Etätöissä auttaa sujuva verkkoyhteys: 5G mobiilireititin tuo vakautta verkkoon

5G mobiilireititin kotiin takaa, että enää eivät yhteydet pätki, eivätkä etätyöt jää tekemättä tökkivien yhteyksien takia. Kimppakämpän 5G-mobiilireitittimestä riittää kaistaa ja vauhtia kaikille asukkaille.

Teksti: Hanna Kangasniemi Kuvat: Meeri Utti

Ovikello soi punavuorelaisessa kimppakämpässä Helsingissä. Opiskelija ja taloushallinnon osa-aikatyöläinen Petri Kuitunen, 27, menee avaamaan oven ja päästää sisään kämppäkaverinsa veljen. Tämä on tullut viettämään asunnolle etätyöpäivää. Kohta naapurihuoneessa ladataan jo suurikokoista presentaatioita.

“Meillä on täällä nyt tällainen kolmen hengen etätyöluola.”

5G mobiililreititin kimppakämpässä tarjoaa hyvät yhteydet etätöihin
Petri Kuitunen tekee töitä ja Ken ja Eron Krillo pitävät taukoa pelaten.

Onneksi asunnon verkossa riittää tilaa ja vauhtia niin etätyön tekijöille kuin sen valvojillekin. Petrin ja ja kämppiksen asuntoon tuli muutama viikko sitten Huawein 5G-mobiilireititin wlan-vahvistimien kera.

“Asun vuokralla, eikä asunnossa ollut valmiina mitään nettiyhteysmahdollisuutta. Talossa ei ole talolaajakaistaa, joten aikoinaan päädyin ottamaan opiskelijatarjouksena olleen 4G-mobiilireitittimen“, Petri kertoo.

4G-mobiililaajakaista toimi hyvin perusyhteytenä, mutta 5G oli iso loikka eteenpäin, ja verkon vauhti kymmenkertaistui kerralla.

Mutkatonta etätyötä 5G-yhteydellä

Vaihto 5G:hen oli mutkaton. Pöydälle tuli noin maitopurkin kokoinen reititin ja sen kaveriksi vahvistin. Asentamiseen ei mennyt monta minuuttia.

Petri opiskelee Helsingin yliopistolla ympäristömuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelmassa ja sen lisäksi hän tekee 15 tuntia viikossa taloushallinnon töitä. Kahdesta työpäivästä toisen saa normaalistikin tehdä etänä.

“Hyvät yhteydet helpottavat kyllä tosi paljon elämää. Koronaviruksen takia osa-aikatyössäkin siirryttiin kokonaan etätöihin. Osalla työkavereista oli eka työpäivä mennyt ohi, kun kodin tietoliikenneyhteydet eivät olleet toimineet toivotusti. Minulla tunnistautumiset ja kirjautumiset sujuvat ongelmitta ja nopeasti“, Petri kertoo.

Tällä hetkellä myös opintoja hoidetaan etäyhteydellä, sillä Helsingin yliopisto on siirtynyt etäopintoihin koronaepidemian takia.

“Itseltä on kolme kurssia siirtynyt kokonaan virtuaalitilaan. Töitä tehdään, kommentoidaan ja jaetaan etänä”, Petri kertoo.

Etätyöt sujuvat hyvien yhteyksien avulla

5G mobiilireititin kotiin sopii suoratoistopalveluita suosivalle

Petri toteaa naureskellen, että kämppiksillä on käytössä niin paljon suoratoisto- ja viihdepalveluita, että pitäisi ehkä jo rajoittaa.

“Niihin menee aika paljon rahaa kuukausittain.”

Petrillä on ollut käytössä muun muassa Viaplay, Netflix, HBO ja CMore.

“Palveluita on hankittu sen mukaan, mitä urheilua haluan katsoa. Urheilun katsominen televisiosta on kotoa opittu juttu. Faijan kanssa katsottiin kaikissa muodoissa urheilua koko lapsuus. Itselle ei ole väliä onko palloa vai ei, tai onko se vaikka kuution muotoinen. Mieluiten kyllä katson jenkkifutista”, Petri kertoo.

Jos hänellä olisi 4K-televisio, esimerkiksi Viaplayn 4K-urheilu kyllä kiinnostaisi, sillä 5G:llä sen katsominen onnistuu hyvin. Kämppäkaveri katsoo jo omat ohjelmansa 4K-televisiosta. 5G on tuonut verkkoon vakautta, eikä haittaa, vaikka ohjelmia katseltaisiin yhtä aikaa kaikilta laitteilta.

Elisan 5G mobiililreititin kimppakämpässä mahdollistaa sekä pelaamisen että etätyöt

Pelaamisessa nopeudesta on iloa

Petri ja asunnon jakava kämppis paitsi katsovat suoratoistopalveluita myös pelaavat verkossa. Hyvä ja nopea verkko on kummassakin harrastuksessa tärkeä.

“Aiemmin meillä oli joskus tilanteita, että piti buutata koko systeemi, jotta sarjojen striimaus tai pelit toimivat moitteettomasti. Nyt ongelmaa ei enää ole”, Petri kertoo.

“Pelaan itse lähinnä sota- ja ampumispelejä tai urheilupelejä. Tällä hetkellä ryöstelen ja ammun Grand Theft Autossa ja hyvin sujuu. Nuorempana asuin paikassa, jossa esimerkiksi Call of Duty -peli oli pelkkää tärinää, kun yhteys oli niin huono. Pelaan tosin nykyään vähemmän kuin ennen: piti tehdä vastuullinen päätös, kirjoittaako kandityö vai pelata pleikkaa”, Petri tunnustaa.

Hänen mielestään hyvä verkko on sellainen, ettei sen olemassaoloa edes ajattele. Sen huomaa vasta sitten, jos se ei toimi. Mobiililaajakaista on toimiva ja näppärä. Petri voisi ajatella nappaavansa sen mukaan myös vaikka mökille, jossa aiemmin yhteydet ovat järjestyneet vain kännykästä jakamalla.

“Se on ollut kyllä aika puiseva vaihtoehto. Mieluummin otan 5G-purkin mukaan, onhan se 4G-verkossakin nopeampi kuin kännykästä kaikille jaettu yhteyteni.”

Haluaisitko omaan kotiisi nopean 5G-yhteyden? Lue lisää Elisan 5G-mahdollisuuksista.

Lue lisää

Paulin Pelivideot testasi 5G -liittymää.

5G mobiilireititin mahdollisti kuukausien etätyön Lapissa

5G Kotinetti toi sujuvan nettiyhteyden kuopiolaiseen omakotitaloon