Kun lapsi tubettaa: 5 vinkkiä vanhemmalle

Yhä useampi lapsi julkaisee videoita YouTubessa eli tubettaa. Tubettajien tekemiä sisältöjä myös katselee yhä useampi: suosituimmat videot saavat tuhansia, jopa satojatuhansia katsojia. Mitä vanhemman pitäisi tietää, kun lapsi aloittaa tubettamisen?

Teksti: Elina Jäntti

 

Tubetuksesta on tullut yksi tämän hetken isoimmista lasten- ja nuortenkulttuurin ilmiöistä. Tubetus tarkoittaa tavallisesti videoiden julkaisua YouTubessa, tubettaja taas on videoita julkaiseva henkilö. Jos kirjoittaa YouTubeen hakusanaksi eka vlogi, voi tutustua ilmiön yhteen puoleen, videoblogeihin: niissä yhä nuoremmat lapset juttelevat kameralle omasta elämästään ja kiinnostuksen kohteistaan. Tubettaminen on kuitenkin muutakin kuin videopäiväkirjoja. Suosittua YouTube-sisältöä ovat muun muassa videot, joissa tekijä kuvaa ja kommentoi nettipelaamistaan, sekä erilaiset komedia- ja stunttivideot.
Suomessa tubetuksen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti parin vuoden sisällä. Suosituimmista tubettajista on tullut nuorisoidoleita, joiden tekemisiä seuraa säännöllisesti jopa satojentuhansien yleisö. Esimerkiksi Soikkuu-nimimerkillä videoblogia julkaisevan 24-vuotiaan Sonja Hämäläisen videoita katseli vielä pari vuotta sitten 30 000 ihmistä − nyt kanavan tilaajia on yli 150 000, ja Hämäläinen tienaa tubettamisella kuukausipalkkansa. Toisen kotimaisen YouTube-tähden, vasta 13-vuotiaan Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon, tekemiä videoita on katsottu kahden vuoden aikana yhteensä yli 21 miljoonaa kertaa, ja luku kasvaa koko ajan. Kanavan tilaaminen toimii vähän kuin Facebook-tykkäys: tilaajat saavat viestin aina, kun tekijä julkaisee uuden videon.

 

Mitä vanhemman on hyvä tietää, kun lapsi ryhtyy tubettamaan? Tätä mieltä ovat kokeneet tubettajat:

 

1. Tube-kulttuuriin kannattaa perehtyä

Jos haluaa olla tietoinen lapsen tekemisistä, kannattaa avata YouTube − mieluiten yhdessä.
“Moni vanhempi ei edes tiedä, että lapsi on YouTubessa. Lapselta kannattaa kysellä, millaisia videoita hän katselee, miksi, ja onko hän julkaissut jotain. Videoita voi katsoa yhdessä, ja myös YouTube-kanavan voi tehdä yhdessä“, Sonja Hämäläinen suosittelee.
Lapsen nettiasioista kannattaa olla aidosti kiinnostunut, sillä ne ovat usein tärkeä osa hänen elämäänsä. Tubettaminen ja varsinkin vlogien seuraaminen kiinnostaa lapsia ja nuoria usein siksi, että he haluavat tietää, mitä ikätoverit tai ihailun kohteet ajattelevat. Aikuinen voi tutustua videoihin samaa silmälläpitäen.
“Jos oma lapsi ei esimerkiksi suostu puhumaan vanhemmille asioistaan, lasten vlogeja voi katsoa isänä tai äitinä: niistä oppii, mitkä asiat lapsia kiinnostavat ja mistä he nyt puhuvat”, vinkkaa Amppurulaa-nimimerkillä tubettava kahden lapsen isä Amos Soivio.

 

2. Ei tubeen liian nuorena

Jos alakouluikäinen lapsi haluaa tubettaa, hänen kanssaan voi pohtia palvelun ikärajaa. YouTuben sääntöjen mukaan tilin luominen edellyttää vähintään 13 vuoden ikää. Lapsen kanssa on hyvä keskustella siitä, voisiko videoiden tekemistä harjoitella aluksi ilman julkaisemista tai julkaista niitä vain lähipiirille. Tai voisiko ne näyttää vanhemmalle ennen julkaisua?
“Jos ryhtyy tubettamaan liian nuorena, riskit korostuvat. Lapsi ei esimerkiksi aina ymmärrä ja pysty käsittelemään asiattomia kommentteja, joita videot saavat. 13-vuotiaskin on tässä suhteessa tosi nuori”, muistuttaa YouTube-verkosto Töttöröö Networksin toimitusjohtaja Joona Haatainen.
Käytännössä palveluun rekisteröityminen perustuu omaan ilmoitukseen, eikä palvelu poista alaikäisiä käyttäjiä, ellei heistä ilmoiteta. Jotkut vanhemmat sallivat lapsen tubettaa alle 13-vuotiaana sillä ehdolla, että YouTube-tiliä hallinnoidaan yhdessä. Esimerkiksi PinkkuPinskun äidillä Jaana Sanaksenaholla on käyttöoikeudet tyttärensä kanavaan.
“Katson Pinjan videot ennen julkaisua ja luen kaikki kommentit, joita Pinja saa. Yhdessä poistamme kommentteja tai estämme epäasiallisia tilejä“, Jaana Sanaksenaho kertoo.

 

3. Tubetus voi aiheuttaa kiusaamista

Yleinen ongelma on, että tube-videoiden perusteella kiusataan. Tyypillinen tapaus on, että koulutoverit ottavat lapsen hampaisiinsa netissä julkaistujen videoiden perusteella. Myös nettikiusaaminen on yleistä. Videoita ja niiden tekijöitä ilkutaan Youtubessa, ja videot saattavat päätyä törkysivustoille, jossa niitä haukutaan anonyymisti ja hyvin rajustikin.
Jos ei halua, että mahdolliset koulukiusaajat löytävät videon, YouTube-kanava kannattaa laittaa yksityiseksi. YouTuben työkaluilla voi jakaa videoita rajatusti ja linkin kautta vain haluamilleen ihmisille. Jos rajauksia ei tee, videoita voi kommentoida kuka vain, mutta kommenttiosion voi halutessaan sulkea ja estää asiattomien käyttäjien kommentit ja viestit.

 

4. Ihan kaikkea ei kannata kertoa tai näyttää

YouTube-etiketistä on hyvä jutella lapsen kanssa. Videoilla ei kannata kertoa omaa osoitetta, eivätkä monet tubettajat kerro edes asuinpaikkakuntaansa. Moni löytää tubetuksen kautta samanhenkisiä kavereita, mutta live-tapaamisista kannattaisi sopia vanhemman kanssa.
Joskus lapset saattavat esiintyä videoilla paljastavissa vaatteissa, eivätkä ajattele, että intiimi video voi päätyä vääriin käsiin tai poikia yhteydenottoja hyväksikäyttöön pyrkiviltä ihmisiltä. Kerran netissä julkaistua videota ei välttämättä voi poistaa ja video voi levitä netissä kopioituna tai muokattuna. Jos vanhempi on läsnä lapsen nettielämässä ja nettiasioista keskustellaan säännöllisesti, lapsen on helpompi kertoa vanhemmalle myös tubetuksen varjopuolista. Varsinainen seksuaalinen ja väkivaltainen sisältö on YouTubessa kielletty, ja usein se ilmiannetaan nopeasti.

 

5. Mainostajat haluavat videoille

YouTubea katsoo arvioiden mukaan viikoittain jopa 2,2 miljoonaa suomalaista. Suurin osa tekijöistä ja seuraajista on 13-24-vuotiaita, ja 12-20-vuotiaiden keskuudessa se on suosituin media. Ei ihme, että mainostajat ovat kiinnostuneita nuorista tubettajista.
“Kun tubettajalla on riittävän iso yleisö ja kiinnostavaa sisältöä, joka sopii brändin profiilin, hän voi saada yhteydenottoja mainostajilta”, Joona Haatainen sanoo.
Tubettava lapsi voi saada mainostajilta vaikkapa ehdotuksen tehdä videon mainostajan tuotteesta tavaralahjaa vastaan. Monenlaisia ehdotuksia voi tulla: tubettajille on lähetetty esimerkiksi sähkötupakoita ja sipsejä mainostilaa vastaan. Tarjousten kanssa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Youtube-verkostot, kuten Töttöröö Network tai Splay, hoitavat ammattimaisempien tubettajien yhteistöiden myyntiä ja sopimuksia.
Vaikka moni lapsi haluaa tube-tähdeksi, suurin osa ei sellaiseksi pääse. Suomalaisia YouTube-tilejä on arviolta yli 550 000, mutta ammatikseen tubettavia on Joona Haataisen mukaan Suomessa vasta noin 15-20. Useat saavat palkkansa muun muassa erilaisista sisältöyhteistöistä. Monet suosikkitubettajien videot on nykyään tehty yhteistyössä kaupallisten tahojen kanssa.

Katso vinkkimme, kuinka aloittaa tubettaminen