Tältä sivulta voit seurata uusimpia 5G-uutisia.

Tuote on poistunut valikoimasta

Verkkokaupan etusivulle

Ole hyvä ja odota hetki

5G vauhdittaa älykaupunkien kehitystä

SuomiAreenan raati uskoo, että 5G vauhdittaa älykaupunkien, älyliikenteen ja digitaalisen terveystiedon kehitystä.

Pormestari Jan Vapaavuoren ajatuksissa Helsingillä on selkeä tavoite: olla kaikkein parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Se edellyttää innovatiivista yrityskulttuuria ja toimivaa mobiilia tiedonsiirtoa.

LUE ARTIKKELI

5G Ready -liittymät ovat jo täällä

Parin vuoden sisällä toteutuva kaupallinen 5G-verkko vie nopeudet aivan uudelle tasolle ja mahdollistaa uudenlaisia palveluita. Lisää nopeutta kaipaavat hankkivat jo nyt 5G Ready -liittymän.

 

LUE ARTIKKELI

Uusi 5G-mobiiliverkko testissä - mitä se tuo tullessaan?

Nykyinen 4G-mobiiliverkko toi mobiilit videopalvelut kuluttajien ulottuville. Lue, mitä uutta pian tuleva 5G-verkko tuo mukanaan.

LUE ARTIKKELI

Katso kaikki 5G-artikkelit

LUE ARTIKKELEITA

Kaikki 5G-tiedotteet

Elisa toi ensimmäisenä ennakkomyyntiin 5G-puheliittymät ja -puhelimet

28.5.2019

Elisa toi tänään ennakkomyyntiin 5G-puheliittymät ja 5G-puhelimet kuluttaja-asiakkaille ja yritysasiakkaille. Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa ja odottavat 5G:ltä erityisesti nopeampia nettiyhteyksiä sekä terävämpää videokuvaa.

Elisa on tänään aloittanut 5G-puheliittymien ja -puhelinten ennakkomyynnin. Elisa tiedotti 5G-mobiililaajakaistaliittymien ja -reitittimien ennakkomyynnin aloituksesta huhtikuun lopulla.

Liittymiä on saatavilla kahdessa eri nopeusluokassa, 1 Gbit/s sekä 600 Mbit/s. Liittymien täysi nopeus saavutetaan 5G-verkossa. 5G-liittymän voi kuitenkin hankkia jo nyt, sillä se toimii myös 4G-verkossa parhaillaan saatavilla olevilla maksiminopeuksilla. Elisan 5G-liittymissä tullaan näkemään tulevaisuudessa nopeuden lisäksi myös latenssiin eli vasteaikaan perustuvia hinnoittelumalleja asiakkaiden eri käyttötarkoituksiin.

ZTE Axon 10 Pro 5G -älypuhelin on nyt ennakkomyynnissä Elisan myymälöissä ja verkkokaupassa. OnePlus 7 Pro 5G -älypuhelimen ennakkomyynti alkaa 6.6. Liittymien ja puhelinten toimitukset alkavat arviolta kesäkuun lopussa. Lisätietoja laitteista löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g/laitteet.

Suomalaiset käyttävät maailman eniten mobiilidataa ja selaavat nettiä puhelimella

‒ Suomalaiset käyttävät maailman eniten mobiilidataa älylaitteillaan. Älypuhelimilta odotetaan nykyisin paljon: niiden suorituskyky ja toisaalta suuret näytöt mahdollistavat puhelinten käyttämisen monipuolisesti sekä hyödyllisiin ja arkea helpottaviin tarkoituksiin että viihtymiseen, Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen toteaa.

Elisan teettämästä Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksesta (Prior Konsultointi 2019) käy ilmi, että tällä hetkellä jo 82 prosenttia suomalaisista käyttää nettiä älypuhelimella tai tabletilla vähintään viikoittain. Lyhyitä videoita katsoo vähintään kerran viikossa 55 prosenttia ja suoratoistettavia elokuvia tai sarjoja 49 prosenttia suomalaisista.

‒ Tutkimuksemme mukaan suomalaiset odottavat 5G:ltä erityisesti nopeampaa nettiyhteyttä älypuhelimiin sekä mahdollisuutta katsoa videoita ja muuta liikkuvaa kuvaa nykyistä terävämmällä kuvanlaadulla. 5G vie meidät tässä suhteessa harppauksin eteenpäin, kun liittymänopeudet jopa kymmenkertaistuvat. Mobiilipelaaminen ja pelien kehittyminen taas edellyttää aiempaa selvästi lyhyempää viivettä pelaajan reaktioiden ja laitteen suoritteiden välillä. Tässäkin tulemme näkemään 5G:n edut jo hyvin pian, Ihanainen lisää.

‒ Yritysasiakkaat hyödyntävät älypuhelimia ja digitalisaatiota yhä monipuolisemmin. 5G tuo tähän täysin uusia mahdollisuuksia, ja 5G-puhelimia on odotettu mielenkiinnolla. Edistyksellisimmät yritykset ja organisaatiot ovat ennakkovaranneet jo etukäteen uusia puhelimia, kertoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

‒ 5G-aikakausi on aluillaan, ja näemme tällä hetkellä vasta vilauksia siitä, mihin kaikkeen 5G tuo muutoksia ja mullistuksia. Varmaa on kuitenkin, että olemme suuren ja merkittävän teknologisen murroksen kynnyksellä. Elisalle on tärkeää varmistaa, että asiakkaillamme on käytössä liittymät ja laitteet, joiden avulla pääsee nauttimaan 5G-verkon eduista, Svensson jatkaa.

Elisa siirtyi 5G-aikaan

5G:n edelläkävijänä tunnettu Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. 5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.

Elisa haluaa olla edelläkävijä 5G-laitteiden tuomisessa kuluttajien saataville kaikissa kanavissaan. Ajantasaista tietoa 5G-laitteiden ominaisuuksista, lanseerauksista ja hinnoista sekä 5G-liittymistä ja palveluista on sivulla www.elisa.fi/5g/laitteet.

Startupit kehittävät 5G-palveluita Elisa Co-Creation Challengessa

24.5.2019

Voittaja pääsee esittelemään pilottinsa MWC 2020 -tapahtumassa.

Vuoden 2019 Elisa Co-Creation Challenge pureutuu vielä toistaiseksi paitsioon jääneeseen aiheeseen: asiakaslähtöiseen palvelumuotoiluun 5G:tä hyödyntäen. Kilpailuun osallistuvat startupit haastetaankin tänä vuonna kehittämään 5G-palveluita, jotka vastaavat konkreettisesti sekä kuluttajien että yritysasiakkaiden tarpeisiin.

Startupien pilotit kytkeytyvät vähintään yhteen 5G:n kolmesta keskeisestä ominaisuudesta, joita ovat ultranopea laajakaista, pieni latenssi sekä massiivinen IoT. Elisa tarjoaa kilpailuun osallistuville tiimeille maailmanluokan mahdollisuuden kehittää ratkaisujaan 5G:tä tukevassa ympäristössä.

Elisan johtaja Antti Ihanainen on innoissaan tämänvuotisen kilpailun teemasta:

–5G:llä tulee olemaan merkittävä vaikutus kuluttajien, yritysten ja koko suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. On hienoa nähdä, miten startup-tiimit eksperimentoivat ja työskentelevät asiakaskeskeisellä fokuksella yhdessä maailman parhaista 5G-ympäristöistä. Uskon, että kilpailun tuotoksena syntyy ennennäkemättömiä ja merkittäviä palveluita, Ihanainen sanoo.

5G-verkon lisäksi Elisa tarjoaa startupeille laaja-alaista asiantuntemustaan verkkoteknologiaan, palvelumuotoiluun sekä päätelaitteisiin liittyen. Kilpailevat joukkueet voivat kehittää ratkaisuitaan läpi kilpailun yhdessä Elisan asiantuntijoiden ja kilpailun kumppanien kanssa.

Elisa Co-Creation Challengen pääpalkintona on tänä vuonna 25 000 euron arvoinen pilotti. Tämän lisäksi voittajajoukkue pääsee esittelemään pilottiaan Mobile World Congress -messuille Barcelonaan alkuvuodesta 2020. Myös muille finalistijoukkueille on luvassa 4 000 euron palkinto. Voittaja valitaan marraskuussa Slushin yhteydessä, ja voittajalla on näin 3 kuukautta aikaa kehittää pilottiaan ennen esittelyä MWC-tapahtumassa.

Kilpailun hakuaika aukeaa 25.5. ja kestää 23.6. asti. Semifinalistit valitaan heinäkuun alussa ja finalistikolmikko selviää syyskuussa. Hakemuksia kilpailuun voi lähettää osoitteeseen startups@elisa.fi ja lisätietoa tämän vuoden kilpailusta löytyy Elisa Co-Creation Challengen sivuilta.

Kilpailun aiemmat voittajat:

Elisa Co-Creation Challenge 2018: Lifemote

Elisa Innovation Challenge 2017: IqBox

Elisa Innovation Challenge 2016: Emergence ja Lukoton

Elisa Innovation Challenge 2015: Foller

Elisa aloitti 5G-mobiililaajakaistaliittymien ennakkomyynnin

29.4.2019 9:00

Elisa on tuonut ennakkomyyntiin 5G-mobiililaajakaistaliittymät sekä 5G-reitittimet kuluttaja-asiakkaille ja yritysasiakkaille. Liittymät mahdollistavat nykyverkon suurimmat nopeudet ja edut. 5G tuo tullessaan uudenlaisia palveluja ja mahdollisuuksia niin työhön kuin viihtymiseen.

Elisa on tänään aloittanut 5G-mobiililaajakaistaliittymien ja -reitittimien ennakkomyynnin. Liittymien ja laitteiden toimitukset alkavat arviolta viikolla 24.

Liittymiä on kahta eri nopeutta, 1 Gbit/s sekä 600 Mbit/s. Elisan 5G-liittymissä tullaan näkemään tulevaisuudessa nopeuden lisäksi myös latenssiin eli vasteaikaan perustuvia hinnoittelumalleja asiakkaiden eri käyttötarkoituksiin. Liittymien täysi nopeus saavutetaan 5G-verkossa. 5G-mobiililaajakaistaliittymän voi hankkia jo nyt, sillä se toimii myös 4G-verkossa nyt saatavilla olevilla maksiminopeuksilla.

Huawein 5G-reitittimen ennakkomyynti on alkanut Elisan myymälöissä ja verkkokaupassa. HTC:n 5G-reititin tulee saataville myöhemmin. Laitteet julkistettiin alkuvuodesta Barcelonan mobiilimessujen yhteydessä. Lisätietoja laitteista löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g/laitteet.

Suomalaiset odottavat 5G:ltä nopeutta ja terävää kuvanlaatua videoihin

Elisan teettämän Näin Suomi kommunikoi -tutkimuksen mukaan (Prior Konsultointi 2019) joka toinen suomalainen olisi valmis maksamaan kuukaudessa 5‒20 euroa enemmän, jos he saisivat kotiinsa nykyistä 10 kertaa nopeamman nettiyhteyden.

‒ Tämä kertoo siitä, että kodin nopea nettiyhteys on erittäin tärkeä asia, ja sen halutaan toimivan ongelmitta, Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen toteaa.

Tutkimuksesta käy ilmi myös, että suomalaiset odottavat 5G-liittymiltä erityisesti nopeutta mobiililaitteisiin ja kodin internetyhteyksiin sekä mahdollisuutta katsoa videoita ja liikkuvaa kuvaa huomattavasti nykyistä terävämmällä kuvanlaadulla.

‒ Elisan tarjoamat 5G-nopeudet tulevat mahdollistamaan aivan uudenlaisia palveluja ja laitteiden käyttötapoja niin työhön kuin viihtymiseen, Ihanainen jatkaa.

‒ 5G-aikakausi on aluillaan, ja näemme tällä hetkellä vasta vilauksia siitä, mihin kaikkeen 5G tuo muutoksia ja mullistuksia. Varmaa on kuitenkin, että olemme suuren ja merkittävän teknologisen murroksen kynnyksellä. Elisalle on tärkeää varmistaa, että asiakkaillamme on käytössä liittymät ja laitteet, joiden avulla pääsee nauttimaan 5G-verkon eduista.

Lue lisää tutkimuksesta >> 

Elisa siirtyi 5G-aikaan

5G:n edelläkävijänä tunnettu Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. 5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.

Elisa on tuomassa myyntiin myös ensimmäisiä 5G-puhelimia sekä 5G-puheliittymät kuluvan vuosineljänneksen aikana. Elisa haluaa olla edelläkävijä 5G-laitteiden tuomisessa kuluttajien saataville kaikissa kanavissaan. Ajantasaista tietoa 5G-laitteiden ominaisuuksista, lanseerauksista ja hinnoista sekä 5G-liittymistä ja palveluista on sivulla www.elisa.fi/5g/laitteet.

Elisan 5G-verkko Turussa kasvaa Pohjoismaiden laajimmaksi – 5G saapuu vauhdilla kaupunkilaisten arkeen

11.4.2019 10:00

Elisan 5G-verkko Turussa kasvaa Pohjoismaiden laajimmaksi kevään 2019 aikana. Samalla Elisa ja Turun kaupunki aloittavat merkittävän kolmevuotisen 5G-kumppanuushankkeen, joka sisältää erilaisia toimenpiteitä uuden teknologian hyödyntämiseksi sekä konkreettisia pilotoinnin kohteita. Turun kaupunki ottaa ensimmäisenä 5G:n käyttöön tietohallinnossaan ja kaikki pääsevät kokeilemaan verkon ominaisuuksia Turkuun tulevissa maailman ensimmäisissä 5G-kahviloissa.

Elisa ja Turun kaupunki ovat käynnistäneet yhdessä kolmevuotisen 5G-kumppanuushankkeen, jonka ensimmäisiä konkreettisia tuloksia voidaan odottaa jo tämän vuoden aikana. Kumppanuushankkeen tavoitteena on vahvistaa Turun asemaa älykkäänä kaupunkina 5G:tä hyödyntäen. Yhdysvaltalaisen The Future Today Instituten maaliskuussa julkaisema Tech Trends -raportti sijoitti Turun  7.sijalle  sadan älykkäimmän kaupungin vertailussa. Sijoitus oli suomalaisista kaupungeista paras. 

–Yksi tärkeimmistä Turun menestyksen syistä on mobiiliteknologian edistyksellinen hyödyntäminen. Tämä siirtyy taas uudelle tasolle Elisan rakentaman 5G-verkon myötä. Kumppanuus tuo uusia palveluita ja käytännön toteutuksia turkulaisille ensimmäisten joukossa maailmassa, Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira iloitsee.

Kaupungin ja Elisan 5G-suunnitelmat linkittyvät suoraan Turun Smart and Wise -kärkihankkeen ydinalueisiin, kuten liikenteeseen, liikkumiseen sekä turvallisuuteen. Ensimmäiset konkreettiset kokeilut on jo sovittu.

- Ensimmäisenä 5G:tä pilotoi tietohallintomme, jossa testaamme mitä nopea, korkean kapasiteetin ja lyhyeen viiveen 5G-mobiiliverkko mahdollistaa toimistokäytössä. Muista suunnitteilla olevista kokeiluista voin mainita robottibussin, jonka etävalvonnassa 5G:llä on tärkeä rooli, Vira jatkaa.

Maailman ensimmäiset 5G-kahvilat Turkuun.

Turkulaiset pääsevät kokemaan 5G:n hyödyt  jo 15.4. alkaen, kun Turun Osuuskaupan Coffee House Wiklundista tulee tiettävästi maailman ensimmäinen 5G-kahvila. Kahvilan asiakkaat pääsevät käyttämään Elisan 5G-verkkoa wifin välityksellä. Jatkoa seuraa heti toukokuun aikana kun Åbo Akademin ja Turun yliopiston opiskelijaravintola Galilei saa myös 5G-verkon käyttöönsä. 

– On tärkeää, että 5G näkyy myös kaupunkilaisten arjessa, sillä kaupunkilaisillehan verkkoa rakennetaan. Nyt tehtävän verkon laajennuksen jälkeen jo kolmasosa turkulaisista asuu Elisan 5G-verkon alueella ja verkko kattaa Turun ydinkeskustan ja Kupittaan aluetta. Kahvilat ovat erinomainen paikka käydä kokeilemassa 5G:n ominaisuuksia, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanenkertoo.

Elisa on ensimmäisenä operaattorina Suomessa avannut 5G-verkkoja useille paikkakunnille Suomessa. Tällä hetkellä verkkoja on Helsingissä, Tampereella Jyväskylässä ja Turussa. Uusia verkkoja rakennetaan vuoden 2019 aikana uusiin kaupunkeihin. Helmikuussa Elisa julkisti tuovansa myyntiin useiden laitevalmistajien 5G-päätelaitteita tämän vuoden aikana. 

Elisa tuo ensimmäisenä Suomessa 5G-teknologian tv-lähetyksiinsä

10.4.2019 10:24

5G saapuu suomalaisten arkeen isoilla harppauksilla. Mestis-fanit pääsevät nauttimaan 5G:n hyödyistä TUTO Hockeyn 4.4. ja 8.4. pelattavissa kotiotteluissa, jotka lähetetään 5G-verkon avulla ja näytetään Elisa Viihde Sportilla 4K-laatuisena. Elisa on ensimmäinen toimija Suomessa, joka hyödyntää 5G:tä lähetyksissään. 

Elisa avasi ensimmäisenä operaattorina Turkuun 5G-verkon vuoden 2019 alussa. Nyt verkko pääsee tositoimiin, kun Elisa Viihde Sportilla näkyvät TUTO Hockeyn Mestis-ottelut lähetetään 5G-verkon avulla 4.4. ja 8.4. Lähetykset toteutetaan 4K-kuvanlaadulla, jossa on nelinkertainen tarkkuus verrattuna Full HD -tarkkuuteen.
 
Nyt esitettävät Mestis-ottelut eivät jää ainoaksi laatuaan, sillä tarkoitus on lisätä 5G-verkossa lähetettäviä ja 4K-kuvanlaadulla varustettuja lähetyksiä Elisa Viihteessä sitä mukaa kun verkot laajenevat. 

– 5G tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi ulkolajien lähetyksien toteuttamiseen, joihin ei ole tarjolla kiinteää verkkoa. Uskallan jo luvata, että tulevalla kaudella käytämme 5G:tä myös yksittäisissä jalkapallon Ykkösen lähetyksissä, Elisa Viihteen urheilu- ja maksu-tv-liiketoiminnasta vastaava Mika Lepistö kertoo. 

Elisa on avannut 5G-verkot Turun lisäksi Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä. Uusia verkkoja avautuu vuoden 2019 aikana eri puolelle Suomea. 

–  5G tulee kuluttajien saataville, kun saamme vuoden 2019 aikana ensimmäiset 5G-päätelaitteet ja -liittymät myyntiin. Konkreettisten esimerkkien avulla pääsemme kuitenkin jo nyt näyttämään asiakkaillemme 5G:n hyödyt. Viihtymisen palveluissa 5G tulee näyttelemään merkittävää roolia, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen summaa. 

Elisa ja Nokia aloittavat 5G-laiteyhteistyön

8.4.2019 9:00

Elisa aloittaa yhteistyön Nokian kanssa tuodakseen 5G-laitteet asiakkailleen eri puolilla Suomea toisen vuosineljänneksen aikana. Elisa tuo Nokian FastMile 5G -reitittimen avulla tarjolle uusimmat ultranopeat laajakaistapalvelut.

Barcelonan Mobile World Congress -messuilla julkistettu Nokia FastMile 5G -reititin käyttää 3GPP-yhteensopivaa 5G-radiotekniikkaa ja mahdollistaa gigabitin langattomat yhteydet kotitalouksille. Uuden 5G-reittimen asentaminen on helppoa ja sen sisältämä visuaalinen opas tunnistaa oikean sijainnin kotona parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaat mahdolliset laitteet, joilla pääsee nauttimaan 5G:n hyödyistä. Nokia on meille tärkeä yhteistyökumppani 5G-aikaan siirtyessämme, kertoo Elisan henkilöasiakasyksikön liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen.

5G:n edelläkävijänä tunnettu Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea.

5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. 5G-verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat yhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen jakamiseen ja videoiden katseluun sekä videoneuvotteluihin.

– Olemme innoissamme siitä, että voimme tuoda Elisan kanssa kiinteän langattoman verkon palvelut Suomeen. FastMile 5G -reititin nopeuttaa siirtymistä 5G-aikaan ja tuo kaikki nopean verkon edut kotiin sekä mahdollistaa entistä paremman käyttäjäkokemuksen, sanoo Nokian asiakkuusjohtaja Marika Mentula.

Elisa aikoo olla edelläkävijä 5G-laitteiden tuomisessa kuluttajien saataville kaikissa kanavissaan.
Ajantasaista tietoa 5G-laitteiden ominaisuuksista, lanseerauksista ja hinnoista sekä tulevista 5G-liittymistä ja palveluista sekä mahdollisuuden saada lisätietoja ensimmäisten joukossa on sivulla www.elisa.fi/5g/laitteet.

 

Elisa ja korealainen LG Uplus yhdistävät voimansa 5G:n kehittämiseen

27.2.2019 10:00

[Barcelona, Espanja, 27. helmikuuta 2019] - Elisa ja eteläkorealainen matkapuhelinoperaattori LG Uplus ovat allekirjoittaneet yhteistyömuistion Mobile World Congress 2019  -messuilla Barcelonassa.

Yhteistyömuistiossa määritellään innovaatioihin, startup-yhteistyöhön, palveluihin ja verkostoautomaation kehittämiseen tähtäävä kumppanuus. Sekä Elisa että LG Uplus ovat priorisoineet 5G-palvelut omissa maissaan ja aikovat panostaa 5G-verkkoon vahvasti vuoden 2019 aikana. Yhteistyömuistio auttaa matkapuhelinoperaattoreita varmistamaan verkon huippulaadun asiakkailleen ja edistämään 4G- ja 5G-verkon automaation kehittämistä. Osapuolet tekevät myös yhteistyötä etsiessään uusia liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisten startup-yritysten kanssa. Elisa ja LG Uplus ovat ennenkin toimineet yhteistyössä startup-yritysten kanssa parantaakseen toimintaa ja palvellakseen asiakkaita. Yhteistyömuistio tukee ja hyödyttää Elisaa ja LG Uplusia sekä startup-yrityksiä yhteistyökuvioissa tulevaisuudessa.

Hyunhwoi Ha, LG-konsernin hallituksen varapuheenjohtaja ja LG Uplusin toimitusjohtaja kertoo: ”Elisa on johtava mobiilidatapalveluiden tarjoaja Suomessa. Olemme vaikuttuneita Elisan ketterästä tavasta kehittää uusia palveluita startupien kanssa ja heidän verkostoautomaatioinnovaatioistaan. Yhteistyö Elisan kanssa auttaa meitä ylläpitämään verkkoamme tehokkaammin, ja se hyödyttää myös asiakkaitamme.”

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila sanoo: ”LG Uplus on edelläkävijä 5G-palveluissa ja 5G-teknologioiden käyttöönotossa. Uskomme, että tämä yhteistyö auttaa niin meitä kuin LG Uplusiakin kehittämään ja parantamaan 5G-verkkoa sekä olemassa olevia verkkotoimintoja. Olemme myös innoissamme, että pääsemme tekemään yhteistyötä LG Uplusin kanssa startup-kumppanuuksissa. Elisa on toiminut menestyksekkäästi niiden parissa, ja olemme varmoja, että uusi yhteistyö tukee startup-kumppanuuksia entistäkin enemmän.”

Kirsi Valtari, Elisa Automate  liiketoiminnan johtaja, sanoo, että ”LG Uplus ottaa käyttöön laajalti 5G-verkkoja teknologialtaan kehittyneessä maassa, jossa asiakkaiden odotukset ovat korkeita ja palveluiden laatu erittäin hyvä. Odotamme, että yhteistyömme tekoälyyn pohjautuvan automaation kehittämisessä tulee muuttamaan ratkaisevasti alaa ja parantamaan verkkojen ylläpitoa entisestään.”

Elisa ja ZTE aloittavat 5G-yhteistyön

25.2.2019 13:00

Elisa ja ZTE aloittavat 5G-yhteistyön ja tuovat Suomeen 5G-puhelimen tämän vuoden aikana. Puhelimen tarkemmat tekniset tiedot, saatavuus ja hinta tulevat tietoon myöhemmin.

Barcelonan mobiilimessuilla esiteltiin tänään 25. helmikuuta ZTE Axon 10 Pro 5G -puhelin, joka tulee Elisan valikoimiin myöhemmin tänä vuonna. Puhelin tarjoaa 5G-ajan ensimmäisiä maistiaisia, kuten muun muassa erinomaiset video- ja peliominaisuudet.

– ZTE on osoittanut vahvaa osaamista ja innovaatiokykyä ensimmäisen 5G-puhelimensa lanseerauksessa. Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaat mahdolliset laitteet, joilla pääsee nauttimaan 5G:n eduista. Elisalla on ZTE:n kanssa yhtenevät näkemykset 5G:n hyödyntämisessä kuluttajakäytössä, ja jatkamme hyvää yhteistyötä astuessamme 5G-aikakauteen, kertoo Elisan henkilöasiakasyksikön liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen.

5G:n edelläkävijänä tunnettu Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea.

5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. 5G-verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat yhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen jakamiseen ja videoiden katseluun sekä videoneuvotteluihin.

ZTE tunnetaan johtavana 5G-innovaatioiden ja -ratkaisujen tuottajana. Julkistimme Barcelonan mobiilimessuilla ensimmäisen 5G-älypuhelimen, ZTE Axon 10 Pro 5G:n. Teemme mielellämme yhteistyötä korkealuokkaisten operaattorien, kuten Elisan kanssa luodaksemme toimivan 5G-ympäristön ja tarjotaksemme laadukkaita tuotteita kuluttajille. Meillä on Elisan kanssa yhteinen visio 5G:n tuomisessa kaupalliseen käyttöön ja teemme asiassa tiivistä yhteistyötä, kertoo ZTE:n mobiililaitteiden tuotekehitysjohtaja Yan Xiaoqing.

Lisätietoja: Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605

Elisa ja Huawei aloittavat 5G-laiteyhteistyön

25.2.2019 10:30

Elisa ja Huawei aloittavat 5G-laiteyhteistyön ja tuovat Suomeen 5G-puhelimen ja -reitittimen tämän vuoden aikana. Laitteiden tarkemmat tiedot, saatavuus ja hinta tulevat tietoon myöhemmin.

Barcelonan mobiilimessuilla esiteltiin 24. helmikuuta Huawein 5G-laitteita, jotka tulevat myyntiin Elisalle myöhemmin tänä vuonna. Huawein valikoimiin tulee muun muassa 5G-puhelin sekä -reititin, jotka tuovat aivan uusia ulottuvuuksia esimerkiksi mobiilipelaamiseen.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaat mahdolliset laitteet, joilla pääsee nauttimaan 5G:n hyödyistä. Huawein laitteet edustavat teknologian kärkeä, ja olemme iloisia hyvästä yhteistyöstämme, kertoo Elisan henkilöasiakasyksikön liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen.

5G:n edelläkävijänä tunnettu Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet. 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea.

5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. 5G-verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat yhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen jakamiseen ja videoiden katseluun sekä videoneuvotteluihin.

– On hienoa tehdä yhteistyötä Elisan kanssa 5G:n osalta Suomessa. Tarjoamme yhdessä kuluttajille innovatiivisia 5G-ratkaisuja ja tulemme panostamaan teknologiseen kehitykseen vahvasti myös tulevaisuudessa, sanoo Huawein Suomen kuluttajaliiketoimintayksikön johtaja Roger Yu.

Lisätietoja: Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605

Elisa ja OnePlus tuovat Suomeen 5G-puhelimen

25.2.2019 10:30

Elisa tuo myyntiin OnePlusin 5G-puhelimen myöhemmin tänä vuonna. OnePlusin puhelimet ovat olleet jo pitkään Elisan myydyimpien puhelimien joukossa. 

OnePlus julkaisee 5G-puhelimen Suomessa ensimmäisten laitevalmistajien joukossa kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä. Elisa on OnePlusin ensimmäinen suomalainen operaattorikumppani, joka tuo laitteen valikoimaansa. Puhelimen tarkemmat tekniset ja saatavuustiedot sekä hinta tulevat tietoon myöhemmin.

Elisan ja OnePlusin jo vuosia kestänyt tiivis yhteistyö jatkuu 5G-aikaan siirryttäessä. 5G:n edelläkävijänä tunnetulla Elisalla on 5G-verkko jo Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Helsingissä kaupunkikeskustojen alueella, ja verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. 

5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. 5G-verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat yhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen jakamiseen ja videoiden katseluun sekä videoneuvotteluihin.

‒ 5G tarkoittaa valtavaa uudistusta. Se muuttaa paitsi teknologiateollisuutta, myös ihmisten elämää kaikkialla, oli sitten kyse pelaamisesta, terveydenhuollosta tai lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä. Olemme työskennelleet pitkään 5G-innovaatioiden kehittämiseksi ja teemme mielellämme yhteistyötä Elisan kaltaisten kumppanien kanssa voidaksemme luoda jotain erityistä. 5G:n avulla voimme kuvitella tulevaisuuden uudesta näkökulmasta, sanoo OnePlusin toimitusjohtaja Pete Lau.

‒ Elisalla on yksi maailman edistyksellisimmistä verkoista, ja aloitimme 5G-verkon rakentamisen ensimmäisten joukossa maailmassa. Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaat mahdolliset laitteet, joilla pääsee nauttimaan 5G:n eduista. OnePlus on meille luonteva ja hyvä kumppani, joka tarjoaa erinomaisen käyttöjärjestelmän ja esimerkiksi pelaamiseen hienosti sopivat laitteet, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen. 

OnePlusin 5G-puhelimen prototyyppi on nähtävillä Qualcommin osastolla (halli 3, osasto 3E10) 25.‒28.2. järjestettävillä mobiilimessuilla Barcelonassa. Osastolla pääsee ottamaan 5G-ajan ensimmäisiä askelia esimerkiksi pilvipelaamisessa.

Lisätietoja: Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605

Elisa ja Starsquad Event järjestävät syyskuussa Suomen ensimmäisen e-urheilun megatapahtuman ‒ Arctic Invitational kokoaa lajin huiput

30.1.2019 13:00

Elisa Oyj ja Starsquad Event Oy järjestävät Suomen ensimmäisen e-urheilun megatapahtuman, Arctic Invitationalin, Hartwall Arenalla 14.9.2019. Arctic Invitational on kotimaisen e-urheiluvuoden huipennus, joka kokoaa lajin parhaat niin Suomesta kuin ulkomailta.

Tapahtumaan kutsutaan kolme kansainvälisesti menestynyttä joukkuetta. Neljännen paikan lunastaa itselleen joukkue, joka selvittää tiensä finaaliin Suomessa järjestettävistä karsinnoista. Karsintoja järjestetään muun muassa LanTrek- ja Vectorama-pelitapahtumissa.

Arctic Invitationalin palkintopotti on peräti 100 000 euroa, mikä on kotimaisissa kilpapelaamisen tapahtumissa ennennäkemätön summa. Tapahtuman pääpeli on Counter-Strike: Global Offensive, ja sen yhteydessä järjestetään myös Elisan ja Hatchin mobiilipelikiertueen finaali.

‒ Elisa Viihde Sport on jatkuvasti kasvava e-urheilumedia ja kotimaisen kilpapelaamisen edelläkävijä. Olemme laajentaneet alkuvuodesta e-urheilun lajivalikoimaamme, ja kansainvälisen tason sisällön tuottaminen on meille luonteva ja mielekäs seuraava askel, Elisan urheilu- ja maksu-tv-liiketoiminnasta vastaava Mika Lepistö iloitsee. ‒ Odotamme kovatasoista tapahtumaa, jossa haastajajoukkueelle tarjoutuu mahdollisuus kohdata e-urheilun terävintä kärkeä. Meille on tärkeää auttaa suomalaisia e-urheilijoita kasvamaan ja kehittymään kohti kansainvälistä tasoa ja uraa, Lepistö toteaa.

‒ Hartwall Arena antaa hienot puitteet Suomen ensimmäiselle areenaluokan e-urheilutapahtumalle. Areenan tekniikkaa hyödynnetään e-urheilussa ennennäkemättömällä tavalla, Starsquad Eventin toimitusjohtaja Olli-Pekka Villa mainitsee.

Elisan ja Hatchin mobiilipelikiertue huipentuu Arctic Invitationaliin

Arctic Invitationalin yhteydessä pelataan myös Elisan ja Hatchin mobiilikiertueen finaali. Tammikuussa alkanut Elisa 5G -liiga on osa Elisan ja Hatchin yhdessä järjestämää kaikille avointa pilvipelaamisen mobiilikiertuetta. Liigan karsintoja pelataan alkuvuonna Hatch-sovelluksessa sekä tapahtumissa eri puolilla Suomea. Mobiilipelikiertueen finaalissa kenelle tahansa tarjoutuu mahdollisuus päästä Hartwall Arenan lavalle suuren yleisön eteen näyttämään taitonsa. ‒ Olemme järjestämässä maailman ensimmäistä 5G-mobiilipelaamisen areenatapahtumaa, mistä olemme erityisen ylpeitä, Mika Lepistö kertoo.

‒ On ollut hienoa lanseerata Suomen ensimmäinen 5G-pelikiertue Elisan kanssa. Haastan kaikki mobiilipelaamisesta kiinnostuneet pelaamaan Hatch-sovelluksessa tai 5G-kiertueella, sillä Arctic Invitationalissa pelattava Elisa 5G-liigan finaali on avoinna parhaille pelaajille. Päälavalla tavataan, Lassi Nummi Hatchilta toivottaa.

Tapahtuma nähdään Elisa Viihde Sportin kanavilla sekä Twitch-suoratoistopalvelussa ympäri maailman. Elisa vastaa tapahtuman tuotannosta.


Lisätietoja:
Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605
Starsquad Event Oy, Olli-Pekka Villa, p. 050 360 6419

Elisa ja Hatch järjestävät Suomen ensimmäisen 5G-verkossa pelattavan mobiilipelikiertueen

14.1.2019 12:00

Uuden sukupolven mobiilipelaaminen saa vuoden alkuun huippustartin, kun Elisa Viihde ja mobiilipelipalvelu Hatch järjestävät Elisan 5G-verkossa pelattavan mobiilipelikiertueen ensimmäisenä Suomessa. Kiertue sisältää osakilpailut kaikissa kaupungeissa, joissa 5G:n edelläkävijänä tunnetulla Elisalla on 5G-verkko; Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Helsingissä. 

Mobiilipelipalvelu Hatch Entertainment ja Elisa Viihde julkistivat yhteistyönsä viime joulukuussa Slush-tapahtumassa. Nyt yhteistyö saa jatkoa Elisa 5G -liigalla, johon kuka tahansa voi osallistua pelaamalla pelejä Hatchin mobiilisovelluksen kautta. Elisa 5G -liiga pitää sisällään myös kiertueen, joka toteutetaan Elisan myymälöissä neljällä eri paikkakunnalla tammi-helmikuun aikana. Elisa Viihde Sport näyttää kiertueen sekä Lantrek-tapahtumassa pelattavan finaalin kanavillaan. 

‒ Tämä on Suomen ensimmäinen mobiilipelikiertue, joka pelataan 5G-verkossa. Pelaajien näkökulmasta parasta ovat 5G:n mahdollistamat huippunopeat yhteydet ja minimaalinen viive, jotka muuttavat käyttökokemusta merkittävästi, Elisa Viihteen urheilu- ja maksu-TV-liiketoiminnasta vastaava Mika Lepistö kertoo.

Elisa 5G liigassa voi pelata useita eri pelejä Hatchin mobiilisovelluksen kautta. 

‒ Hatch on maailman ensimmäinen palvelu, jossa mobiilipelaajat voivat pelata pelejä suoratoistona ilman lataamista tai asentamista. Hatch sovelluksessa voi pelata kaikenlaisia pelejä, joten turnaus on suunnattu kaikille peleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille, ilman e-urheilukokemusta. Hienoa, että pääsemme Elisan kanssa tarjoamaan pelaajille ja kilpapelaamisesta kiinnostuneille uudenlaisen pelikokemuksen 5G:n avulla, toteaa Hatchin markkinointijohtaja Lassi Nummi.

Kiertueen laitekumppanina toimii OnePlus, joka tarjoaa pelaajille tarvittavat pelilaitteet. 

‒ Olemme lähes vuoden tukeneet mobiilipelaamista Suomessa yhdessä Elisan kanssa, joten on luonnollista jatkaa yhteistä tekemistä vuonna 2019. Nopeutta ja tehokkuutta on luvassa laitteissamme myös tänäkin vuonna, OnePlusin maajohtaja Tuomas Lampen toteaa.

Kiertueella ovat mukana Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluvat Santtu ja Niko joita pääsee tapaamaan tapahtumien aikana. Kaikki kiertueelle osallistuvat pelaajat palkitaan Elisan, OnePlusin ja Hatchin tuotepalkinnoilla ja he pääsevät e-urheilun suurtapahtumaan Lantrekiin 28.2.-3.3. Tampereelle. Lantrekissa pelaajille on tarjolla taas uusia kokemuksia, kun Elisan 5G-verkon avulla pelit näytetään 4K-kuvaa välittäviltä näytöiltä.

Lue lisää Elisan 5G -liigasta osoitteessa https://elisa.fi/gaming/peliturnaukset/ 

Elisa 5G -liigan kiertuepaikkakunnat ja päivämäärät: 
19.1.2019 Tampere klo 12-16, Elisan myymälä, Hallituskatu 8
26.1.2019 Jyväskylä klo 12-16, Elisan myymälä, Kauppakeskus Forum
9.2.2019 Turku klo 12-16, Hansatori, Kauppakeskus Hansakortteli
16.2.2019 Helsinki klo 12-16, Elisa Kulma, Aleksanterinkatu 19
Lisätietoja: Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605 mediadesk@elisa.fi 

Maailman ensimmäisen 5G-verkon avannut Elisa kiihdyttää tahtiaan: avasi 5G-verkot nyt Turkuun ja Jyväskylään

1.1.2019 0:15

Maailman ensimmäisen 5G-verkon Tampereelle avannut Elisa jatkaa 5G-verkkojensa laajentamista ja avasi 5G-verkot nyt Turkuun ja Jyväskylään. Vuoden 2019 aikana Elisa jatkaa 5G-verkkojen rakentamista uusiin kaupunkeihin. 

Elisalla on nyt 5G-verkkoja jo neljällä paikkakunnalla Suomessa – Turun ja Jyväskylän lisäksi Tampereella ja Helsingissä.  1.1.2019 käyttöön tulleiden 5G-taajuuksien myötä verkkoja voidaan käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. 

 – Sekä Turussa että Jyväskylässä on runsaasti yrityksiä sekä tutkimustoimintaa, joihin 5G tulee tarjoaman täysin uudenlaisia mahdollisuuksia. Ne ovat myös väkiluvultaan Suomen suurimpien kaupunkien joukossa, eli käyttäjiä on paljon, Elisan mobiiliteknologiajohtaja Eetu Prieur kertoo. 

Elisa on ollut 5G:n edelläkävijä Suomessa. Maailman ensimmäisen 5G-verkon lisäksi Elisan 5G-verkossa soitettiin maailman ensimmäinen 5G-videopuhelu kahden maan välillä, kun Suomen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja Viron talous- ja infrastruktuuriministeri Kadri Simson puhuivat toisilleen Tampereella ja Tallinnassa 5G-verkon yli kesäkuussa 2018.  

– Olemme valmistautuneet 5G-aikaan jo pitkään erilaisilla testauksilla ja rakentamalla verkkoja valmiiksi. 5G-päätelaitteiden saavuttua Elisan 5G-verkossa pääsee heti kokemaan 5G:n tuomia uusia mahdollisuuksia kuten huippunopeaa yhteyttä ja lyhyttä viivettä, Prieur jatkaa. 

5G-päätelaitteiden odotetaan saapuvan vuoden 2019 aikana ja yleistyvän vuodesta 2020 alkaen. Sitä ennen 5G:n mahdollisuuksia pääsee kokemaan muun muassa Elisan ja mobiilipeliyhtiö Hatchin kaikille avoimella 5G e-urheilukiertueella, joka järjestetään alkuvuodesta 2019. Kiertuepaikkakunnat ja ajankohdat julkistetaan myöhemmin.

Joulun ihme – porot käyttävät 5G-teknologiaa ensimmäisten joukossa

22.12.2018 7:00

Elisa ja Anicare Oy mahdollistavat 5G-teknologian avulla uudenlaisen porojen liikkeiden ja terveydentilan seurannan. HealTag-laite tuo porot reaaliaikaisesti hoitajien mobiililaitteisiin.

Elisa on auttanut Anicare start up -yritystä kehittämään keinon porojen elinolojen parantamiseen ja terveydentilan seurantaan. Porojen korvaan kiinnitettävä HealTag mahdollistaa eläinten terveydentilan reaaliaikaisen seurannan ja auttaa löytämään vahingoittuneen tai sairastuneen eläimen luonnosta. HealTag toimii NB-IoT-verkossa, ja Elisa tarjoaa Anicarelle NB-IoT-liittymät teknologian hyödyntämiseen.

Poroilla on jo aiemmin ollut erilaisia seurantalaitteita, mutta niissä on ollut ongelmia muun muassa koon ja akun keston kanssa. Noin 30 gramman painoinen HealTagin akku kestää noin kaksi vuotta, eikä pienen kokonsa vuoksi haittaa poron elämää.

Porohoitajat pystyvät seuraamaan eläinten liikkeitä mobiilisovelluksesta. Käyttäjälle tulee reaaliajassa ilmoitus, jos poron terveydentilassa tai aktiivisuudessa ilmenee poikkeama. Elisan tuottama NB-IoT-verkko takaa hoitajille reaaliaikaisen näkymän, joka auttaa myös petojen aiheuttamien menetysten minimoinnissa.

– Ajatus laitteesta lähti jo vuosia sitten, mutta nykyiset verkot ovat olleet sen verran tehosyöppöjä, ettei järkevää teknistä ratkaisua ole aiemmin löytynyt. Kun Narrowband IoT -verkoista alettiin 5G:n myötä puhua, tiesin heti että nyt idean voi toteuttaa, sanoo Anicare Oy:n toimitusjohtaja Aki Marttila.

HealTag on muunneltavissa muihinkin sovelluksiin, joissa verkon yli toimiva sensorointi on aiemmin ollut kallista tai jopa mahdotonta toteuttaa.

IoT kaikkialle, myös syrjäseuduille

NB-IoT on uusi, 5G-ominaisuuksia hyödyntävä teknologia, jossa on hyvin pieni virrankulutus ja joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen suuren määrän laitteita verkkoon. 5G-teknologiaa hyödyntävän NB-IoT:n myötä myös sensoreiden hinnat tippuvat, joten tulevaisuudessa uusia käyttökohteita löytyy varmasti. Huhtikuussa Elisa avasi ensimmäisenä Suomessa NB-IoT-verkkovalmiuden koko maahan.

– Elisalla on jo kymmeniä NB-IoT-ratkaisuja käyttäviä asiakkaita ja määrä kasvaa jatkuvasti. 5G:stä tulee usein ensimmäisenä mieleen nopeuden kasvu, mutta HealTag on hyvä esimerkki siitä, mitä kaikkea muuta 5G-teknologiat mahdollistavat. Eikä vain kaupungeissa vaan myös haja-asutusalueilla, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

Elisa tarjoaa Anicarelle NB-IoT-liittymät, mutta oli sen lisäksi tiiviisti start up -yrityksen mukana myös uuden innovaation tuotekehityksessä. Marttila kehuukin Elisan aktiivisuutta yhteistyössä.

– Uuden tuotteen kehityksessä tarvitaan informaatiota nopeasti eri vaiheissa, ja Elisan kanssa kommunikaatio on ollut erittäin toimivaa, Marttila sanoo.

Anicare on kehittänyt HealTagia tänä vuonna ja testannut prototyyppejä kenttätesteissä. Poronhoitajien saataville tuote tulee ensi vuoden aikana.

Lisätietoja:

Elisa Viestintä, p. +358 (0)50 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Toimitusjohtaja Aki Marttila, +358 (0)50 462 4941, Anicare Oy, www.anicare.fi

Elisalle 100 miljoonan euron laina Pohjoismaiden Investointipankilta 5G-verkon rakentamiseen Suomessa ja Virossa

12.12.2018 klo 12.00

Elisa Oyj ja Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) allekirjoittivat tänään 100 miljoonan euron lainasopimuksen. Lainalla NIB tukee Elisan investointeja Suomen ja Viron 5G- verkkoihin.

Elisa on Suomen suurin operaattori-investoija vuosittaisilla yli 200 miljoonan euron investoinneilla suomalaiseen tietoliikenneinfrastruktuuriin. Tulevina vuosina investoinnin kohdistuvat erityisesti 5G-verkkoon, jonka rakentaminen käynnistyy vuoden 2019 alussa.

Elisa ylläpitää tehokasta pääomarakennetta ja uudella pitkäaikaisella lainalla NIB rahoittaa Elisan investointeja Suomen ja Viron tietoyhteiskunnan kehittämiseen.

– Laina Elisalle edistää 5G-infrastruktuurin laajenemista Suomessa ja Virossa. 5G-investoinnit ovat merkittäviä Pohjoismaiden ja Baltian maiden yritysten tuottavuudelle, sillä uusi mobiiliverkko edesauttaa tietotaidon kertymistä alueemme teknologiasektorille,  sanoo NIB:n toimitusjohtaja Henrik Normann.

– Elisa on jo pitkään ollut mobiiliviestinnän edelläkävijä päämarkkina-alueellaan. Tänään juuri suomalaiset käyttävätkin eniten mobiilidataa maailmassa ja suurin osa tästä käytöstä tapahtuu Elisan verkossa. 5G-verkkojen käyttöönotto on seuraava keskeinen investointikohteemme, sillä asiakkaiden tarpeet sekä 5G:n mahdollistamat uudet sovellukset ja palvelut vaativat verkolta koko ajan enemmän ominaisuuksia ja nopeutta. NIB:n investointirahoitus osaltaan auttaa meitä varmistamaan erittäin nopean verkon lisäksi 5G:n mahdollistamia täysin uudenlaisia palveluita asiakkaillemme, toteaa Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila

Lisätietoja: Elisa Oyj, talous- ja rahoitusjohtaja Jari Kinnunen, puh. 010 262 9510, jari.kinnunen@elisa.fi  sekä rahoitusjohtaja Juha Kervinen, puh. 010 262 3625, juha.kervinen@elisa.fi

Elisa avasi 5G-verkon Helsinkiin - yhteistyösopimus Elisan, Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa 5G:n kehittämisestä

11.10.2018 18:00

Elisa avasi 5G-verkon Helsingin keskustaan. Nyt avattua verkkoa laajennetaan lähiaikoina, sillä Elisa on mukana rakentamassa Helsingistä Euroopan johtavaa älykaupunkia yhdessä Helsingin kaupungin ja Nokian kanssa.

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia solmivat aiemmin syksyllä aiesopimuksen, jolla osapuolet sopivat yhteistyöstä 5G-testiympäristöjen kehittämisessä. Sopimuksessa sovittiin myös toimenpiteistä, joilla vauhditetaan 5G-verkkojen kehittymistä Helsingissä. Tulevaisuuden Helsinki on Euroopan johtava älykaupunki jossa on maailman paras mobiiliverkko ja -palvelut.

- Helsinki haluaa strategiansa mukaisesti olla maailman toimivin kaupunki. Yhdistämällä digitaalisuutta, designia ja dialogia rakennamme hyvän kaupungin käyttökokemusta. 5G-yhteistyöhön ovat tervetulleita kaikki tahot yrityksistä tutkijoihin ja kaupunkilaisiin, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori muistuttaa.

Helsingin 5G-verkko hyödyttää kaupunkilaisia sitä mukaa kun 5G-päätelaitteet yleistyvät. Ensimmäisiä päätelaitteita odotetaan vuoden 2019 aikana.

- 5G konkretisoituu kuluttajille vasta päätelaitteiden myötä. Helsinkiläiset saavat kuitenkin nauttia nopeista mobiiliyhteyksistä jo nyt, sillä syksyn aikana Elisa päivittää nykyiseen 4G-verkkoonsa 5G-valmiuksia. Helsinkiin rakennettavien valmiuksien ansiosta nykyiset mobiiliyhteydet kaupungissa nopeutuvat merkittävästi, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoo.

Helsinkiä ennen 5G-valmiuksia on rakennettu jo Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Valmiuksien ansiosta verkot voidaan helposti päivittää 5G-aikaan lähitulevaisuudessa. Lisäksi Elisa on avannut vuoden 2018 aikana esikaupalliset 5G-verkot Helsingin lisäksi Tampereella ja Tallinnassa. Elisa jatkaa 5G-verkkojen ja 5G-valmiuksien rakentamista uusiin kaupunkeihin ympäri Suomea.

5G mahdollistaa entistä nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet: moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon. 5G tuo mukanaan myös useita uusia ominaisuuksia mobiilipalveluihin. Se mahdollistaa uudenlaisten sovellusten hyödyntämisen esimerkiksi liikenteessä, terveydenhuollossa, energiatehokkuuden kehittämisessä ja viihtymisessä. Elisan 5G-verkko on toteutettu yhdessä Nokian kanssa.

- Nokian teknologia mahdollistaa sujuvan siirtymisen 5G:hen. Haluamme luoda yhteistyön ja avoimen testiympäristön avulla edellytykset tulevaisuuden 5G-kaupunkipalveluiden ja uusien innovaatioiden kehittämiselle, toteaa Nokian maajohtaja ja maailmanlaajuisesta matkapuhelinverkkojen myynnistä vastaava johtaja Tommi Uitto.

 

Lisätiedot:

Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa moninkertaisti mobiiliverkon nopeudet ja toi 5G-valmiudet Jyväskylään

8.10.2018 10:00

Elisa moninkertaisti mobiiliverkon nopeudet ja toi 5G-valmiudet Jyväskylään

Jyväskylän 5G-valmiudet omaavan mobiiliverkon rakennustyöt ovat viimeistelyvaiheessa ja saadaan valmiiksi marraskuun puoliväliin mennessä. Toukokuussa aloitetussa hankkeessa mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvattiin uusimmalla saatavilla olevalla teknologialla. Jyväskylän alueen verkko on huippunopea ja se mahdollistaa jopa gigan yhteydet kaupungin alueella.
Jyväskylän uuden 5G-valmiudet omaavan verkon merkittävimpänä hyötynä on entistä nopeampi ja luotettavampi tiedonsiirto. Mobiiliverkon nopeus Jyväskylän alueella on moninkertaistunut ja nyt verkossa voi surffailla jopa gigan nopeudella.


– Uusi mobiiliverkko näkyy kaupungin asukkaille ja yrityksille heti. Nopeampi ja laadukkaampi verkko parantaa esimerkiksi digitaalisten palveluiden käyttöä, kuten erilaisten sisältöjen ja suurikokoisten tiedostojen jakamista sekä videoiden katselua ja videoneuvotteluita. Lisäksi verkko sisältää esineiden internetin vaatimat toiminallisuudet, joka mahdollistaa uudenlaisten palveluiden kehittämisen alueen asukkaille, sanoo Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki.


Elisa on ollut edelläkävijä 5G-teknologioiden testaamisessa ja käyttöönotossa. Jyväskylän lisäksi Elisa on rakentanut 5G-valmiuksia verkkoonsa Tampereella sekä Turussa ja Helsingissä rakentaminen on käynnissä. Valmiuksien ansiosta verkon päivittäminen varsinaiseksi 5G-verkoksi on nopeampaa ja helpompaa. Lisäksi Elisa avasi kesäkuussa maailman ensimmäisen esikaupallisen 5G-verkon Tampereella ja Tallinnassa. Kaupallisten 5G-verkkojen avaaminen on mahdollista 1.1.2019 alkaen kun juuri huutokaupatut 5G-taajuudet tulevat käyttöön. 


- Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa ja haluamme tarjota heille myös 5G:n tuomat mahdollisuudet ensimmäisten joukossa, Peltomäki summaa. 


Lisätiedot:
Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa ja Hatch tuovat 5G-pelaamisen Suomeen


27.11.2018 13:30

Uuden sukupolven mobiilipelaamista esitellään Slush-tapahtumassa, jossa järjestetään Elisan 5G-verkossa toteutettava e-urheiluturnaus.

Mobiilipelipalvelu Hatch Entertainment ja Suomen johtava tietoliikenneyritys Elisa tuovat yhdessä 5G-mobiilipelaamisen Suomeen. Hatchin pilvipalvelussa pelattavia pelejä esitellään 4.–5. joulukuuta Slush-tapahtumassa, jossa järjestetään myös e-urheiluturnaus. Slush-vieraat voivat pelata Hatchin osastolla erilaisia mobiilipelejä Elisan 5G-verkossa, ja lisäksi Hatchin tai Elisan pisteillä käyvät voivat osallistua mobiilipeliturnaukseen, jonka voittaja julistetaan tapahtuman päätteeksi.

Yhteistyö jatkuu myös Slushin jälkeen; Elisa ja Hatch järjestävät vuonna 2019 yhdessä mobiilipeliturnauksen, jonka osakilpailuja pelataan ympäri Suomea.

Elisan 5G tarjoaa aiempaa paremman pelikokemuksen

‒ Aiemmissa yleisötapahtumissa olemme jo nähneet, kuinka Hatchin avoimet mobiilipeliturnaukset houkuttelevat paikalle erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, Hatchin toimitusjohtaja ja perustaja Juhani Honkala kertoo. ‒ Teemme yhteistyötä Elisan kanssa luodaksemme entistä mahtavamman pelikokemuksen usealle pelaajalle 5G-verkossa. Näin voimme näyttää, kuinka 5G hyödyttää kuluttajia ja pelaamista. Slushissa pelaaminen on myös hauskaa!

‒ Elisa on tiiviisti mukana kehittämässä mobiilipelaamisen kulttuuria Suomessa ja tuo pelaamisen laajan yleisön ulottuville Elisa Viihde Sport -kanavillaan. Elisa on 5G-teknologian edelläkävijä ja voimakkaasti mukana sen käyttöönotossa. Siksi meille on luontevaa siirtyä seuraavaksi 5G-peleihin, Elisa Viihteen urheilu- ja maksu-TV-liiketoiminnasta vastaava Mika Lepistö toteaa.

‒ Huippunopeat 5G-yhteydet tarjoavat paljon aiempaa paremmat mobiilipelaamisen mahdollisuudet ja käyttäjäkokemuksen. Olemme innoissamme yhteistyöstä Hatchin kanssa, koska sen palvelu tarjoaa kuluttajille loistavan käyttökokemuksen erittäin lyhyen viiveen ansiosta. On hienoa järjestää mobiilipeliturnaus Hatchin kanssa Slushissa ja sen jälkeenkin ‒ näytämme nyt asiakkaillemme konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä kaikkea he voivat tehdä 5G-verkossa, Lepistö iloitsee.

Hatch on edelläkävijä pelien suoratoistossa. Se on ensimmäinen sovellus, joka toistaa pelejä yhtä helposti kuin videoita tai musiikkia. Käyttäjät voivat alkaa pelata pelejä heti ilman niiden lataamista tai asentamista. Hatch-palvelussa voidaan pelata yhdessä myös yhdelle pelaajalle tarkoitettuja pelejä, koska käyttäjät voivat vaihtaa pelaajaa ja jutella pelatessaan livenä. Kaikki Hatch-kokoelman pelit klassisista Pac-Man CE DX- ja Space Invaders Infinity Gene -peleistä nykyaikaisiin mestariteoksiin, kuten Monument Valley- ja Crashlands-peleihin, ovat laadukkaita kokonaisuuksia, eikä niissä tarvitse tehdä ostoja mobiilisovellusten kautta.

Elisa on 5G-verkon johtava toteuttaja Suomessa ja Virossa. Viime kesäkuussa yritys avasi maailman ensimmäisen esikaupallisen 5G-verkon Tampereelle ja Tallinnaan, ja lokakuussa Elisa avasi 5G-verkon Helsinkiin. 5G-taajuudet otetaan Suomessa kaupalliseen käyttöön 1. tammikuuta 2019 alkaen, ja ensimmäisiä kaupallisia 5G-laitteita odotetaan markkinoille vuoden 2019 aikana. Elisa on myös päivittänyt 5G-valmiuksia 4G-mobiiliverkkoihinsa Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Helsingissä ja Seinäjoella päivitykset saadaan valmiiksi tämän vuoden aikana. 5G-valmiuden ansiosta verkon päivittäminen todelliseksi 5G-verkoksi on nopeampaa ja helpompaa, mutta käyttäjät hyötyvät 5G-valmiudesta jo nyt nopeampina ja luotettavampina yhteyksinä.

Lisätietoja: 

Elisa Mediadesk, p. 050 305 1605
Hatch, viestintäjohtaja Joseph Knowles, p. 050 392 6317

Elisa auttaa parantamaan kaupunkien ilmanlaatua 5G-teknologialla

25.10.2018 10:00

Elisa on solminut yhteistyösopimuksen MegaSense-tutkimusohjelman kanssa, joka kehittää suurkaupunkien ilmanlaadun seurantaa. Helsingin yliopiston MegaSense-tutkimusohjelman ajatuksena on kattaa tiheä kaupunkialue ilmanlaatusensoreiden verkostolla, joka pystyy havaitsemaan ilmanlaadun saastuttajat. Sensoreiden suuri määrä auttaa rakentamaan reaaliaikaisen tilannekuvan kaupungin ilmanlaadusta. Elisa tarjoaa projektille verkkoteknologian, jolla uusia innovaatioita haetaan.

MegaSense-tutkimusohjelmalla on jo käytössään Kumpulassa Elisan 5G-teknologiaa hyödyntävä NB-IoT-verkko. Seuraavaksi Elisan Helsinkiin avaamaa 5G-verkkoa laajennetaan MegaSensen testialueelle. 5G-verkkoa pääsevät projektin lisäksi käyttämään myös Kumpulan alueella toimivat startupit. Helsingin lisäksi projekti toimii myös Pekingissä.

Uusi verkkoteknologia yhdistää sensorit, mahdollistaa tehokkaan tiedon keruun ja tukee entistä älykkäämpää sensorien hallintaa. Kehitämme uudenlaista ilmanlaatusensorien verkkoa, jossa automaattisesti tunnistetaan kunkin sensorin toimintaympäristö ja minimoidaan mittausvirhe. Tekoälymenetelmät mahdollistavat edullisten sensorien toimintojen merkittävän parannuksen, sanoo tietojenkäsittelytieteen osaston johtaja, professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.

MegaSense-ohjelmaan liittyy olennaisena osana UrbanSense-hanke, joka kokoaa 5G-testialustat yhteen ja tehdään verkkoteknologioihin ja niiden käyttöön liittyvää tutkimusta. Hankkeen tavoitteena on luoda avoin 5G innovointialusta ja hyvät puitteet verkko- ja palveluliiketoiminnan kehittämiselle.

5G mahdollistaa IoT:n kasvun

5G-teknologia mahdollistaa sen, että yhteen mobiilitukiasemaan voi olla samanaikaisesti liitettynä nykyistä mobiiliverkkoa huomattavasti suurempi määrä päätelaitteita. Tämä mahdollistaa sensoreiden laajamittaisen hyödyntämisen kaupunkitilassa.

IoT-palvelut ovat yksi ensimmäisistä tavoista, joilla 5G-teknologian hyödyt tulevat konkreettisesti käyttöön ja ilmanlaadun parantaminen on siitä hyvä esimerkki. Monet suomalaiset yritykset ovat IoT:n hyödyntämisessä pitkällä, joten 5G:n tuomat uudet mahdollisuudet ovat varmasti tervetulleita, sanoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Svenssonin mukaan 5G:n käytännön sovelluksia tullaankin näkemään juuri yrityspuolella hyvinkin nopeasti.

Yritykset eivät jää kauaa odottelemaan uuden teknologian hyödyntämistä kun se on saatavilla. MegaSensen kautta saamme 5G-teknologian nopeasti myös sitä hyödyntäviä sovelluksia kehittävien startuppien käyttöön, Svensson sanoo.

Lisätietoja:

Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa tuo Seinäjoen alueelle huippunopean mobiiliverkon 5G-valmiuksilla

12.10.2018 12:00

Elisa on aloittanut Seinäjoella uudistustyöt, joiden ansiosta kaupunkilaiset saavat jatkossa nauttia entistä paremmasta 4G-verkosta, jossa on 5G-valmiudet. Nopeammat ja luotettavammat yhteydet valmistuvat syksyn aikana. 

Elisa uudistaa mobiiliverkkoaan Seinäjoella tuomalla alueelle 5G-valmiudet ensimmäisenä operaattorina. Valmiudet toteutetaan uudistamalla 4G-verkkoa 5G-valmiuksilla. Verkon nopeus ja luotettavuus paranevat merkittävästi ja siihen on tulevaisuudessa helpompi lisätä 5G-palveluiden edellyttämiä ominaisuuksia. Rakennustyöt ovat olleet käynnissä jo useamman viikon ja verkon päivitys valmistuu syksyn aikana. 

- Alueen asukkaat huomaavat uudistuksen nopeampina yhteyksinä, eli netti toimii merkittävästi nopeammin. Verkkoon päivitettävien 5G-valmiuksien ansiosta saamme muutettua verkon nopeasti varsinaiseksi 5G-verkoksi kun sen aika tulee. Näin ennakoimme asiakkaidemme tarpeita, sillä 5G-palvelut tulevat vaatimaan verkolta huomattavasti nykyistä enemmän kapasiteettia, Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm kertoo. 

Elisa on tuonut 5G-valmiudet tätä ennen Turun, Tampereen ja Jyväskylän ja mobiiliverkkoihin. Helsingissä ja Seinäjoella valmiuksien rakentaminen on käynnissä. Elisa on myös avannut esikaupallisia 5G-verkkoja Tampereelle ja Tallinnaan. Varsinaisia kaupallisia 5G-verkkoja on mahdollista avata 1.1.2019 alkaen, kun syksyllä huutokaupatut 5G-taajuudet tulevat käyttöön. Ensimmäisten 5G-päätelaitteiden odotetaan tulevan vuoden 2019 aikana. 

- Haluamme tarjota suomalaisille 5G:n mahdollisuudet ensimmäisten joukossa maailmassa ja sen eteen olemme tehneet työtä jo parin vuoden ajan. Elisa on edelläkävijöiden joukossa maailmassa 5G-teknologian kehittämisessä, Granholm summaa. 

Lisätietoja:
Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

5G-verkot tulevat: Elisa sai haluamansa 5G-taajuudet huutokaupassa

1.10.2018 13:57

Suomessa järjestettiin syyskuussa huutokauppa, jossa kaupan olivat tulevan 5G-verkon taajuudet.  Taajuushuutokauppa päättyi 1.10.2018 ja huutokaupan lopputulos oli Elisalle varsin mieleinen. Elisa sai haluamansa 5G-taajuudet, jotka tulevat kaupalliseen käyttöön 1.1.2019. Ensimmäisiä päätelaitteita odotetaan markkinoille vuoden 2019 aikana.

Nyt hankittujen taajuuksien myötä Elisa voi avata asiakkailleen kaupallisen 5G-verkon 1.1.2019 alkaen. Elisa on valmistautunut tähän avaamalla kesäkuussa maailman ensimmäisen esikaupallisen 5G-verkon Tampereella ja Tallinnassa. Lisäksi Elisa on rakentanut 5G-valmiuksia verkkoonsa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä, joiden ansiosta verkon päivittäminen varsinaiseksi 5G-verkoksi on nopeampaa ja helpompaa.

- Elisa on ollut edelläkävijä erilaisten 5G-teknologioiden testaamisessa. Olemme tehneet hartiavoimin työtä jo vuosia, jotta olisimme valmiina kun taajuudet saadaan. Haluamme tarjota asiakkaillemme 5G:n tuomat mahdollisuudet ensimmäisten joukossa maailmassa, osastopäällikkö Eetu Prieur Elisalta kertoo.

Erittäin nopean verkon lisäksi 5G mahdollistaa täysin uudenlaisia palveluita, erilaisia esineiden internetin toiminnallisuuksia, virtuaali- ja lisättyä todellisuutta sekä lyhyen viiveen sovelluksia esimerkiksi liikenteen, terveydenhuollon ja viihdeteollisuuden käyttöön.

- Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa ja datan määrä verkossa kasvaa jatkuvasti. Uudet sovellukset ja palvelut vaativat verkolta koko ajan enemmän ominaisuuksia ja sen vuoksi 5G-verkkojen käyttöönotto on välttämätöntä, Prieur painottaa.

Ensimmäisten kaupallisten 5G-päätelaitteiden odotetaan saapuvat markkinoille vuoden 2019 aikana.

Lisätiedot: Mediadesk, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa starttaa Helsingin mobiiliverkon 5G-valmiuden rakentamisen

17.8.2018 9:00

Elisa on aloittanut Helsingissä uudistustyöt, joiden ansiosta kaupunkilaiset saavat jatkossa nauttia vahvemmasta 4G-verkosta, jossa on myös 5G-valmiudet. Nopeammat ja luotettavammat yhteydet hyödyttävät jo tulevana viikonloppuna Weekend-festivaalin kävijöitä.

Elisa uudistaa mobiiliverkkoaan Helsingissä tuomalla 5G-valmiudet kantakaupungin alueelle ensimmäisenä operaattorina. Valmiudet toteutetaan uudistamalla 4G-verkkoa ja samalla verkon nopeus ja luotettavuus paranevat merkittävästi. 5G-valmiuden ansiosta verkkoon voidaan tulevaisuudessa helposti lisätä 5G-palveluiden tarjoamia ominaisuuksia 

- Päivitetty verkko hyödyttää käyttäjiä heti nopeampien ja luotettavampien mobiiliverkon yhteyksien muodossa. 5G-valmiuden avulla ennakoimme asiakkaidemme tulevaisuuden tarpeita, sillä 5G-palvelut tulevat tarjoamaan moninkertaisia tiedonsiirtonopeuksia ja lyhyen viiveen sekä erilaisia esineiden internetin toiminnallisuuksia, Eetu Prieur Elisalta kertoo.

Valmiuksia lisätään kohteisiin, joissa on muun muassa paljon suuria väkijoukkoja kerääviä tapahtumia. Uudistustyöt alkoivat elokuussa ja ne valmistuvat lokakuun loppuun mennessä. Helsingin 5G-valmiuksia rakennetaan yhdessä Nokian kanssa.

Elisa on tuonut 5G-valmiudet tätä ennen Turun, Tampereen ja Jyväskylän mobiiliverkkoihin. Kesäkuussa Elisa toteutti myös maailman ensimmäisen kahden maan välisen 5G-videopuhelun kaupallisilla 5G-verkko- ja päätelaitteilla. 

- Jatkamme 5G-valmiuksien päivittämistä verkkoomme eri puolilla Suomea, sekä tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävän teknologian ja esikaupallisten sovellusten testaamista. Olemme edelläkävijöiden joukossa maailmassa 5G-teknologian kehittämisessä, Prieur summaa. 

Lisätietoja:
Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa avasi kaupallisen 5G:n ensimmäisenä maailmassa

27.6.2018 18:00

Elisa on avannut 5G-verkon kaupalliseen käyttöön ensimmäisenä maailmassa ja aloittaa 5G-liittymien myynnin. 5G-verkon ensimmäisen yhteyden otti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner videopuhelulla Viron talous- ja rakenneministeri Kadri Simsonille. Videopuhelu jatkaa Elisan tekemien historiallisten suoritusten sarjaa. Aikanaan myös maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Elisan verkossa.

– Tavoitteenamme on, että Suomi on maailman kärkijoukoissa myös 5G-mobiilipalvelujen kehittäjänä. Viestintäministeriö on valmis jakamaan ensimmäiset 3400-3800 megahertsin taajuusalueen 5G-luvat syksyllä, mikä mahdollistaa 5G-verkkojen rakentamisen Suomessa ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toteaa.

5G tuo useita uusia ominaisuuksia mobiilipalvelujen käyttäjille. 5G mahdollistaa esimerkiksi moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyemmän viiveen ja merkittävästi suuremman laitemäärän kytkemisen verkkoon.  Nyt nopeutta hyödynsi maailman ensimmäisessä kaupallisessa 5G-verkossa soitettu videopuhelu, jonka Elisa toteutti Huawein kanssa maailman ensimmäisillä kaupallisilla 5G-päätelaitteilla

– 5G mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten hyödyntämisen esimerkiksi liikenteessä, terveydenhuollossa, energiatehokkuuden kehittämisessä ja viihtymisessä. Suomi on jo nyt kärkimaa mobiilidatan käytössä maailmassa. Elisa mahdollistaa Suomen johtoaseman mobiilidatan käytössä avaamalla kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä maailmassa. Niin kuluttajat kuin yritys- ja yhteisöasiakkaat saavat 5G-palvelujen avulla monenlaista uutta arvoa nykysovellusten käytön tehostuessa sekä uusien sovellutusten mahdollistuessa. Jatkossa esim. kaikki käyttäjät voivat seurata korkealaatuisena live-lähetyksenä samaa jalkapallo-ottelua ilman viiveitä millä tahansa päätelaitteella, toteaa Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

5G merkitsee myös sitä, että verkkoon on mahdollista liittää samanaikaisesti valtava määrä erilaisia laitteita. Tämä tarjoaa yritykselle lähitulevaisuudessa aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia mm. esineiden internetiin liittyvien ratkaisuiden, kuten NB-IoT (Narrowband Internet of Things), kehittämisessä. Yhdessä kymmenien eri asiakkaiden kanssa, muun muassa vähittäiskaupan, metsäteollisuuden, konepajateollisuuden ja julkishallinnon toimialoilla,  Elisa kokeilee ja kehittää sovellutuksia ja palveluita, jotka hyödyntävät 5G:n uusia ominaisuuksia sekä tuovat uutta lisäarvoa asiakkaille.

Nyt avattu verkko on lähtölaukaus 5G:lle ja merkittävä askel Elisan usean vuoden jatkuneelle kehitystyölle, jossa yhtiö on testannut tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävää teknologiaa ja esikaupallisia sovelluksia. Elisa on myös päivittänyt verkkoihinsa 5G-valmiuksia eri puolilla Suomea ja työ jatkuu.

Lisätiedot:
Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa tuo Jyväskylän mobiiliverkkoon 5G-valmiuden

30.5.2018 9:00

Elisa alkaa rakentaa kesäkuussa Jyväskylään 5G-valmiudet omaavan verkon. Valmistuessaan se tuo alueelle nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet. Viidennen sukupolven verkkoja ja niiden kautta toimivia palveluita kehitetään tällä hetkellä ympäri maailmaa. Elisa testasi tämän vuoden helmikuussa ensimmäisenä maailmassa 5G:n esivaatimuksien mukaista verkkoa.

Elisa uudistaa mobiiliverkkoaan Jyväskylässä tuomalla siihen 5G-valmiudet. Hankkeessa nykyiset mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvataan uusimmalla teknologialla. Verkon rakennustyöt alkavat kesäkuussa ja ne valmistuvat elokuun loppuun mennessä.

– Rakennamme Jyväskylään uusimman saatavilla olevan teknologian mukaisen verkon, joka luo valmiuden 5G-palveluille. Valmius tarkoittaa, että verkkoon voidaan tulevaisuudessa lisätä helposti 5G-palveluiden vaatimia ominaisuuksia kuten moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyet viiveet, ja esineiden internetin vaatimia toiminnallisuuksia, Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki sanoo.

Elisa on testannut jo kahden vuoden ajan tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävää teknologiaa sekä esikaupallisia sovelluksia. Viimeisin testi tehtiin helmikuun alussa, jolloin testattiin lisätyn (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) -sovelluksia maailman ensimmäisessä esikaupallisilla päätelaitteilla toteutetussa 5G-verkossa.

Jyväskylä on kolmas kaupunki Suomessa, jossa uudenaikainen verkko toteutetaan tässä laajuudessa.

– Olemme edelläkävijöiden joukossa maailmassa 5G-teknologian kehittämisessä. Näitä verkkoja ja niille pohjautuvia palveluita kehitetään tällä hetkellä kiivaasti ympäri maailmaa. Ensimmäisiä esikaupallisia 5G-palveluita tullaan näkemään varmasti jo vuoden 2018 aikana Peltomäki jatkaa.

Mobiiliverkon uusiminen tuo valmistuessaan jo välittömästi etuja alueen asukkaille: uudistettu verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen ja suurikokoisten tiedostojen jakamiseen sekä videoiden katseluun ja videoneuvotteluihin.

Uusia digitaalisia palveluja kaupunkilaisille

Nyt rakennettava verkko tarjoaa mahdollisuuden tuottaa kokonaan uudenlaisia digitaalisia palveluja alueen asukkaille ja samalla myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Keskeisenä mahdollistajana toimii digitalisaatio ja sen synnyttämä data, jonka siirtonopeus kasvaa 5G-teknologian ansiosta moninkertaiseksi.

– On hienoa, että Elisa uusii Jyväskylän talousalueen mobiiliverkon ja on sitä kautta tukemassa alueen elinkeinoelämän kehitystä. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa uusien ja entistä parempien digitaalisten palveluiden kehittämisen kaupunkilaisille, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.

Kesäkuussa alkavan verkon uudistustyön aikana Jyväskylän seudun mobiilipalveluissa voi esiintyä lyhyitä alueellisia katkoksia. Asiakkaille tiedotetaan muutoshankkeen etenemisestä monikanavaisesti mm. tekstiviesteillä ja Elisan www-sivuilla: www.elisa.fi/jyvaskyla ja www.elisa.fi/kartat

 

Lisätietoja:

Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa tuo ensimmäisenä Suomessa koko maan kattavat NB-IoT valmiudet

25.4.2018 8:00

Elisalla on ensimmäisenä Suomessa valtakunnallinen NB-IoT (Narrowband Internet of Things) verkkovalmius, joka on tarjolla Suomen jokaisessa kunnassa.

NB-IoT on uusi teknologia, jossa on hyvin pieni virrankulutus ja joka toimii normaalissa 4G-verkossa ja käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen suuren määrän laitteita verkkoon. Yritykset hyötyvät erityisesti  NB-IoT-verkon hyvästä peitosta. Se mahdollistaa verkkoon liitettävien mittauslaitteiden sijoittamisen esimerkiksi maan alle ja paikkoihin, joissa se ei ole aiemmin ollut mahdollista heikon kuuluvuuden vuoksi.

 – NB-IoT valmiuden myötä verkkoon voidaan liittää yksinkertaisia ja edullisia päätelaitteita, kuten sensoreita. Verkon kautta on mahdollista saada langattomien sensorien keräämää dataa helposti analysoitavaksi. Elisalla on jo kymmeniä NB-IoT ratkaisuja käyttäviä asiakkaita ja määrä kasvaa jatkuvasti, sillä uuden teknologian käyttökohteita on rajattomasti ja voimme toimittaa NB-IoT ratkaisuja kaikkialle Suomeen, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

NB-IoT laitteet yleistyvät vähitellen ja sovelluksia kehitetään jatkuvasti. NB-IoT -teknologia kuluttaa hyvin vähän virtaa, joten käytettävien laitteiden akunkesto on pitkä, parhaissa tapauksissa jopa 10 vuotta. Verkkoon kytkettyjen laitteiden tuottamaa tietoa voidaan siirtää entistä tiheämmin ja tarvittaessa jopa reaaliaikaisesti edelleen hyödynnettäväksi.

Elisan NB-IoT-verkko on ollut käytössä viime vuoden lokakuusta lähtien, jolloin sitä testattiin jätekuljetuspalveluja tarjoavan Enevon sekä HappyOrNotin ja Prisma Kangasalan kanssa. Nyt Elisan NB-IoT ratkaisuja voidaan toimittaa kaikkialle Suomeen.

 

Lisätietoja:

Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa moninkertaisti mobiiliverkon nopeudet ja toi 5G-valmiudet Tampereelle

21.3.2018 14:00

Tampereen ja sen lähiseutujen 5G-valmiudet omaavan mobiiliverkon rakennustyöt on saatu päätökseen. Viime vuoden syyskuussa aloitetussa hankkeessa mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvattiin uusimmalla saatavilla olevalla teknologialla. Tampereen ja sen lähiseutujen verkko on huippunopea ja se mahdollistaa jopa gigan mobiililaajakaistayhteydet Tampereen ydinkeskustassa ensimmäisenä Suomessa.

Tampereen uuden 5G-valmiudet omaavan verkon merkittävimpänä hyötynä on entistä nopeampi ja luotettavampi tiedonsiirto. Mobiiliverkon nopeus Tampereella ja sen lähiseudulla on moninkertaistunut uudistushankkeen myötä. Tampereen ydinkeskustan alueella verkossa voi surffailla jopa gigan nopeudella.

– Uusi mobiiliverkko tuo välittömiä etuja Tampereen ja sen lähiseutujen asukkaille ja yrityksille. Nopea verkko sujuvoittaa esimerkiksi digitaalisten palveluiden käyttöä, kuten erilaisten sisältöjen ja suurikokoisten tiedostojen jakamista sekä videoiden katselua ja videoneuvotteluita. Lisäksi verkko sisältää esineiden internetin vaatimat toiminallisuudet, joka mahdollistaa uudenlaisten palveluiden kehittämisen alueen asukkaille, sanoo Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Komulainen.

Elisa on testannut jo kahden vuoden ajan tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävää teknologiaa ja Tampereen verkon päivittäminen on yksi merkittävä askel matkalla 5G aikaan.

5G-valmiudet omaava verkko on perusta tulevaisuuden kaupunkipalveluille

Uusi mobiiliverkko mahdollistaa kokonaan uudenlaisten älykkäiden digitaalisten palvelujen kehittämisen Tampereen ja sen lähiseudun asukkaille ja avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Elisa on mukana Tampereen kaupungin Smart Tampere -elinvoimaohjelmassa kehittämässä tulevaisuuden älykaupunkia.

– Olemme iloisia siitä, että Elisa on rakentanut Tampereen seudulle huippumodernin mobiiliverkon ja on sitä kautta tukemassa alueen elinkeinoelämän kehitystä. Tavoitteenamme on kehittää osana Smart Tampere -elinvoimaohjelmaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä entistä parempia digitaalisia palveluita alueen asukkaille ja yrityksille. Näistä esimerkkinä koteihin tuotetut hoivapalvelut, opastamiseen ja liikenteeseen liittyvät palvelut sekä energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät palvelut, Smart Tampere -ohjelman johtaja Tero Blomqvist sanoo.

Lisätiedot:
Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa toi ensimmäisenä 5G:n Helsingin kaduille

16.2.2018 8:00

Elisa otti jälleen jättiaskeleen kohti 5G-verkkoja, kun Helsingin Pasilan ympäristössä testattiin tiistaina 13.2. ensimmäistä kertaa 5G-verkkoa liikkuvassa autossa yhtä aikaa kahdella 5G-päätelaitteella. Testissä hyödynnettiin Elisan ja Huawein rakentamaa maailman ensimmäistä 5G:n vaatimuksien mukaista verkkoa, jossa testattiin viime viikolla onnistuneesti mm. VR-, AR- ja pelisovelluksia.

Nyt tehdyssä testissä ajettiin autolla Elisan pääkonttorin luota Itä-Pasilasta ratapihan toiselle puolelle Länsi-Pasilaan. Testissä saavutettiin 1 Gbps datanopeus verkon ja päätelaitteiden välillä, kun päätelaitteesta verkkoon päin dataa liikkui 400 Mbps nopeudella.

–  Tänään tehtiin historiaa, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun 5G-verkkoa testattiin liikkuvassa autossa kaupunkiympäristössä. Tähän asti testit on tehty laboratorio-olosuhteissa, mutta nyt 5G-verkkoa käytettiin todellisessa ympäristössä, Elisan osastopäällikkö Eetu Prieur iloitsee.

Testin 5G-verkko toimi 3,5 GHz taajuudella, joka on tärkein 5G-taajuusalue.

–  Uusien kehitysaskelien ottaminen on välttämätöntä, jotta Suomesta tulee 5G-teknologian kärkimaa. Kyseisen testin mahdollistaa Viestintäviraston myöntämä testilupa. Kannustamme yrityksiä 5G-testaukseen ja innovointiin, Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa toteaa.

Testissä käytettiin Huawein kotikäyttöön tarkoitettuja esikaupallisia päätelaitteita. Ensimmäiset kaupalliset päätelaitteet tulevat markkinoille vuosien 2018 ja 2019 aikana.

– Olemme edelläkävijöiden joukossa maailmassa 5G-teknologian kehittämisessä. 5G-verkkoja ja niille pohjautuvia palveluita kehitetään tällä hetkellä kiivaasti ympäri maailmaa ja ne mahdollistavat tulevaisuudessa nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet. Odotamme kuumeisesti, että 3,5 GHz taajuus jaetaan 5G-käyttöön vuoden 2018 aikana, jotta saamme edellytykset aloittaa kaupallisen 5G-verkon suunnittelu ja rakentaminen Suomessa, Prieur jatkaa.

 

Lisätiedot:
Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa tuo Turun alueen mobiiliverkkoon 5G-valmiuden

15.2.2018 13:00

Elisa alkaa rakentaa maaliskuussa Turkuun ja sen lähiseuduille 5G-valmiudet omaavan verkon. Valmistuessaan se tuo alueelle nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet. Viidennen sukupolven verkkoja ja niiden kautta toimivia palveluita kehitetään tällä hetkellä ympäri maailmaa. Elisa testasi viime viikolla ensimmäisenä maailmassa 5G:n esivaatimuksien mukaista verkkoa.

Elisa uudistaa mobiiliverkkoaan Turun seudulla tuomalla siihen 5G-valmiudet. Hankkeessa nykyiset mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvataan uusimmalla teknologialla. Verkon rakennustyöt alkavat maaliskuussa ja ne valmistuvat toukokuun loppuun mennessä.

– Rakennamme kevään aikana Turun alueelle uusimman saatavilla olevan teknologian mukaisen verkon, joka luo valmiuden 5G-palveluille. Valmius tarkoittaa, että verkkoon voidaan tulevaisuudessa lisätä helposti 5G-palveluiden vaatimia ominaisuuksia kuten moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet, lyhyet viiveet, ja esineiden internetin vaatimia toiminnallisuuksia, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen sanoo.

Elisa on testannut jo kahden vuoden ajan tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävää teknologiaa sekä esikaupallisia sovelluksia. Viimeisin testi tehtiin helmikuun alussa, jolloin testattiin lisätyn (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) -sovelluksia maailman ensimmäisessä esikaupallisilla päätelaitteilla toteutetussa 5G-verkossa.

Turku on toinen kaupunki Suomessa, jossa uudenaikainen verkko toteutetaan tässä laajuudessa.

– Olemme edelläkävijöiden joukossa maailmassa 5G-teknologian kehittämisessä. Näitä verkkoja ja niille pohjautuvia palveluita kehitetään tällä hetkellä kiivaasti ympäri maailmaa. Ensimmäisiä esikaupallisia 5G-palveluita tullaan näkemään varmasti jo vuoden 2018 aikana Laukkanen jatkaa.

Mobiiliverkon uusiminen tuo valmistuessaan jo välittömästi etuja alueen asukkaille: uudistettu verkko mahdollistaa käyttäjilleen nopeammat ja luotettavammat verkkoyhteydet, jotka tuovat sujuvuutta esimerkiksi digitaalisten palvelujen käyttöön, kuten erilaisten sisältöjen ja suurikokoisten tiedostojen jakamiseen sekä videoiden katseluun ja videoneuvotteluihin.

Perusta älykaupungille

Nyt rakennettava verkko tarjoaa mahdollisuuden tuottaa kokonaan uudenlaisia digitaalisia palveluja kaupunkiseudun asukkaille ja samalla myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille. Elisa on mukana Turun kaupungin Smart and Wise City Turku -hankkeessa, jossa yhdistyvät tavoite seudullisesta hiilineutraaliudesta ja Smart City -konsepti. Keskeisenä mahdollistajana toimii digitalisaatio ja sen synnyttämä data, jonka siirtonopeus kasvaa 5G-teknologian ansiosta moninkertaiseksi.

– On hienoa, että Elisa uusii Turun talousalueen mobiiliverkon ja on sitä kautta tukemassa alueen elinkeinoelämän kehitystä. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa uusien ja entistä parempien digitaalisten palveluiden kehittämisen kaupunkilaisille. Esimerkkejä voivat olla koteihin tuotetut hoivapalvelut, opastamiseen ja liikenteeseen liittyvät palvelut sekä energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät palvelut, Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira toteaa.

Maaliskuussa alkavan verkon uudistustyön aikana Turun seudun mobiilipalveluissa voi esiintyä lyhyitä alueellisia katkoksia. Asiakkaille tiedotetaan muutoshankkeen etenemisestä monikanavaisesti mm. tekstiviesteillä ja Elisan www-sivuilla: www.elisa.fi/turku ja www.elisa.fi/kartat

 

Lisätietoja:

Elisa Viestintä, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa testasi ensimmäisenä maailmassa 5G-päätelaitteilla esistandardin mukaisessa 5G-verkossa 

7.2.2018 13:00

Elisa otti jälleen askeleen kohti 5G-verkkoja, kun Helsingin Pasilassa testattiin keskiviikkona 7.2. VR-, AR- ja pelisovelluksia Elisan ja Huawein rakentamassa 5G-verkossa. 5G-verkko toimi 3,5 GHz taajuudella, joka on tärkein 5G-taajuusalue. Tilaisuudessa nähtiin myös Euroopan ensimmäinen 5G-pelikokemus.

Nyt tehty testi oli tähän mennessä monipuolisin 5G-testi ja siihen osallistui Elisan ja Huawein lisäksi sovellustoimittajia. Testissä saavutettiin 1,4 Gbit/s nopeus verkon ja päätelaitteen välillä. Myös virtuaalitodellisuussovelluksia sekä tyypillisiä internetin palveluita, kuten Skype, WhatsApp ja YouTube käytettiin sujuvasti 5G-verkossa.

–  5G on jo nurkan takana ja uskomme, että ensimmäisiä 5G-verkkoa hyödyntäviä sovelluksia nähdään jo vuoden 2018 aikana. Panostamme vahvasti 5G:hen ja teemme paljon yhteistyötä kumppaniemme kanssa uusien teknologioiden testaamisessa ja kehittämisessä, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen sanoo.

Testissä käytettiin ensimmäistä kertaa Huawein kotikäyttöön tarkoitettuja esikaupallisia reitittimiä. Ensimmäiset kaupalliset reitittimet tulevat markkinoille vuosien 2018 ja 2019 aikana.

– Elisa on erinomainen kumppani uusien teknologioiden testaamiseen ja kehittämiseen, sillä Elisa on teknologinen edelläkävijä ja on jo nyt erinomaisessa valmiudessa 5G-verkon käyttöönottoon. Huawei on 5G teknologiajohtaja sekä verkoissa että päätelaitteissa ja olemme hyvin tyytyväisiä Elisan kanssa tehtyihin yhteistyöhankkeisiin, sanoo Huawei Finland Oy:n toimitusjohtaja Liu Dawei. 

Sovellustoimittajat Directive Games, Fake Production, Lyfta, Reaktor ja Umbra esittelivät testaustilaisuudessa tulevaisuuden palveluita reaaliaikaisesti 5G-verkossa. 

Kohti kaupallista 5G verkkoa

Ensimmäisiä kaupallisia 5G-verkkoja nähdään Euroopassa todennäköisesti jo vuoden 2019 aikana. Kaupallisen 5G-verkon rakentaminen Suomessa edellyttää, että 3,5 GHz taajuus jaetaan 5G-käyttöön vuoden 2018 aikana.

–  5G mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten kehittämisen, kun 5G:n myötä mobiililaajakaistanopeudet kymmenkertaistuvat. Tällaiset tulevaisuuden huippunopeat yhteydet mahdollistavat siirrettävän datan määrän kasvattamisen nykyisellä latausajalla ja tämä taasen mahdollistaa suurta datansiirtoa edellyttävät VR-kokemukset, joita nähtiin tänään, Kalle Lehtinen Elisalta summaa.

Lisätiedot:
Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa ja Nokia testasivat onnistuneesti ensimmäisenä Pohjoismaissa kiinteää langatonta laajakaistaa 5G-verkossa

29.11.2017 12:00

Elisa ja Nokia ottivat uuden onnistuneen askeleen kohti kaupallista 5G-verkkoa testaamalla onnistuneesti ensimmäisenä Pohjoismaissa kiinteää langatonta laajakaistaa Nokian kampuksen 5G-testiverkossa tiistaina 28.11. Espoon Karaportissa.

Kiinteä langaton laajakaista -teknologia mahdollistaa tulevaisuudessa huippunopeiden kiinteän verkon yhteyksien tuomisen pientaloalueille. 5G-radiosignaali välitetään mastossa tai rakennuksen katolla sijaitsevasta kuituverkkoon yhdistetystä tukiasemasta haluttuun rakennukseen.

Elisan ja Nokian testissä 5G-verkon kautta katsottiin VR-laseilla virtuaalitodellisuuskameralla kuvattua metalliyhtye Amorphiksen konserttivideota, mihin 5G-teknologia soveltuu erinomaisesti suuren datanopeutensa ja matalan viiveensä ansiosta.

– Elisan ja Nokian nyt ensimmäisenä Pohjoismaissa testaama uusi kiinteä langaton laajakaista -teknologia mahdollistaa tulevaisuudessa nopeat ja laadukkaat kiinteät laajakaistayhteydet nykyistä kattavammin ja laajemmalle alueelle. Panostamme jatkuvasti verkkojemme kehitykseen, sillä haluamme tarjota asiakkaillemme maailman parhaan verkon, kertoo Elisan laajakaistaliiketoiminnasta vastaava liiketoimintajohtaja Matias Castrén.

– Menestyksekäs kiinteän langattoman laajakaistan testi on jälleen uusi edistysaskel 5G-yhteistyössämme Elisan kanssa ja se osoittaa Nokian kokonaisvaltaisen tuotevalikoiman vahvuuden. Testi vahvistaa entisestään Suomen asemaa tulevaisuuden verkkoteknologioiden kärkimaana, sanoo Nokian matkapuhelinverkkojen globaalista myynnistä vastaava johtaja ja Suomen maajohtaja Tommi Uitto.

Tehty testi on jatkumoa jo tehdyille 5G-testeille, joissa Elisa on testannut mm. robottien etäohjauspalvelua, 360-kamerapalvelua, tulevaisuuden huippunopeaa mobiililaajakaistayhteyttä sekä 3,5 GHz taajuutta.

Lisätiedot:
Elisa Viestintä, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi
Nokia Viestintä, 010 448 4900, press.services@nokia.com