Näin saat kodin langattoman netin toimimaan ongelmitta

Vaikka kotona olisi nopea laajakaista, langaton verkko ei aina toimi toivotusti. Vahvistimet ja mesh-verkko tuovat helpotusta kotiverkon ongelmiin.

Teksti: Hanna Kangasniemi

1. Mikä voi olla syy, jos kodin langaton verkko pätkii?

Kodeissa on yhä enemmän laitteita, jotka ovat yhtaikaa langattomassa verkkoyhteydessä. Vaatimukset ovat myös kasvaneet: Kodeissa käytetään yhä enemmän tabletteja ja televisioita, joista halutaan katsoa teräväpiirtovideoita häiriöttä, usein vieläpä yhtaikaa monessa huoneessa. Myös nettipelaaminen lisää vaatimuksia verkon suhteen.

Useimmiten kodin langattoman WLAN-verkon luo nettiliittymän mukana hankittu modeemi. Jos modeemi on yli viisi vuotta vanha, sen suorituskyky ei todennäköisesti vastaa nykytarpeita. Modeemi voi olla myös sijoitettu suljettuun kaappiin tai lattian tasolle, jolloin verkko ei kanna asunnossa kaikkialle. Tilanne on sama kuin lamppu olisi kaapissa, eikä valo riittäisi sieltä kovin pitkälle.

Jos asunto on iso, monessa kerroksessa tai huoneissa on paksut kiviseinät, yhteys saattaa pätkiä tai jopa estyä. Myös muut sähkölaitteet ja naapuruston langattomat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä.

2. Miten langattoman verkon toimivuutta voi parantaa itse?

Kannattaa ensin kokeilla modeemin sijoittamista sellaiseen huoneeseen ja sellaiselle korkeudelle, mistä siihen saa parhaan yhteyden. Paras paikka modeemille on katon rajassa. Yhteys voi olla parempi yhdessä huoneessa kuin toisessa eli kannattaa kokeilla eri sijoituspaikkoja.

Jos modeemi on vanha, se kannattaa vaihtaa uuteen. Uusi modeemi parantaa usein myös asuntoon tulevan nettiyhteyden laatua. Usein tarvitaan lisäksi vahvistava lisälaite, jolla netti saadaan toimimaan jokaisessa huoneessa luotettavasti.

3. Voiko lisälaite ratkaista kantavuusongelmat?

Elisa, kodin yhteydet, WLAN-vahvistin
WLAN-vahvistin (extender) vahvistaa verkkoa.

Pienen asunnon yhteysongelmiin hyvä ratkaisu on vahvistin eli kantaman laajennin (extender).

Vahvistin kytketään verkkokaapelilla tai langattomasti modeemiin ja siitä tulee näin kodin toinen yhteyspiste. Tällöin käytössä on kaksi langatonta verkkoa, joihin kodin laitteet voi liittää. Vahvistimen sijoituspaikka on merkittävä verkon suorituskyvyn kannalta.

Paras tapa saada vakaa ja koko kodin kattava langaton verkkoyhteys isompaan tai monikerroksisen asuntoon on asentaa useita laitteita sisältävä niin sanottu mesh-laitepaketti.

Mesh-paketissa on useampi nettiä laajentava laite. Mesh-laitteet luovat kattavan verkon kotiin. Ne ohjaavat kodin laitteet automaattisesti vahvimman signaalin tarjoavalle vahvistimelle. Näin eri laitteita ja toimintoja videoiden katselusta pelaamiseen voidaan käyttää yhtäaikaa kodin joka huoneessa ongelmitta.

Elisa_Kodin yhteydet, parempi verkko
Mesh-ratkaisuilla kaikki laitteet toimivat kodin joka nurkassa ja tarvittaessa vaikka terassilla.

Erona tavalliseen vahvistimeen mesh-vahvistimet muodostavat verkon keskenään. Tällöin kaikkien vahvistimien ei tarvitse olla yhteydessä modeemiin. Vapaampi sijoittelu ja jopa ketjuttaminen mahdollistaa varman ja kattavan netin kotiin.

Mesh-ratkaisuja vastaavaa tekniikkaa on aikaisemmin käytetty yritysverkkoja luotaessa. Kodin tarpeiden kasvaessa tekniikkaa on kehitetty helppokäyttöiseksi ja edulliseksi kotikäyttäjille.

Uusissa laitteissa asennuksen helppouteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Useimpien laitteiden asennusta opastaa älypuhelimeen tai tablettiin ladattava sovellus. Sovelluksen kautta voi myös seurata kodin verkkoon liitettyjen laitteiden toimintaa.

divider

Tunnetko termit?

Modeemilla muodostetaan tietoliikenneyhteys. Arkikielessä modeemilla tarkoitetaan kuitenkin yleensä laitetta, jossa on sekä modeemi, reititin että langaton tukiasema.

Modeemia voidaan kutsua myös verkkopäätelaitteeksi, reitittimeksi tai tukiasemaksi. Sen tehtävä on mahdollistaa netin käyttö kodin laitteilla. Reitittimenä tai tukiasemana voi toimia myös vahvistin eli kantaman laajennin (extender).

Tutustu laajakaistasanastoon

Lue lisää

Näin rakennat langattoman verkon.

Tutustu mesh-laitteisiin.