Tietoa 5G-verkosta - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Tietoa 5G-verkosta

Tältä sivulta löydät usein kysytyt kysymykset 5G-verkosta. Katso myös Elisan 5G-sivut osoitteessa elisa.fi/5G. 5G-verkon peittoalueen näet Elisan kuuluvuuskartalta.

 

Mikä on 5G-liittymä?

Elisa Saunalahti -liittymät mahdollistavat huippunopeat jopa 1000 Mbit/s yhteydet nykyisessä verkossa. Tarvitset myös 5G-valmiutta tukevan laitteen.

Katso 5G-puhelinliittymät >
Katso 5G-mobiililaajakaista >

Voit myös vaihtaa nykyisen 4G-liittymäsi 5G-liittymäksi. Katso ohjeet liittymätyypin vaihtoon >

Mitkä laitteet ovat 5G-laitteita ja mistä niitä voi ostaa?

Elisalta löytyy kattava valikoima 5G-laitteita. Löydät 5G:tä tukevat laitteet osoitteesta elisa.fi/kauppa.

Lisätietoa 5G:tä tukevista laitteista >

Mistä tiedän, että laitteeni käyttää 5G-verkkoa?

Elisa Saunalahti 5G -liittymät ja -laitteet käyttävät 5G-verkkoa alueella, jossa on jo Elisan 5G-verkkoa. 5G-verkko näkyy nopeampina latausnopeuksina, jonka voit mitata osoitteessa elisa.fi/nopeustesti tai OmaElisa-sovelluksessa.

Laitteessa verkon tekniikkana näkyy 5G.

Mitä tarkoittaa 5G-valmiudet omaava verkko?

5G-valmiudet omaava verkko mahdollistaa entistä nopeammat yhteydet, enimmillään jopa gigan mobiililaajakaistayhteydet. 5G-valmiudet omaavan verkon merkittävimpänä hyötynä on entistä nopeampi ja luotettavampi tiedonsiirto.

Miten 5G-verkon rakentaminen etenee?

Elisa rakentaa 5G-verkkoa eri puolilla Suomea. Rakennushankkeista tiedotetaan erikseen niiden alkaessa osoitteessa elisa.fi/5g.

5G-verkon näet Elisan kuuluvuuskartalta osoitteessa elisa.fi/kuuluvuus.

5G-verkkoja rakennetaan kovaa vauhtia ja erilaisia 5G-palveluita ja sovelluksia niin kuluttajien kuin yritysten käyttöön suunnitellaan monella suunnalla. Elisa on avannut 5G-verkkoja jo Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle, Tampereelle, Turkuun, Ouluun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Seinäjoelle ja Vaasaan. Pääkaupunkiseudun 5G-verkkomme on yksi Euroopan laajimmista.

Ensimmäiset 5G-päätelaitteet, reitittimet ja puhelimet, ilmestyivät vuoden 2019 aikana. Vuonna 2020 tulemme avaamaan uusia 5G-kaupunkeja, tarjoamaan uusia 5G-laitteita asiakkaillemme ja esittelemään uusia tapoja hyödyntää 5G:tä.

Seuraa 5G-uutisia >

Mitä hyötyä 5G-verkosta on?

Isoja datamääriä liikuttavat sovellukset saavat lisävauhtia 5G-verkossa. 5G:n mahdollistamien huippunopeuksien ansiot korostuvat erityisesti, kun liikutellaan suuria datamääriä. Esimerkiksi liikkuvaa kuvaa hyödyntävät sovellukset tai vaikkapa videoneuvottelut ovat sujuvampia 5G:n myötä. 5G-verkossa esimerkiksi 4K-videoiden ja 360-videoiden katseleminen onnistuu entistä jouhevammin.

5G tekee esineiden internetistä arkipäivää. 5G tulee mahdollistamaan sen, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä isompaa määrää siihen kytkettyjä laitteita. Tulevaisuudessa on entistä helpompi katsoa vaikka alueen vapaat parkkipaikat sovelluksen avulla. Jo 5G-valmiudet tuovat esineiden internetin vaatimia toiminnallisuuksia ja mahdollistavat uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämisen alueelle.

Mitä tapahtuu 5G:n jälkeen? Tuleeko 6G?

Kehityksen juna ei pysähdy koskaan, sillä 5G:n jälkeen edessä on 6G.

Muutokset tapahtuvat yleensä noin 10 vuoden välein: 1G eli NMT tuli 80-luvulla, 2G eli GSM lanseerattiin 90-luvulla, 3G eli UMTS esittäytyi 2000-luvulla ja 4G eli LTE saatiin käyttöön 2010-luvulla. 5G on tulossa 2020-luvulla ja 6G tulee todennäköisesti 2030-luvulla.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm
Omaguru vinkkaa:
5G tulee mahdollistamaan sen, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä isompaa määrää siihen kytkettyjä laitteita.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!