Tietokone jumittaa ja sammuu ainoastaan virtanapista – mikä avuksi?

Joskus kannettava tietokone saattaa jumiutua niin, että ainoa reitti käytön jatkamiseen tuntuu olevan sammuttaminen virtanapista. Tällainen jäätyminen voi kieliä monenlaisista ongelmista tietokoneessa. Jäätymiseen ei usein auta muu kuin tietokoneen pakotettu sammuttaminen virtapainikkeesta, jotta saa tietokoneen uudelleen käyttöön.

Useimmiten jumiutuminen johtuu tietokoneen ylikuumenemisesta. Voit seurata tietokoneen lämpötiloja esimerkiksi jollakin kolmannen osapuolen ohjelmalla kuten HWMonitor:lla. Normaalit lämpötilat ovat noin 50-60 astetta, ja rasituksessa voivat olla hieman korkeammatkin. Jos lämpötila lähentelee 90 astetta tai nousee sen yli, kone ylikuumenee.

Lisäksi on olemassa erilaisia kuormitustesteriohjelmia, joilla voi testata tietokoneen näytönohjaimen ja prosessorin kuormittamista. Mikäli kone kaatuu testauksessa kyseisen komponentin osalta, vika on siinä. Myös keskusmuistille on olemassa testausohjelmia, jotka testaavat, onko niissä vikaa.

Jos tietokoneen lämpötilat ovat koholla, kone tulisi puhdistaa pölystä. Samalla olisi suositeltavaa vaihtaa lämpötahnat prosessorin ja sen jäähdyttimen väliin. Kannettavan putsaaminen vaatii asiantuntijaa, joten tietokone kannattaa huollattaa huoltoliikkeessä.

Kannettaville tietokoneille on myös olemassa erilaisia jäähdytysalustoja, joiden päälle tietokone laitetaan. Alustassa on tuuletin, ja laite ottaa yleensä virtansa tietokoneen USB-portista. Jäähdytysalustan käyttö ei kuitenkaan poista tarvetta koneen putsaamiselta, mutta puhtaan koneen kanssa se auttaa pitämään lämpötilat hieman matalampina, eikä pölyä kerry koneen sisään yhtä paljon kuin ilman alustaa.

Pöytätietokoneiden putsaus pölystä onnistuu usein helpommin: pitää vain avata kotelo ,ja varovaisesti ottaa suurimmat pölyt esimerkiksi imurilla. Myös pöytäkoneen tapauksessa prosessorin ja sen jäähdyttimen väliin kannattaa samalla vaihtaa lämpötahnat, mutta jos se ei ole entuudestaan tuttu toimenpide, ei kannata tehdä sitä itse, vaan antaa asiantuntijan tehdä se puolestasi. Pöytätietokoneisiin on myös suhteellisen helppoa lisätä kotelotuulettimia ilmankierron parantamiseksi.

Myös laiteohjainten päivittäminen on suositeltavaa tehdä, koska laiteohjaimen väärä toiminta voi myös aiheuttaa jäätymistä. Myös tietokoneen BIOS:n päivittäminen on toimenpide, joka kannattaa tehdä. Mikäli tietokoneellasi on ikää enemmän kuin neljä vuotta, suositellaan uuden tietokoneen hankintaa ja vanhan koneen tietojen siirtämistä uuteen. Vanhan koneen huoltaminen tulee usein kalliiksi vikaa etsiessä.

Koska tietokoneen jäätymisen voi aiheuttaa niin moni tekijä, joten asiantuntijan apua kannattaa käyttää, jos vianrajaus tuntuu hankalalta.

Vastaajana Omaguru-asiantuntija Ilkka Tossavainen.

Lue myös:

Muita jumiutumisongelmia? Lue neljä vinkkiä tietokoneelle.

Lue lisää Omaguru-asiantuntijoiden vastauksia.