eSIM:n tilaus ja käyttöönotto - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

eSIM:n tilaus ja käyttöönotto

eSIM on puhelimen tai muun älylaitteen sisäänrakennettu SIM-kortti, joka toimii perinteisen SIM-kortin tapaan. eSIM:llä toimivan liittymän tilaaminen on helppoa myös etänä, kun laitteeseen ei tarvitse vaihtaa erillistä SIM-korttia. eSIM aktivoidaan käyttöön OmaElisassa.

 

Näin tilaat eSIM:n

Voit valita verkkokaupassa uuden puhe- tai mobiililaajakaistaliittymän tilauksen yhteydessä joko perinteisen SIM-kortin tai eSIM:n. Varmista ennen eSIM:n valitsemista, että älylaitteesi on yhteensopiva eSIM:n kanssa. Sähköinen eSIM toimii vain sitä tukevissa puhelimissa ja älylaitteissa, joissa on sisäänrakennettu SIM-kortti.

Liittymätilauksen yhteydessä voit tilata myös numeronsiirron. eSIM:n käyttö ei vaikuta puhelinnumeroon, ja numeron voi halutessaan siirtää operaattorilta toiselle. Tilauksen jälkeen saat sähköpostilla ohjeen eSIM:n käyttöönottoon. 

eSIM:iä tukevat laitteet

eSIM:iä tukevien laitteiden määrä kasvaa koko ajan. Elisan eSIM toimii valikoimassamme olevilla laitteilla, joista eSIM-yhteensopivuus löytyy.

Mm. seuraavilta valmistajilta löytyy eSIMiä tukevia laitteita:

Apple, Huawei, Motorola ja Samsung.

Tarkista laitteen eSIM-soveltuvuus, jolloin tiedät, millaisen SIM-kortin tilaat esim. liittymätilauksen tai kortinvaihdon yhteydessä. Löydät tiedon laitteen (esim. puhelimen tai tabletin) eSIM-soveltuvuudesta sen käyttöohjeista tai laitevalmistajan nettisivuilta.

Elisan eSIM on saatavilla myös Apple Watchille. Lue lisää.

Näin otat eSIM:n käyttöön OmaElisassa

Jotta eSIM toimii laitteessa, se tulee aktivoida käyttöön OmaElisasta löytyvällä QR-koodilla. Varmista ennen käyttöönottoa, että laitteessasi on laitetoimittajan viimeisin ohjelmistoversio ja että siinä on nettiyhteys päällä (wifi/mobiilidata).

Jos olet tilannut uuden numeron, voit ottaa eSIM:llä toimivan liittymän käyttöösi heti, kun olet saanut sähköpostiisi alla olevan käyttöönotto-ohjeen.

Jos numerosi siirtyy toiselta operaattorilta, saat tekstiviesteillä tietoa numeronsiirron etenemisestä ja siitä, milloin voit ottaa eSIM:llä toimivan liittymän käyttöön laitteessasi. 

Näin lataat ja aktivoit eSIM:n älylaitteeseesi:

 1. Kirjaudu OmaElisaan osoitteessa omaelisa.fi. Suosittelemme, että kirjaudut esimerkiksi tietokoneella, jotta voit helposti lukea käyttöönottoon tarvittavan QR-koodin älylaitteellasi. Mikäli sinulla ei ole vielä kirjautumiseen tarvittavia tunnuksia, ota käyttöön Elisa Tunnus osoitteessa elisa.fi/luo-tunnus.
 2. Valitse vasemmalta tilaamasi liittymä.
 3. Valitse SIM-kortti tai eSIM.
 4. Klikkaa Aktivoi uusi SIM-kortti tai eSIM käyttöön ja valitse kortin tyypiksi eSIM.
 5. Seuraa OmaElisan ohjeita, jotta saat näkyviin QR-koodin, jolla eSIM ladataan ja aktivoidaan laitteeseen.
  Katso tarkemmat ohjeet QR-koodin lukemiseen eri laitteilla.

QR-koodin lukeminen eri laitteilla

eSIM:n lataus ja aktivointi tehdään QR-koodilla. QR-koodin lukeminen vaihtelee laitekohtaisesti. 

Mikäli laite pyytää asennuksen jälkeen PIN-koodia, näppäile koodiksi 0000. Tietoturvasyistä vaihda koodi henkilökohtaiseksi laitteen asetuksista.

iPhone/iPad

 1. Varmista, että laitteessasi on laitetoimittajan viimeisin ohjelmistoversio iOS 12.1 (tai uudempi) ja että laitteessa on nettiyhteys päällä (wifi/mobiilidata).
 2. Siirry laitteen asetuksiin
 3. Valitse Mobiiliverkko tai Mobiilidata
 4. Napauta lisää mobiililiittymä
 5. QR-koodin skanneri avautuu, skannaa sillä QR-koodi ja seuraa ohjeita

Mikäli latauksen aikana tulee pop-up-ilmoitus "Sertifioimaton mobiililiittymä", sen voi ohittaa eikä se vaikuta liittymän tai puhelimen käyttöön. Ilmoitus tulee näkyviin, koska Elisan eSIM ei toistaiseksi ole Apple-sertifioitu.

Lisää ohjeita eSIM:n aktivoinnista ja käytöstä Applen sivuilla.

Samsung Galaxy Watch

Kun otat eSIM:n käyttöön Samsung Galaxy Watch -älykelloon, tarvitset eSIM:n asennukseen avuksi toisen älylaitteen (esim. puhelin) ja siihen uuden sovelluksen, jolla älykelloa hallitaan.

 1. Varmista, että kellossa ja puhelimessa on laitetoimittajan viimeisin ohjelmistoversio ja että puhelimessa on nettiyhteys päällä (wifi/mobiilidata).
 2. Asenna puhelimeen Galaxy Wearable -sovellus kellon hallinnointia varten
 3. Parita kello puhelimen kanssa Galaxy Wearable -sovelluksella
 4. Valitse Galaxy Wearable -sovelluksesta Galaxy Watch ja valitse Matkapuhelinverkot
 5. Lue QR-koodi Galaxy Wearable -sovelluksen skannerilla
 6. Kun QR-koodi on luettu ja profiili ladattu, kello käynnistyy uudelleen ja yhdistyy Elisan verkkoon
 7. Jos haluat käyttää kellon omaa liittymää puheluihin, viesteihin ja netin käyttöön, varmista että wifi ja bluetooth ovat pois päältä

Katso tarvittaessa lisäohjeita laitteesi käyttöoppaasta.

eSIM:n lataaminen uudelleen

Voit tarvittaessa ladata eSIM:n uudelleen samalle laitteelle OmaElisasta löytyvällä QR-koodilla, jos esimerkiksi vahingossa poistat eSIM-profiilin laitteestasi. 

QR-koodi löytyy OmaElisasta näin: 

 1. Kirjaudu OmaElisaan osoitteessa omaelisa.fi. Suosittelemme, että kirjaudut esimerkiksi tietokoneella, jotta voit helposti lukea käyttöönottoon tarvittavan QR-koodin älylaitteellasi. 
 2. Valitse vasemmalta käytössäsi oleva liittymä.
 3. Valitse SIM-kortti tai eSIM.
 4. Klikkaa Aktivoi uusi SIM-kortti tai eSIM käyttöön ja valitse kortin tyypiksi eSIM.
 5. Seuraa OmaElisan ohjeita, jotta saat näkyviin QR-koodin, jolla eSIM ladataan ja aktivoidaan laitteeseen.

Jos laitteesi vaihtuu ja myös uusi laite tukee eSIM:iä, sinun tulee tilata OmaElisasta SIM-kortin vaihto uuteen eSIM:iin. Näin saat uuden QR-koodin, jolla voit ladata ja aktivoida eSIM:n uuteen laitteeseen.

eSIM:n käyttöön liittyvät rajoitukset

 • eSIM:lle ei saa mobiilivarmennetta. Mikäli sinulla on puhelimessa kaksi liittymää (yksi eSIM:llä ja yksi normaalilla SIM-kortilla), voit käyttää normaalin SIM-kortin mobiilivarmennetta asettamalla puhelimen asetuksista mobiilidatan käytön fyysisen SIM-kortin liittymälle.
 • eSIM:n kanssa ei toimi MultiSIM-palvelu, eli saman numeron saaminen sekä kelloon että puhelimeen ei ole toistaiseksi mahdollista.
 • eSIM ei ole saatavilla prepaid-/latausliittymiin.
 • eSIM ei ole toistaiseksi saatavilla Apple Watchiin.

eSIM:n häiriötilanteet

Mikäli sinulla on ongelmia eSIM:n käyttöönotossa, varmista seuraavat asiat:

 • Onhan laitteesi eSIM-yhteensopiva? Katso eSIM:iä tukevat laitteet
 • Varmista, että laite jolla luet QR-koodin on yhdistetty nettiin - käyttöönotto ei onnistu ilman nettiyhteyttä
 • Luethan QR-koodin oikealla sovelluksella? Käyttöönotto onnistuu vain laitteiden QR-koodilukijalla. Tarkemmat ohjeet käyttöönottoon näet kohdasta QR-koodin lukeminen eri laitteilla.
 • Tee käyttöönotto uudelleen - jos olet varmistanut yllä olevat asiat, poista eSIM-profiili laitteelta ja tee eSIM:n lataus ja aktivointi OmaElisassa uudestaan.
 • Huomioi, että voit aktivoida QR-koodin vain yhdellä laitteella. Mikäli haluat vaihtaa eSIM:n käyttöön toiselle laitteelle, tulee sinun tehdä SIM-kortin vaihto OmaElisasta uuteen eSIM:iin.
 • Mikäli ongelmat jatkuvat, ota yhteyttä asiakaspalveluumme: varaa soittoaika osoitteesta elisa.fi/soittoaika tai soita meille.

Jos sinulla on eSIM:iä käyttävässä liittymässä vikaa, voit rajata ongelmaa Verkkoapurin avulla. Siirry Verkkoapuriin >

Usein kysytyt kysymykset

Miten eSIM eroaa perinteisestä SIM-kortista? 

eSIM on älylaitteeseen sisäänrakennettu, fyysinen komponentti esim. puhelimessa, tablettissa tai älykellossa. eSIM-ominaisuuden ansiosta laitteeseen ei tarvitse asentaa perinteistä fyysistä SIM-korttia. eSIMillä toimivan liittymän tilaaminen on helppoa myös etänä, kun laitteeseen ei tarvitse vaihtaa erillistä SIM-korttia.

SIM-kortin tyyppi ei vaikuta liittymän käyttöön, eli eSIM:illä liittymä toimii aivan samalla tavalla kuin perinteisellä SIM-kortilla.

Mitä eSIM maksaa?

eSIM ei maksa erikseen mitään. Liittymän avauksesta ja toimenpiteistä, kuten kortinvaihdosta tai PUK-koodin antamisesta, veloitamme hinnaston mukaisesti.

Minulla on uusi Apple Watch -kello, tukeeko Elisa siinä olevaa eSIM:iä?

Ei toistaiseksi.

Jos otan eSIM:lle liittymän Elisalta, niin voinko vaihtaa operaattoria?

eSIM:in käyttö ei eroa perinteisen SIM-kortin käytöstä operaattorin vaihdossa. Operaattorin voi vaihtaa halutessaan kuten aiemminkin. 

Säilyykö puhelinnumeroni samana, jos käytän eSIM:iä ja haluan siirtää liittymäni toiselta operaattorilta Elisalle?

eSIM:n käyttö ei eroa perinteisen SIM-kortin käytöstä puhelinnumeron osalta. eSIM:n käyttö ei vaikuta puhelinnumeroon, ja sen voi halutessaan siirtää operaattorilta toiselle.

Voiko fyysista SIM-korttia ja eSIM:iä käyttää yhtä aikaa?

Perinteisen SIM-kortin ja eSIM:n yhtäaikaisen käytön mahdollisuus riippuu laitteesta. Varmuuden saa aina laitteen käyttöoppaasta tai laitevalmistajalta. 

Voiko laitteessani olla useita eSIM-liittymiä käytössä yhtä aikaa?

Joihinkin laitteisiin on mahdollista ladata useampia eSIM-profiileja, mutta voit käyttää vain yhtä eSIM-liittymää kerrallaan. Katso lisäohjeita liittymäasetusten hallintaan laitteesi käyttöoppaasta.

Toimiiko eSIM myös ulkomailla?

eSIM:lle avattu liittymä toimii ulkomailla samaan tapaan kuin Elisan liittymä perinteisellä SIM-kortilla. 

Onko eSIM yhtä turvallinen kuin tavallinen SIM-kortti?

eSIM:n käytön turvallisuus ei eroa perinteisestä SIM-kortista. eSIM on siis yhtä turvallinen kuin fyysinen SIM-kortti.

Tarvitsen uuden eSIM:n, miten sen saa ja maksaako vaihto?

OmaElisasta on mahdollista tilata perinteisen SIM-kortin vaihto eSIM:iin ja eSIM:n vaihto eSIM:iin esimerkiksi laitteen vaihtuessa. SIM-kortin vaihdosta veloitamme asiakaspalveluhinnastomme mukaisen veloituksen.

Minulla on älykello ja siinä eSIM, miten saan puhelimeeni tulevat puhelut siirrettyä kelloon?

Voit tehdä puhelimesta kelloon maksutta soitonsiirron, jos sinulla on sekä puhelimessa että kellossa Elisan matkapuhelinliittymä.

Jos sinulla on useita Elisan Saunalahti -liittymiä, Elisa Ohjaaja -palvelulla voit kätevästi ohjata puheluita ja tekstiviestejä palveluun liitettyihin alanumeroihin.

Otin eSIM:n käyttöön kellooni ja kellon akku kuluu loppuun nopeasti - miksi?

Jos olet asettanut kellosi käyttämään mobiilidataa, saattaa kellon akku kulua nopeammin kuin langattomassa verkossa tai bluetoothilla puhelimeen yhdistettynä. Suosittelemme, että säästääksesi kellosi akkua yhdistät sen bluetoothilla puhelimeesi tai langattomaan verkkon, aina kun mahdollista.

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Laskutus - Liittymämuutokset - Häiriöilmoitukset

Tarvitsetko apua? Asiakaspalvelumme auttaa sinua.
Elisan asiakaspalvelu vinkkaa:
eSIM aktivoidaan käyttöön OmaElisasta löytyvällä QR-koodilla
OmaElisassa hoidat palveluitasi näppärästi yhdestä paikasta.
Kirjaudu
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!