Ostoskori on tyhjä

Etsitkö ohjeita, palveluita tai jotain muuta?

Hae kaikilta Elisan sivuilta

Testaa digiturvataitosi - suorita digiturva-ajokortti

Internet on mahtava paikka, mutta surffailu netissä ilman ymmärrystä digitaalisesta turvallisuudesta on kuin ajaisi autoa ilman ajokorttia. 

Tämän testin tarkoitus on opettaa sinulle digiturvallisuuden perustaitoja. Aiheina omat tiedot netissä, miten tunnistaa oikea ja väärä tieto sekä salasanojen tärkeys. Lopuksi pääset testaamaan, mitä olet oppinut. 

Käydäänpä tuumasta toimeen! 

Lapsia sohvalla tabletin kanssa

1. Omat tiedot netissä

Digitaaliseksi jalanjäljeksi kutsutaan sitä, millaisia tietoja sinusta löytyy netistä. Lähes jokaisesta meistä löytyy jotain googlettamalla. Kannattaa testata!  Nettiin laitettavia asioita ei saa sieltä koskaan pois, joten siksi on hyvä miettiä, mitä itsestään sinne jakaa. 

  • Älä jaa henkilötietojasi, kuten sosiaaliturvatunnusta tai tilinumeroa julkisesti
  • Älä jaa sijaintitietojasi julkisesti 
  • Luodessasi sometiliä alaikäisenä, käytä nimimerkkiä äläkä avaa tiliäsi julkiseksi 


Testaa taitosi: Tiedätkö mitä omia tietoja ei kannata julkaista?

Somessa alaikäisen kannattaa käyttää nimimerkkiä ja jättää tili yksityiseksi julkisen sijaan.

Kotitalon edessä kannattaa napata ystävien kanssa ryhmäkuva ja julkaista se nettiin.

Luokkakaverista tehdystä valetilistä tulee kertoa luokkakaverille, raportoida tili sovelluksessa valetiliksi ja kehoittaa muitakin ystäviä tekemään niin.

Lapsi ja puhelin

2. Omat tiedot netissä

Nettimaailmassa pyörii paljon väärennöksiä. Ne voivat olla väärennettyjä someprofiileita tai vaikka huijaustekstiviestejä, joissa kehotetaan painamaan linkkiä. Niillä yritetään kalastella tietoja, joiden avulla pyritään toteuttamaan erilaisia nettihuijauksia ja rikollisuutta. Ennen kuin hyväksyy jonkin tilin ystäväkseen tai painaa tekstiviestin linkkiä, kannattaa muistaa nämä asiat:

  • Tekstiviestillä tullutta linkkiä ei kannata painaa, ellet ole 100 % varma lähettäjästä. Soita vielä varmistussoitto lähettäjälle. 
  • Huijariprofiili on saattanut kopioida kaiken oikealta tililtä. Huijauksen voi tunnistaa esimeriksi käyttäjätunnuksen erilaisesta kirjoitusasusta, kuvien julkaisuajankohdasta tai siitä, ettei julkaisuissa ole lainkaan tekstiä.  
  • Huijaritilit saattavat haluta kalastella tietojasi tai niiden takana on aikuinen, joka yrittää salatun profiilin takaa houkutella lasta keskusteluun.
  • Tuntemattomille ihmisille ei lähtökohtaisesti kannata vastata, vaan tällaiset viestit tulisi aina näyttää tutulle aikuiselle


Ennen uuden someystävän hyväksymistä, mieti

  1.  Onko tyyppi oikea ystäväsi?
  2.  Miksi hän haluaa seurata sinua? 
  3.  Milloin sometili on perustettu? 
  4.  Onko sometilillä yhteisiä kavereita kanssasi
  5.  Onko tilillä todellisia julkaisuja?
  6.  Onko tilin nimi varmasti kirjoitettu oikein? 

Testaa taitosi: Mistä tunnistat huijauksen?

Puhelimeen tulee tekstiviesti, jossa kerrotaan sinun voittaneen arvonnan ja kehotetaan painamaan linkkiä lunastaaksesi sen. Painat linkkiä ja syötät tietosi sieltä aukeavalle sivulle.

Tuntematon tili alkaa kirjoitella sinulle kivoja viestejä ja pyytää sinua lähettämään kuvan itsestäsi. Et vastaa viesteihin mitään, vaan otat niistä screenshotin, näytät ne vanhemmalle ja estät tilin.

Valetilin somessa voi tunnistaa muun muassa siitä, että se on vasta perustettu, kuvissa ei ole tekstejä ja tilin nimimerkissä on ylimääräisiä merkkejä.

digiturva ajokortti 4 lapsi puhelin ovi

3. Millainen on hyvä salasana?

Hyvän salasanan luominen vähintään yhtä tärkeä asia kuin se, että muistaa lukita oman kotinsa oven. Ellei jopa tärkeämpi, sillä salasanojen avulla voi päästä käsiksi lähes kaikkeen, mitä teemme netissä. Se on siis ovi digitaaliseen kotiisi. Kun luot itsellesi salasanaa, muista ainakin nämä asiat

  • Samaa salasanaa ei tulisi koskaan käyttää useassa eri paikassa, sillä salasanan murtaminen antaa rikolliselle pääsyn myös muihin tietoihin. 
  • Paras on aina käyttää salalasanamanageria tai kaksivaiheista salasanan tunnistusta.
  • Heikoimmat salasanat muodostuvat ennalta-arvattavista sanoista tai numeroyhdistelmistä. Niitä ovat muun muassa oma nimi, syntymävuosi tai vaikka yhdistelmä 0000 tai 1234.
  • Hyvä salasana on esimerkiksi kokonainen lause mieluiten vielä murteella kirjoitettuna. 


Testaa taitosi: Tiedätkö mitä omia tietoja ei kannata julkaista?

Teen yhden hyvän salasanan, jonka muistan helposti ja käytän sitä kaikkiin sovelluksiini.

Hyvä salasana koostuu mahdollisimman pitkästä lauseesta ja erimerkiksi murresanoista.

Paras tapa suojata itsensä salasanamurroilta on käyttää kaksivaiheista salasanantunnistusta, jossa varmistetaan sisäänpääsy myös jonkun toisen sovelluksen tai laitteen kautta.