Tietoa 5G-verkosta - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Tietoa 5G-verkosta

Tältä sivulta löydät usein kysytyt kysymykset 5G-verkosta. Elisa Saunalahti Huoleton Ultra -liittymät mahdollistavat nyt jopa 600 Mbit/s yhteydet. Kaupallisten 5G-verkkojen tullessa laajempaan käyttöön liittymät siirtyvät automaattisesti 5G-aikaan. Katso myös Elisan 5G-sivut >

Milloin 5G-verkko tulee käyttöön?

Elisa avasi maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot 27.6.2018 käyttöön Tampereella ja Tallinnassa. Laajemmassa mittakaavassa 5G-verkot tulevat näillä Suomeen 2019 aikana. 5G-taajuudet (3,5 GHz taajuus) huutokaupataan vuoden 2018 aikana, jonka jälkeen verkkojen suunnittelu ja rakentaminen voivat käynnistyä. Arkipäivää 5G-verkoista tulee 2020-luvun alkupuolella. 

Tämän hetken visioissa 5G-verkon tavoitteena ovat jopa kymmenkertaiset nopeudet 4G-verkon nopeuksiin verrattuna, mutta todennäköisesti vieläkin suurempia nopeuksia saadaan. Nyt rakennetuissa 5G-valmiudet omaavissa verkoissa päästään parhaimmillaan jo gigan nopeuksiin.

Mikä on 5G-valmiutta tukeva liittymä?

Elisa Saunalahti Huoleton Ultra -liittymät mahdollistavat huippunopeat jopa 600 Mbit/s yhteydet nykyisessä verkossa. Tarvitset myös 5G-valmiutta tukevan laitteen.

Kaupallisten 5G-verkkojen tullessa käyttöön, siirtyvät liittymät automaattisesti 5G-aikaan ja ovat automaattisesti käytettävissä 5G-verkossa. 

Tällä hetkellä Elisalla on myynnissä:

Voit myös vaihtaa nykyisen 4G-liittymäsi Ultra-liittymäksi. Katso ohjeet liittymätyypin vaihtoon >

Mitkä laitteet ovat 5G-laitteita ja mistä niitä voi ostaa?

Ensimmäiset 5G-laitteet tulevat myyntiin vuoden 2019 aikana.

Kevään 2018 puhelinuutuudet tukevat kuitenkin jo uusia huippunopeuksia vaikka eivät 5G-laitteita olekaan. Vuoden 2017 lopulla markkinoille tullut puhelin Huawei Mate 10 Pro oli näistä ensimmäisiä. Vastaavia nopeuksia tukevat myös Huawei P20 ProSony XZ2 sekä Samsungin uusimmat mallit.

Lisäksi muun muassa 4G Kotiboksi Huawei B618 -mobiilireitittimellä teoreettinen maksiminopeus 4G-verkossa on 600/50 Mbit/s.

Mistä tiedän, että laitteeni käyttää 5G-valmiutta tukevaa verkkoa (4G max 600M)?

Elisa Saunalahti Huoleton Ultra -liittymät ja 5G-valmiutta tukevat laitteet käyttävät 4G-verkkoa (4G max 600M) ja sen tekniikkaa hyödykseen. Tämä näkyy nopeampina latausnopeuksina, jonka voit mitata osoitteessa elisa.fi/nopeustesti tai Mobiili OmaElisa -sovelluksessa. Laitteessa verkon tekniikkana näkyy 4G tai LTE.

Mitä tarkoittaa 5G-valmiudet omaava verkko?

5G-valmiudet omaava verkko mahdollistaa entistä nopeammat yhteydet, enimmillään jopa gigan mobiililaajakaistayhteydet. 5G-valmiudet omaavan verkon merkittävimpänä hyötynä on entistä nopeampi ja luotettavampi tiedonsiirto.

5G-valmiutta tukeva verkko on päivitettävissä kaupalliseksi viidennen sukupolven verkoksi sen jälkeen kun 3,5 GHz taajuus on saatu kaupalliseen 5G-käyttöön.

Missä 5G-valmiuksia omaavaa verkkoa on jo ja milloin 5G-valmiudet tulevat kaikkialle Suomeen?

Elisa rakentaa 5G-valmiuksia eri puolilla Suomea. Rakennushankkeista tiedotetaan erikseen niiden alkaessa osoitteessa elisa.fi/5g.

5G-valmiutta tukevan verkon näet Elisan kuuluvuuskartalta osoitteessa elisa.fi/kuuluvuus, kun valitset kartalta tekniikan 4G max 600M. Tällä 600Mbit/s-nopeuksien peittoalueella asuu tällä hetkellä noin 25% suomalaisista. 

Elisa on rakentanut 5G-valmiudet omaavan verkon Tampereelle ja sen lähiseuduille. Lisäksi rakennustyöt ovat tällä hetkellä käynnissä Turun ja Jyväskylän seudulla. Hankkeissa mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvataan uusimmalla teknologialla. Tampereen ja Turun verkot ovat päivitettävissä kaupalliseksi viidennen sukupolven verkoksi ensimmäisten joukossa sen jälkeen kun 3,5 GHz taajuus on saatu kaupalliseen 5G-käyttöön.

Lue lisää:
Tampereen muutostyöt >
Turun muutostyöt >
Jyväskylän muutostyöt >

Mitä hyötyä 5G-valmiudet omaavasta verkosta ja tulevasta 5G-verkosta on?

Isoja datamääriä liikuttavat sovellukset saavat lisävauhtia 5G-verkossa. 5G:n mahdollistamien huippunopeuksien ansiot korostuvat erityisesti, kun liikutellaan suuria datamääriä. Esimerkiksi liikkuvaa kuvaa hyödyntävät sovellukset tai vaikkapa videoneuvottelut ovat sujuvampia 5G:n myötä. 5G-verkossa esimerkiksi 4K-videoiden ja 360-videoiden katseleminen onnistuu entistä jouhevammin.

5G tekee esineiden internetistä arkipäivää. 5G tulee mahdollistamaan sen, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä isompaa määrää siihen kytkettyjä laitteita. Tulevaisuudessa on entistä helpompi katsoa vaikka alueen vapaat parkkipaikat sovelluksen avulla. Jo 5G-valmiudet tuovat esineiden internetin vaatimia toiminnallisuuksia ja mahdollistavat uudenlaisten digitaalisten palveluiden kehittämisen alueelle.

Mitä tapahtuu 5G:n jälkeen? Tuleeko 6G?

Kehityksen juna ei pysähdy koskaan, sillä 5G:n jälkeen edessä on 6G.

Muutokset tapahtuvat yleensä noin 10 vuoden välein: 1G eli NMT tuli 80-luvulla, 2G eli GSM lanseerattiin 90-luvulla, 3G eli UMTS esittäytyi 2000-luvulla ja 4G eli LTE saatiin käyttöön 2010-luvulla. 5G on tulossa 2020-luvulla ja 6G tulee todennäköisesti 2030-luvulla.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,28 €/min mpm/pvm)

Miksi Omaguru?

  • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
  • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
  • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
Haluatko henkilökohtaista apua? Soita Omagurulle!
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Apumme nopeutuu kun lataat etätuen jo ennen soittoa:
Ark. 8-21, la 9-17 2,28 €/min +mpm/pvm
Omaguru vinkkaa:
5G tulee mahdollistamaan sen, että yksi 5G-tukiasema voi palvella paljon nykyistä isompaa määrää siihen kytkettyjä laitteita.
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!