion viestit tietokoneelle, jolta posteja luetaan. Tällöin postilaatikon Saapuneet-kansio jää mail.kolumbus.fi-palvelimella postin noudon jälkeen tyhjäksi. Postiohjelmissa on usein vaihtoehtoinen asetus, jossa kaikista noudetuistakin posteista jätetään kopio postipalvelimelle.

POP3-protokolla ei nouda viestejä muista kuin Saapuneet-kansiosta. POP3-protokollan etuna on, että postilaatikko ei yleensä tule koskaan täyteen, kun viestejä ladataan palvelimelta omalle tietokoneelle. Haittana taas on se, että viesti on luettavista vain siltä koneelta mille sähköpostit on ladattu.

Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!

0600 900 30

Ark. 8-21. La 9-18 2,28 €/min +mpm/pvm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Omaguru vinkkaa:
Jos haluat säästää aikaa ja vaivaa, Elisa Omaguru laittaa sähköpostisi kuntoon kätevästi etäyhteydellä.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!