Elisa Talokuitu ja Kaapeli-TV pientaloille - Elisa ja Saunalahti asiakaspalvelu

Elisa Talokuitu ja Kaapeli-TV pientaloille

Tältä sivulta löydät ohjeita Elisan tarjoamiin pientalojen kaapelointiratkaisuihin. Saatavuudesta riippuen ratkaisu voi olla Elisa Talokuitu tai Elisa Kaapeli-TV.

Miten tilaan Elisa Talokuidun?
Valokuidun hankinta pientaloon
Ordering fiber internet for a detached house
Anskaffning av optofiber till småhus

Elisa Talokuitu mahdollistaa omakoti- tai paritaloosi huippunopean laajakaistan, kaapelitelevision ja muiden nopeaa yhteyttä vaativien palveluiden hankinnan. Elisa Kaapeli-TV on kuukausimaksullinen palvelu. Elisa Talokuitu eli valokuitukaapelointi on saatavilla uusilla pientaloalueilla. 

Tarkista Elisa Talokuidun saatavuus ja tee tilaus > 
 

Elisa Kaapeli-TV:n saatavuusalueella omakoti- tai paritalo voidaan liittää Elisan Kaapeli-TV-verkkoon. Tämä mahdollistaa Elisan Kaapeli-TV-kanavat, lisäkanavien hankkimisen sekä nettiliittymän kaapelimodeemitekniikalla. Elisa Kaapeli-TV on kuukausimaksullinen palvelu.

Lisätietoa Elisan Kaapeli-TV-verkon palveluista > 

Usein kysytyt kysymykset

Elisa Talokuitu (valokuitukaapelointi), milloin kannattaa tilata ja mitkä ovat kustannukset?

Missä vaiheessa rakentamista kuitu kannattaa tilata?
Valokuidun minimitoimitusaika on yksi kuukausi tilauksesta (pääkaupunkiseudulla 2 kuukautta), joten tilaus kannattaa tehdä ajoissa. Elisalle kannattaakin toimittaa rakennuksen asemapiirros jo rakennusluvan hakemisen yhteydessä, sillä se nopeuttaa tilauksen käsittelyä.

Minkä kokoinen kaapeli taloon viedään?
Talokuidussa pientaloon toimitetaan 4-parinen kuitukaapeli.

Vaikuttaako kustannuksiin, jos tontille tuleva kaapeliosuus hankitaan muulta toimittajalta kuin Elisalta?
Ei. Kaapelin hinta sisältää myös tontin ulkopuoliset asennukset, asennusojat ja tarvittavat putkitukset, joten tontille vedettävä kaapeli on vain yksi osa toimitusta. Lisäksi hinta sisältää kaapelin ylläpidon Elisan vastuulle jäävältä osalta.

Voiko kuitutilauksesta hakea kotitalousvähennystä?
Asiakkaalla on mahdollisuus hakea kotitalousvähennystä laskuerittelyn avulla. Vain tontilla tapahtuvan työn osuudesta saa vähennystä. 1.10.2018 lähtien Elisa Talokuidun laskulta löytyy lisäerittely, josta näkee kuinka suuri osa laskulla olevasta Elisa Talokuidun veloituksesta on kotitalousvähennyskelpoista. Kotitalousvähennys on asiakkaan ja verottajan välinen asia, joten Elisa ei ota kantaa sen myöntämisperusteisiin. 

Lisätietoja kotitalousvähennyksen ehdoista löytyy Verohallinnon sivuilta.

Saatavuus ei tarjoa kuituyhteyttä ja olisin kiinnostunut kuidusta. Minne otan yhteyttä?

Jos saatavuus ei tarjoa valokuitua, voit täyttää tämän lomakkeen tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Minne Elisa Talokuitu on saatavilla?

Elisan tarjoamia kaapeliratkaisuja on saatavilla:

 • pääkaupunkiseutu
 • Riihimäki
 • Tampere
 • Jyväskylä
 • Joensuu
 • Kokkola 
 • Vaasa 
 • Seinäjoen seutu
 • Varsinais-Suomessa Piikkiö, Paimio, Lieto ja Sauvo 
 • Pohjanmaalla Kalajoki, Kannus, Nivala, Oulainen, Raahe ja Ylivieska

Miten Elisa Talokuidun asennus tapahtuu?

Elisa Talokuidun tilaaja vastaa oman tonttinsa osuudesta. Käytännössä se koostuu:

 • asennusojan kaivamisesta ja täyttämisestä
 • asennusputken hankkimisesta ja asentamisesta
 • tontin reunalla olevan kaapelin oikaisemisesta tontin rajalta kiinteistön talojakamoon
 • putkireitin sijaintitiedon dokumentoinnista

Elisan vastuulla asennuksessa ovat

 • tontin ulkopuolisten asennusojien kaivaminen ja peittäminen
 • tontin ulkopuolisten asennusputkien toimittaminen ja asennus

Kaapeloinnit toteutetaan aina olemassaolevia infrastruktuureja hyväksikäyttäen, joten kuitu/kaapeli toimitetaan todennäköisesti samalle tontinkulmalle kuin sähkötkin. Tarvittaessa voit sopia asiasta kuidun/kaapelin toimittavan alihankkijamme kanssa tehtyäsi tilauksen.

Tarkemmat asennusohjeet >

Taloni rakennus on täydessä vauhdissa, mutta en halua vielä tehdä tilausta. Kuinka minun kannattaisi toimia?

Siinä vaiheessa, kun taloon vedetään sähkökaapeleita maahan kaivettua ojaa pitkin, kannattaa tietoliikennekaapelointia varten asettaa maahan ylimääräinen syöttöputki. Tällöin sinun ei tarvitse aukaista pihaa uudelleen, kun haluat vetää talokaapelin tai kuidun taloosi.

Usein uusille kaavoitetuille asuinalueille Elisa toimittaa tietoliikennekaapelit valmiiksi tonttien viereen kerälle. Tällaisen kaapelin voit vetää valmiiksi sähkökaapeleiden kanssa yhtäaikaa ja tehdä tilauksen varsinaisesta liittymästä myöhemmin.

Voiko Elisa Talokuidun hinta muuttua tilauksen jälkeen?

Elisa Talokuidun hinta on alustava ja se voi muuttua, jos kaapelin toimittaminen tulee toimituspaikan takia poikkeuksellisen kalliiksi.

Jos hinta muuttuu, Elisa ottaa yhteyttä ennen kaapelin asennusta. Tällöin on vielä mahdollista peruuttaa tilaus. Yleisimmin hinta voi kohota haja-asutusalueilla.

Elisa Talokuidun asennusohjeet

Elisa Talokuidun asentaminen (omakoti- ja paritalot)

Omakotitalon tai paritalon liittäminen yleiseen televerkkoon tapahtuu valokuitukaapelilla. Asennettava kaapeli on Elisan omaisuutta ja Elisa huolehtii sen ylläpidosta pienkiinteistön talojakamoon.

Ennen kaivuutyön aloittamista on varmistettava, ettei suunnitellulla kaivuualueella ole ennestään tietoliikenne- tai muita kaapeleita. Vaurion sattuessa vaurion aiheuttaja on korvausvelvollinen.

Talojakamosta lähtevän sisäjohtoverkon rakentaminen ja ylläpito kytkentärimoineen kuuluu kiinteistön omistajalle. Laadun varmistamiseksi kannattaa sisäjohtoverkon rakentajaksi valita valtuutettu teleurakoitsija. Yksityiskohtainen suunnittelu on tarpeen, jos tarvitaan esimerkiksi etätyön vuoksi monipuolisia tietoliikennepalveluja ja turvajärjestelmiä.

Paritalot tulee rakentaa tietoliikenneverkon osalta kuten omakotitalot eli molempiin taloihin oma kaapeli.

Putkituksen asennus tonttiosuudelle

Kaapelin asentamiseksi kaivetaan talon seinustalta kaapelioja (suositus on noin 50cm) yleensä tien tai kadun puoleiselle tontin rajalle Elisan määrittelemään liityntäpisteeseen. Kaapeliojaan sijoitetaan halkaisijaltaan vähintään 50 mm muovinen, sisäpinnaltaan tasainen asennusputki. Liian jyrkkien mutkien välttämiseksi putkituksessa on käytettävä loivia liitoskulmia. On suositeltavaa ympäröidä asennusputki hienojakoisella hiekalla.

Kiinteistön omistaja vastaa oman tonttinsa osuudella asennusojan kaivamisesta ja täyttämisestä, asennusputken hankkimisesta ja asentamisesta sekä tontin reunalla olevan kaapelin oikaisemisesta tontin rajalta kiinteistön talojakamoon. Omistaja vastaa myös putkireitin sijaintitiedon dokumentoinnista.

Putkituksen vienti kiinteistöön

Maakaapelin sisäänottoa varten asennetaan sisähalkaisijaltaan tonttiosuuden asennusputkea vastaava muoviputki perustuksen läpi 50-80 cm tulevan maanpinnan alapuolelle. Rakennuksen sisällä putkitus suositellaan asennettavaksi talojakamoon asti. Putkituksessa tulee käyttää loivia liitoskulmia. Sisäänvientiputki yhdistetään tonttiosuuden asennusputkeen, jolloin syntyvä yhtenäinen putkitus mahdollistaa kaivetun kaapeliojan välittömän maantäytön, helpottaa asennus- ja huoltotyötä sekä parantaa kaapelin mekaanista suojausta. Kiinteistön omistaja vastaa sisäänvientiputken hankkimisesta, asennuksesta ja liittämisestä tonttiosuuden asennusputkeen.

Talojakamo (valokuitukaapeli)

Elisan valokuitukaapeli tuodaan pienkiinteistön laitekaappiin, joka toimii yleisen televerkon luovutuspisteenä. Laitekaappiin sijoitetaan tarvittavat Elisan kaapelipäätteet, asuinkiinteistön parikaapelien päätteet (RJ45-liittimille), laajakaistapalveluiden vaatimat aktiivilaitteet sekä antennijärjestelmän tähtipisteen laitteet.

Laitekaappia koskevat ohjeet

 • Laitekaapin suositeltava koko on vähintään 600 mm x 400 mm x 150 mm (korkeus x leveys x syvyys)
 • Laitekaapissa tulee olla lukittava ovi sekä tuuletusaukot.
 • Laitekaappi tulee asentaa talon tekniseen tilaan tai muuhun vastaavaan lämmitettyyn ja kuivaan sisätilaan jossa laitteiden asennukset ja huollon toimenpiteet ovat jatkossa tehtävissä esteettä.
 • Laitekaapin asennuskorkeuden yläraja on n. 1700 mm lattiasta.

Taloon tulevat liityntäverkon talokaapelit asennetaan putkituksen kautta. Sisääntuloputkien ja laitekaapin hankinta sekä asentaminen kuuluvat rakennuttajan vastuulle.

Laitekaapin sähkönsyöttö ja maadoitus

Laitekaappiin tulee asennuttaa vähintään neliosainen SUKO-pistorasia sähköpääkeskuksesta tulevalla omalla sähkönsyöttökaapelilla (10 A) sekä maadoitusta varten potentiaalintasauskisko yhdistettynä 10 mm kuparijohtimella talon maadoitusten kokoojakiskoon. Pienkiinteistöjen sisäverkkokaapeloinnin liittäminen yleiseen tietoliikenneverkkoon Elisan kuitukaapelilla edellyttää että kiinteistön sisäverkon tulee olla yleiskaapeloitu (vähintään
CAT6). Varmista, että sähkösuunnittelijasi ottaa tämä huomioon sisäverkkoa suunniteltaessa.

 

Kiinteistön rakennuttajien ratkaisuihin voit tutustua täällä.

 

Haluatko säästää aikaa ja vaivaa?

Anna asiantuntijan hoitaa homma puolestasi.

Se on helppoa! Yksi soitto Elisan Omagurulle riittää. Olemme apunasi arkisin klo 8 - 21 ja lauantaisin 9 - 17.

(2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm)

Miksi Omaguru?

 • Helppoa, nopeaa ja vaivatonta!
 • Elisan parhaat kodin tietotekniikan asiantuntijat palveluksessasi
 • Sinun ei tarvitse osata itse, koska Omaguru voi ottaa etäyhteyden laitteeseesi
OmaElisassa hoidat palveluitasi näppärästi yhdestä paikasta.
Kirjaudu
Etkö löytänyt etsimääsi ohjetta? Käytä hakua!