Uuden laajakaistamodeemin hyödyt verrattuna vanhaan modeemiin - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Uuden laajakaistamodeemin hyödyt verrattuna vanhaan modeemiin

Tästä ohjeesta löydät tietoa ja apua uuden modeemin käyttöönottoon. Kiinteän laajakaistan toimivuuden takaamiseksi on suositeltavaa, että laitteet ovat tekniikaltaan ajan tasalla.

Haluatko asiantuntijan arvion nykyisen modeemisi sopivuudesta kotiisi ja käyttötarkoituksiisi? Kilauta Elisan Omagurulle, joka neuvoo tarvittaessa myös uuden modeemin hankinnassa. Klikkaa tästä!

Mitä hyötyjä saan vaihtamalla uuteen modeemiin?

 • Iäkkäämpien modeemien tekniikka on vanhentunutta, ja päivittämällä laajakaistamodeemi uudempaan malliin paranee myös palvelun käyttökokemus. Tämä voi näkyä mm. yhteyden pätkimisen vähenemisenä.
 • Vanhemmat modeemit eivät välttämättä ole yhteensopivia uusimpien ja viimeisimpien laajakaistaverkon tekniikoiden kanssa, joten yhteensopivuusongelmia saattaa esiintyä vanhempien modeemien kanssa.
 • Nykyaikana kotitalouksissa on yhä enemmän kodin sisäverkkoon kytkettäviä laitteita. Iäkkäämmät modeemit eivät välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla, jos käytettäviä laitteita on useampia. Uudemmat modeemit pystyvät käsittelemään paremmin jatkuvasti kasvavia datamääriä.
 • Uudempien modeemien langaton verkko on tehokkaampi kuin vanhempien modeemien. Langattoman verkon (WLAN/ WiFi) suorituskyky ja yhteensopivuus ovat tärkeässä roolissa nykyisin, kun useampia laitteita kytketään langattomasti verkkoon.

Vinkki: Asutko talossa, jossa on paksut seinät ja asuinkerrokset huonontavat langattoman verkon kuuluvuutta? WLAN-vahvistin vahvistaa kotisi langatonta verkkoa. Lue lisää täältä.
 

Mistä saan tarvittaessa hankittua uuden modeemin?

Voit hankkia uuden modeemin esimerkiksi verkkokaupastamme tai soittamalla Elisan maksuttomaan myyntipalveluun 0800 93 93 93 (ma-pe 8-20, la 9-16.30). 

 

Mistä löydän apua uuden modeemin käyttöönottoon?

Elisan Saunalahden ADSL-modeemin käyttöönotto-ohjeet 

Saunalahti ADSL -liittymä asennetaan kytkemällä ADSL-modeemi asunnon puhelinpistorasiaan puhelinkaapelilla. Käytettävät tietokoneet kytketään ADSL-modeemiin verkkokaapelilla tai  langattomasti. Yhteys on valmis käytettäväksi, kun ADSL-modeemin ADSL-valo (tai joissain laitteissa DSL-valo) palaa kiinteästi.
 1. Liitä modeemin mukana tullut puheliunkaapeli modeemin takaosan ADSL- tai DSL-merkittyyn liittimeen ja kaapelin toinen pää asunnon puhelinpistorasiaan
 2. Liitä modeemin virtalähteen kaapeli modeemiin ja virtalähde seinäpistorasiaan.
 3. Lopuksi kytke modeemin virta päälle. Jätä modeemin virta päällä odottamaan yhteyden muodostumista. 
 
Lisätietoa ADSL-liittymistä löydät täältä.

Elisan Saunalahden Kaapelimodeemin käyttöönotto-ohjeet

 
Saunalahti Kaapelimodeemi-liittymä asennetaan kytkemällä kaapelimodeemi asunnon antennipistorasiaan antennikaapelilla. Tarvittaessa kaapelimodeemi voidaan kytkeä samaan pistorasiaan television kanssa pistokejakajalla (T-liitin). Pistokejakajia ei kuitenkaan tulisi käyttää useampia samassa rasiassa eikä antennikaapelina tulisi käyttää jatkojohtoja vaan yhtä yhtenäistä antennikaapelia.
 1. Liitä kaapelimdeemin mukana tullut antennikaapeli modeemin ruuvikierteillä varustettuun antenniliitäntään. Käytä antennijakajaa, jos tarvitset myös TV:n tai digiboksin käyttöön samasta antennipistorasiasta.
 2. Liitä modeemin virtalähdekaapeli modeemiin ja virtalähde seinäpistorasiaan.
 3. Lopuksi kytke modeemin virta 


Lisätietoa Kaapelimodeemeista löydät täältä.

Elisan Saunalahden Huoneistokaistan ja kuituyhteyden (ethernet) käyttöönotto-ohjeet

VDSL2-modeemin asennus

Saunalahti Huoneistokaista -liittymä asennetaan kytkemällä VDSL2-modeemi asunnon puhelinpistorasiaan puhelinkaapelilla. Käytettävät tietokoneet taas kytketään VDSL-modeemiin verkkokaapelilla tai yhteys muodostetaan langattomasti. Yhteys on valmis käytettäväksi, kun VDSL-modeemin DSL-valo palaa kiinteästi.

 1. Liitä modeemin mukana tullut puhelinkaapeli modeemin takaosan DSL-merkittyyn liittimeen ja kaapelin toinen pää asunnon puhelinpistorasiaan. 
 2. Kytkentään suositellaan korkeintaan kaksi metriä pitkää puhelinkaapelia. Liitä modeemin virtalähteen kaapeli modeemiin ja virtalähde seinäpistorasiaan
 3. Lopuksi kytke modeemin virta päälle. Jätä modeemi virta päällä odottamaan yhteyden muodostumista

Lisätietoa VDSL2-liittymistä löydät täältä.

Kotiboksin asennus Ethernet-liittymään

Ethernet-liittymä toimitetaan kiinteistön talojakamoon, josta se liittyy huoneiston kotijakamoon. Kotijakamo sijaitsee yleensä asunnon sähkökaapissa tai sen lähellä. Kotijakamon liittimillä ja verkkokaapelilla voit ohjata laajakaistan haluamaasi huoneeseen. Erillisenä hankittavan kytkimen tai reitittimen avulla yhteys voidaan jakaa useisiin huoneisiin.
 1. Liitä kaapeli kotijakamon pistokkeeseen, josta netti tulee asuntoosi. Pistoke on merkitty “ATK, data, jakamo” tms. (A)
 2. Liitä kaapelin toinen pää reitittimen pistokkeeseen, 
  joka on merkitty “WAN” (B)
 3. Yhdistä kaapeleilla reitittimen LAN- tai ETHERNET-merkityt pistokkeet (C) ja kotijakamon niiden huoniden pistokkeet (D), joissa haluat käyttää nettiä

Lisätietoa ethernet-liittymistä löydät täältä.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Omaguru vinkkaa:
Uudempien modeemien ominaisuudet tukevat laajakaistayhteyden monipuolista käyttöä.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!