Valitse langaton kaiutin käytön mukaan

Näillä vinkeillä valitset itsellesi sopivan langattoman äänentoiston.

Teksti: Osku Kannisto

Langattoman kaiuttimen valintaan vaikuttavat omat käyttötarpeet. Keräsimme muutamia ratkaisuja erilaisiin kuuntelutilanteisiin.

1. Keittiöradioksi kevyt ratkaisu

Yksinkertaisin ratkaisu yhden huoneen äänentoistoon, esimerkiksi nettiradion kuunteluun, on pieni verkkovirralla toimiva bluetooth-kaiutin.. Äänenlaatu ei niissä ole paras eikä tärkein asia, mutta ne toistavat puheohjelmat selkeästi ja soittavat taustamusiikin kelvollisesti.

Kaiutin otetaan käyttöön puhelimen bluetooth-asetuksista, jolloin nettimusiikki ja radiokanavat toistuvat kuten puhelimellakin. Musiikki taukoaa automaattisesti, kun puhelin soi. Linkki puhelimen ja kaiuttimen välillä täytyy yleensä muodostaa vain kerran, minkä jälkeen kaiutin toimii automaattisesti puhelimen kanssa aina virran kytkemisen jälkeen,

Keittiöradioksi sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi: Beats Pill+, Harman Omni 10+

2. Musiikkia huoneesta toiseen

Kevyt, akkukäyttöinen kaiutin on näppärä ratkaisu kotiin, kun musiikkia halutaan kuunnella satunnaisesti eri huoneissa. Äänenlaatu on taustamusiikin kuunteluun riittävä.

Musiikki siirretään kaiuttimelle suoraan puhelimesta tai tabletista bluetooth-yhteydellä. Kaiuttimen tulee käytännössä olla samassa huoneessa kuin mobiililaitteenkin. Musiikki myös katkeaa, kun puhelin soi.

Joistain kaiuttimista saattaa löytyä myös Chromecast- ja Spotify Connect-tuki, jolloin mobiililaitteen akku säästyy kuuntelun aikana. Useita kaiuttimia voi käyttää handsfree-laitteina, joten puheluihin voi vastata suoraan puheluihin kaiuttimen välityksellä.

Kodin yleiskaiuttimiksi kevyeen käyttöön soveltuvat esimerkiksi: Harman Onyx Studio, Beats Pill+, Harman Onyx Studio 3

3. Musaa pihalle ja piknikille

Vesitiiviit, akkukäyttöiset kaiuttimet tuovat musiikin joka paikkaan. Ne ovat omiaan piknikille, terassikäyttöön tai retkelle mutta toimivat mainiosti myös sisätiloissa. Jotkut mallit on suunniteltu kellumaan, joten ne voi ottaa vaikka uimareissulle.

Laitteita käytetään suoralla bluetooth-yhteydellä puhelimen tai tabletin kanssa. Ulkona bluetoothin kantavuus on sisätiloja parempi, joten puhelimen voi jättää sateensuojaan, vaikka kaiutin olisikin kosteassa.

Näppäriä ulkokäyttöön soveltuvia kaiuttimia ovat esimerkiksi: JBL Pulse 3, JBL Boombox, JBL Xtreme, Harman Omni 50+,

4. Kuunneltavaa suoratoistopalveluista

Olohuoneessa mobiilimusiikki kannattaa yhdistää joko olemassa oleviin stereoihin tai hankkia sopiva soundbar, joka parantaa myös television äänentoistoa. Soundbarien valikoima on runsas, eivätkä kaikki soundbarit sovellu mobiilikäyttöön.

Television eteen sijoitettava soundbar toimii mobiililaitteen kanssa bluetooth-yhteydellä aivan kuten muutkin bluetooth-kaiuttimet. Kätevintä on kytkeä kaiutin televisioon johdolla, jolloin bluetooth-yhteys jää vapaaksi mobiililaitteelle.

Jos kotona on hdmi-liitännällä varustettu vahvistin, sen kylkeen voi hankkia pienen Chromecast-laitteen. Chromecastia ohjataan puhelimella, mutta se osaa useimmiten streamata musiikin ja haluttaessa myös videot suoraan nettipalveluista. Laite sopii myös suoraan television kaveriksi, jollei erillistä soundbaria haluta.

Television yhteyteen soveltuvat esimerkiksi: LG Soundbar SJ3Klipsch R-28PF, Google Chromecast

5. Musiikkia kodin joka huoneeseen

Monihuonejärjestelmä on paras koteihin, joissa musiikkia halutaan kuunnella useassa huoneessa säännöllisesti. Monihuonejärjestelmän avulla musiikin voi synkronoida kaikkiin huoneisiin, valita joka huoneeseen oman musiikkinsa tai soittaa vain yhdessä huoneessa.

Monihuonekaiuttimet asennetaan kodin langattomaan verkkoon ja niitä käytetään yleensä omalla sovelluksellaan, joten musiikkia voi säädellä usealla laitteella eikä musiikin kuuntelu käytä mobiililaitteen akkua. Kaiuttimet toimivat usein myös Spotify Connectin kautta suoraan Spotify-sovelluksesta.

Hallittavaan ja laajennettavaan monihuonekäyttöön soveltuvat esimerkiksi: Harman Omni 20+, Samsung HW-MS66x/XE, Samsung R1, Samsung 360 R5. Monipuoliseen käyttöön erinomaisia ovat myös Sonos-järjestelmät.

6. Älykaiuttimet kuuntelevat puhetta

Puheohjattavat älykaiuttimet ovat tuleva suuri trendi myös Suomessa. Ne soveltuvat loistavasti kotikäyttöön ja musiikin kuunteluun eivätkä tarvitse välttämättä edes mobiililaitetta ohjausta varten.

Ensimmäisenä kotimaisille markkinoille tulee Amazon Echo-kaiuttimellaan. Echon heikkous on tuki vain englanninkielisille komennoille. Se tullee saamaan haastajikseen Google Home- ja Apple Homepod-kaiuttimet. Niiden ohjaus onnistuu paremmin myös suomeksi.